5 fakta om gurkmeja och din hälsa

Gurkmeja eller fattigmanssaffran har länge stått i skuggan av sin kusin, men inte längre. Gurkmeja har nämligen en lång rad goda egenskaper som stärker din hälsa. Lär dig mer här

Gurkmeja, kryddor.

VAD KAN DU OM GURKMEJA? Lär dig mer om den gula kryddan i köket

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja har använts i hundratals år som mat, smink och medicin. Du kan spåra den ända tillbaka till 600 år före vår tideräkning.

Kryddan är mest känd för sin starka gula färg. I Indien och andra asiatiska länder, där den har sitt ursprung, används den ofta för att färga ris eller fiskrätter gula.

Gurkmeja finns i pulverform och som hel rot, som mest av allt påminner om ingefära. Smaken är mycket mildare än ingefära. Därför ingår gurkmeja oftast i andra kryddor, bland annat som en viktig del av curry.

I naturmedicin används gurkmeja ofta för att till exempel behandla hosta, gikt, leverproblem och inflammation. Även inom medicinsk forskning har kryddan hamnat i fokus på grund av sina potentiella hälsofördelar.

5 fakta om gurkmeja och din hälsa

Gurkmeja innehåller cirka 2 % av det gula färgpigmentet curcumin. Det är just det här speciella mikroskopiska färgämnet som är anledningen till att du bör öka på volymen av gurkmeja i kosten. Det är nämligen väldigt hälsosamt för dig.

Gurkmeja och din hud

Gurkmeja har en fantastisk antibakteriell effekt, som bland annat minskar bakteriella infektioner när du har ett sår. Studier har också visat att gurkmeja kan förbättra vissa hudåkommor, inklusive skador hos cancerpatienter. Forskarna tror att detta beror på att curcumin har en antioxidanteffekt. Curcumin angriper nämligen de små farliga ämnena som far omkring fritt i kroppen, innan de angriper kroppens egna celler.

Gurkmeja och ditt immunförsvar

Är ditt immunförsvar försvagat eller nersatt är du mer utsatt för sjukdomar. Det kan leda till ökad inflammation i kroppen, vilket kan vara ganska belastande. Menstudier visar att curcumin kan minska och reglera mängden proinflammatoriska ämnen – alltså de substanser som normalt ökar inflammationen i kroppen. Genom att skapa balans mellan dessa ämnen hjälper curcumin till att förebygga sjukdomar och bygga upp ett försvagat immunförsvar igen.

Gurkemeja och cancer

Många cancerbehandlingar är antingen ineffektiva eller har obehagliga biverkningar. Därför är forskarna ständigt på jakt efter nya möjligheter och nu senast visar djurförsök att behandling med curcumin kanminska tillväxten av cancerceller. Curcumin reagerar med flera proteiner, som bland annat hämmar utvecklingen av cancercellen. Också flera studier på människor tyder på detta.

Gurkmeja och ditt hjärta

Forskarna har nu ett stort intresse för curcumins möjliga positiva effekt på hjärt-kärlsjukdomar, som man inte vet så mycket om ännu. De forskningsresultat man har att gå på hittills är dock mycket positiva. Curcumin verkar nämligen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Förmodligen på grund av samma antioxidativa och antiinflammatoriska effekt, som håller huden frisk.

Gurkmeja och ditt minne

Den populära indiska kryddan gynnar minnet och förebygger alzheimers hos bananflugor och i petriskålar. Studier, som involverar människor har inte gjorts lika många, och här behövs mer forskning innan man kan säga något entydigt om verkningen hos människor.

LÄS OCKSÅ: Vilken är effekten av ginseng?

Så kan du använda gurkmeja

Gurkmeja kan användas i matlagning både som färsk rot och torkad/mald variant. Färsk gurkmeja kan inhandlas hos ett antal asiatiska handlare och ser ut som en gulorange version av ingefärsrot.

  • Färga dina ris- och gryträtter eller bröd och bakverk, så att de får en fin gulaktig färg.

  • Piffa upp din soppa med lite gurkmeja. Den bidrar med en fin gyllene färg och en härlig varm smak. Prova t ex den här kokossoppan med lax och gurkmeja.

  • Använd den som en krydda i rätter med stekta och bakade grönsaker. Särskilt potatis, rotfrukter och blomkål är en bra matchning mot gurkmejans lite jordiga smak.

  • Lägg den i juicer och smoothies, där kryddans lite skarpa smak maskeras av sötman i andra frukter och grönsaker.

  • Ska det gå lite snabbt kan du ta den som kosttillskott.

  • Gör ditt eget te. Tillsätt en nypa stött gurkmeja och ingefära i en kopp kokande vatten, tillsätt lite mjölk och krydda med lite honung eller agavesirap.

Newsletter background