Malignt melanom – så här håller du koll

Malignt melanom är tyvärr en vanlig cancerform bland kvinnor. Därför ska du hålla koll på hur dina födelsemärken och leverfläckar ser ut. Se här vad du ska kolla efter och hur du bäst kan förebygga malignt melanom.

Kvinna med födelsemärken

TA HAND OM DIG SJÄLV... Kom ihåg solkräm och skugga när solen är som starkast om du vill undvika malignt melanom.

© iStock

Malignt melanom blir tyvärr allt vanligare, men det pågår en mycket stor utveckling av behandlingen av sjukdomen.

Forskare har bland annat utvecklat nya metoder för så kallad immunterapi där behandlingen inte riktar sig mot själva cancercellerna utan fokuserar på att stärka immunförsvaret så att det själv kan ta upp kampen mot cancern.

Malignt melanom – frågor och svar

Vad vet vi om malignt melanom?

Malignt melanom är en sjukdom som uppstår i hudens pigmentceller som ligger tätt packade i födelsemärken.

Därför ses cancern typiskt i födelsemärken, men den kan också uppstå i pigmentceller på andra delar av huden. Kurvan går tyvärr åt fel håll och antalet fall har de senaste 30 åren fördubblats var tionde år.

Malignt melanom är i huvudsak farlig om den har hunnit sprida sig till andra organ via lymfsystemet eller blodcirkulationen.

Kan du drabbas av malignt melanom?

Malignt melanom drabbar årligen 4 000 svenskar och antalet fall har fördubblats under 2000-talet.

Sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. Genomsnittsåldern när diagnosen ställs är omkring 60–70 år och kvinnor drabbas oftare än män.

Du är särskilt utsatt om du är ljushyad, har fräknar, blå ögon och rött eller blont hår. Malignt melanom är möjligtvis ärftligt, men sambandet är under alla omständigheter svagt.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer – det här bör du hålla koll på

Symptom på malignt melanomvad ska du hålla koll på?

Alla människor har födelsemärken och de allra flesta är helt ofarliga, men du ska bland annat vara uppmärksam på om de plötsligt börjar växa, ändra färg, klia eller utvecklas till sår som inte vill läka.

Läkaren studerar typiskt födelsemärket under en lupp och om det ger anledning till oro får du det borttaget av en specialist som studerar det ordentligt under ett mikroskop. På

det viset kan vederbörande se om som handlar om malignt melanom, vilken typ det i så fall är samt hur långt framskriden den är i sin utveckling.

Asymmetri eller en ojämnt kant kan vara ett tecken på cancer.

Malignt melanom
Malignt melanom

Vilken behandling finns för malignt melanom?

Malignt melanom har en mycket låg dödlighet och kvinnor har särskilt bra chanser att bli helt botade.

Efter fem år är omkring 93 procent av alla kvinnor fortfarande vid liv. Malignt melanom behandlas med operation genom att en bit av huden runt och under födelsemärket tas bort.

Om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen använder man nya behandlingsmetoder som immunterapi och fokuserad terapi eller de klassiska metoderna i form av kemoterapi och strålning.

Så här förebygger du malignt melanom

Den viktigaste orsaken till malignt melanom är överdrivet solande eller flitig användning av solarier som utsätter hudens celler för skadliga UVstrålar. Risken är betydligt högre om du bränner dig kraftigt.

Det är därför viktigt att du skyddar dig mot solens strålar, särskilt mitt på dagen, genom att hålla dig i skuggan eller använda solkräm med en hög skyddsfaktor. Och så bör du alltid undvika solarier – de kan öka risken för att unga människor får malignt melanom med hela 60 procent.

© iStock

Till skillnad från andra cancerformer där fysisk aktivitet tycks kunna vara förebyggande så ser det faktiskt ut som att det ökar risken för malignt melanom.

Det har gjorts mycket få studier så sambandet är inte helt klarlagt, men förklaringen är sannolikt att många fysiska aktiviteter görs utomhus där vi också utsätts för solens strålar. Du ska därför inte undvika fysisk aktivitet utan i stället se till att använda ett effektivt solskydd om din aktivitet är utomhus.

Vill du veta ännu mer om malignt melanom? Läs mer här

Källa:Cancerfonden