Därför bör du äta frukt och grönsaker i säsong

Argumenten staplas på hög. Samla dem alla här och kolla in vår säsongskalender, som visar vilka svenska frukter och grönsaker du kan köpa just nu, månad för månad.

Säsongens frukt och grönsaker

FRUKT OCH GRÖNSAKER ÄR OTROLIGT GOTT – särskilt när man äter dem när de är i säsong och helt färska.

© iStock

Du har säkert hört det förut. Ät svenska frukter och grönsaker som är i säsong.

Men varför ska vi göra det? Vad händer om du bara älskar tomater och jordgubbar och vill äta dem året runt?

Läs också: Ät sunt för alltid med 6 enkla principer

Många goda skäl

Det finns många goda skäl att köpa lokala, säsongsbetonade råvaror. Vi tittar närmare på dessa i denna artikel.

Det handlar bland annat om mer vitaminer och mycket bättre smak. Och om det inte räcker för att övertyga dig kan vi också locka med färre kemikalier, lägre priser och ett generellt lägre koldioxidavtryck.

6 skäl att välja säsongens frukt och grönsaker

1 Fler näringsämnen


Ju färskare frukt och grönsaker är, desto fler vitaminer och mineraler innehåller de.

Ju längre tid det går mellan att en råvara plockas eller skördas, desto mer hälsosamma ämnen går förlorade. Se till exempel hur vitamin C-halten i potatis mer än halveras inom sex månader.

Därför är det en bra idé att köpa färska säsongsprodukter istället för ingredienser som har transporterats långa sträckor.

Om du bor nära små gårdsbutiker där grönsakerna just har skördats är det en extra bonus. Detsamma gäller fruktträdgårdar och åkrar där du till exempel kan plocka dina egna bär.

2 Mer variation


Om du äter det som är i säsong får du automatiskt en mer varierad kost, vilket är viktigt för din hälsa. En varierad kost är en av hörnstenarna i de officiella kostråden.

Ingen enskild livsmedel innehåller alla vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Du kan se till att du får i dig allt du behöver genom att äta en varierad kost.

Samtidigt undviker du också ett högt intag av en enda typ av oönskade ämnen, såsom tungmetaller, vilket du annars riskerar om du äter stora mängder av en enda livsmedel.

3 Bättre smak


Smakar säsongens frukter och grönsaker verkligen bättre?

Tja, om du någonsin har ätit en nyplockad, solmogen tomat från ditt eget växthus en varm sommardag, har du förmodligen inga tvivel om det. Den smakar så mycket bättre än sin vattniga kusin som du kan köpa i mataffären i januari.

Samma sak kan sägas om gurkor, jordgubbar, potatis och... ja, vad som helst!

Läs också: Tips från en stjärnkock – så piffar du upp dina grönsaker

Får mogna på plantan

Ofta är skillnaden i smak att lokala frukter och grönsaker har fått mogna på plantan under optimala odlingsförhållanden och plockas först när de är helt mogna.

Detta ger dem en mycket mer intensiv smak och mer saft och kraft jämfört med frukt och grönsaker som måste mogna under transporten på grund av långa avstånd.

4 Färre kemikalier


Om du köper svenska frukter och grönsaker får du i allmänhet färre bekämpningsmedelsrester. Här är det till exempel förbjudet att efterbehandla grönsakerna med bekämpningsmedel, vilket inte är fallet i andra länder.

I allmänhet förekommer bekämpningsmedelsrester oftare i frukt än i grönsaker.

Läs också: Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?

Minst i ekologiska produkter

Om du vill ha så få bekämpningsmedelsrester som möjligt i din mat bör du välja ekologiska produkter.

5 Lägre pris


Du kan spara pengar genom att fokusera på säsongens frukt och grönsaker.

När det är högsäsong för svenska jordgubbar sjunker till exempel priset eftersom det finns mycket mer jordgubbar på marknaden. Samtidigt behöver du inte betala för att bären ska transporteras hit över långa avstånd.

Om du köper frukt och grönsaker utanför säsongen har de ofta odlats i uppvärmda växthus eller transporterats hit på väg, sjö eller flyg.

Läs också: Hur man äter nyttigt på en liten budget

Om ekonomin är lite skral är det i allmänhet en bra idé att välja kål och rotfrukter som är i säsong. Dessa livsmedel är mycket mättande och ger bra valuta för pengarna jämfört med lätta salladsgrönsaker som isbergssallad, tomater och gurkor.

På sommaren finns det till exempel färsk svensk blomkål, broccoli, morötter, vitkål, kålrabbi och rödbetor som mättar.

6 Mindre klimatpåverkan


Frukt och grönsaker har generellt sett en låg klimatpåverkan. Det bästa du kan göra för klimatet i detta sammanhang är därför att äta växtbaserade produkter istället för animaliska produkter.

Du kan dock minska ditt klimatavtryck ytterligare genom att välja säsongsbetonade produkter – särskilt frukt och grönsaker som odlas utomhus. De största utsläppen från frukt och grönsaker kommer från odlingen i sig, så det finns fördelar med att välja produkter från frilandsodlingar istället för odlingar i uppvärmda växthus.

Det bör noteras att det kan finnas en betydande skillnad i klimatpåverkan beroende på vilken typ av energi som används för att värma enskilda växthus.

Transport spelar roll beroende på fraktsätt

För just frukt och grönt står transporter för en betydande del av de totala utsläppen. Framförallt gäller det känsliga grönsaker som ofta flygs eller körs med kyltransport.
Det är ofta lätta varor som färska bär, sockerärtor och sparris som flygs hit på vintern. Det kan vara svårt att avgöra om en produkt har transporterats med flyg eller inte, men om du väljer svenska säsongsprodukter kan vi lova att de inte har transporterats med flyg.