Livmodercancer – så här upptäcker du det

Livmodercancer drabbar ofta kvinnor först efter övergångsåldern. Se här vad du ska hålla koll på och hur du bäst kan förebygga cancerformen.

Livmodercancer

LIVMODERCANCER Här kan du få svar på vilka symptom du ska vara uppmärksam på.

© iStock

Även om du överlever livmodercancer är det en sjukdom som kan lämna stora ärr i själen.

Det beror på att behandlingen består i att stora delar av underlivet opereras bort, vilket påverkar kvinnans känsla av kvinnlighet.

Lyckligtvis har det sällan någon effekt på din chans att få barn eftersom livmodercancer nästan alltid drabbar kvinnor efter övergångsåldern.

Livmodercancer – frågor och svar

Vad vet vi om livmodercancer?

Livmodercancer börjar i livmoderns slemhinnor och efter hand som tumören växer kan den sprida sig till musklerna i livmoderväggen och till sist helt bryta igenom livmodern.

Liksom bröstcancer påskyndas sjukdomen av långvarig exponering för östrogen, och risken är därför större ju fler menstruationer du har haft under livet.

Livmodercancer

LIVMODERCANCER ... är en elakartad tumär som växer i livmodern

© iStock

Kan du drabbas av livmodercancer?

Livmodercancer är en av de vanligaste cancerformerna och varje år drabbas cirka 1 400 svenska kvinnor.

De flesta har passerat klimakteriet och medelåldern vid diagnos är mellan 60 och 70 år. I sällsynta fall kan kvinnor drabbas redan i 30-årsåldern.

De vanligaste riskfaktorerna är om man är mycket överviktig, aldrig har varit gravid, är fysiskt inaktiv, har högt blodtryck eller har typ 2-diabetes. Mindre än fem procent av all livmodercancer är ärftlig.

Symptom på livmodercancer – vad ska du ha koll på?

Sjukdomen visar sig normalt som en blodfylld flytning från slidan efter övergångsåldern då menstruationen har upphört.

Det finns sällan några andra symptom och inga smärtor i början av sjukdomsförloppet. Läkaren gör en ultraljudsskanning av slidan och tar ett vävnadsprov av livmoderns slemhinnor.

Om dessa undersökningar är positiva görs en röntgenbild av din bröstkorg och eventuellt görs en helkroppsskanning för att se om cancern har spridit sig till andra organ.

Vilken behandling finns av livmodercancer?

Om livmodercancer upptäcks tidigt är prognosen god och fem år efter diagnosen är omkring 84 procent fortfarande vid liv.

I de allra flesta fallen behandlas livmodercancer genom en operation där man tar bort hela livmodern samt båda äggstockarna och äggledarna.

Så här kan du förebygga livmodercancer

Fysisk aktivitet är generellt ett bra sätt att hålla sig frisk och undvika cancer, men enligt flera undersökningar är den förebyggande effekten särskilt stor för livmodercancer.

Förebygg livmodercancer med motion

FÖREBYGG LIVMODERCANCER MED MOTION På med träningsskorna – så minskar du risken för livmodercancer.

© iStock

Undersökningarna tyder på att risken för livmodercancer minskar med hela 20 procent om du motionerar regelbundet. Det beror möjligtvis på att motion sänker produktionen av östrogen, som just är en riskfaktor för livmodercancer.

Det är viktigt att du håller ned vikten och blodsockret eftersom mycket överviktiga kvinnor har upp till tre gånger så stor risk för att utveckla livmodercancer som normalviktiga.

Det tycks som om kaffe reducerar risken för denna typ av cancer och den gynnsamma effekten är till synes lika stor oavsett om du dricker koffeinfritt eller kaffe med koffein.

Källa:Cancerfonden