Inlagda citroner – litet köksmirakel med stor effekt

21-28 dagar
43 kcal

Bara två ingredienser och ett enkelt recept och du har dina egna fermenterade, saltinlagda citroner. Använd dessa små magiska smakbomber för att göra vilken sallad, gryta eller marinad som helst extra oförglömlig.

Inlagda citroner

BLANDA CITRONER OCH SALT – och du har den "hemliga ingrediensen" för allt från sallader till grytor.

Inlagda citroner

När citroner får mogna i salt och sin egen saft förvandlas de till något alldeles speciellt: saltinlagda citroner får en mildare, djupare och mer parfymerad smak, perfekt för att ge ett fräscht lyft till varma rätter eller för att piffa upp en enkel sallad.

Här kan du läsa mer om hur du förvandlar syrliga citrusfrukter till kraftfulla smakförstärkare.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stor burk

  • 2 kg ekologiska citroner
  • 70 g grovt salt
  • 2 konserveringsburk (1 liter)

Så här gör du

  • Skölj citronerna ordentligt och skär dem nästan helt på mitten – de ska dock fortfarande hänga ihop i ena änden.
  • Salta citronerna lite och pressa ner dem i en konserveringsburk. De ska pressas ihop så mycket att vätskan pressas ut och fyller burken så att citronerna är helt täckta av vätska. Avsluta med lite salt och stäng burken.
  • Låt citronerna fermenteras i 21–28 dagar på en skuggig plats på köksbordet i 18–20 grader. Öppna burken en gång om dagen första veckan. Sedan räcker det att ”vädra” när det är mycket bubblor i burken.
  • Smaka på citronerna efter 21 dagar. De är färdiga när skalet är mjukt och känns ätbart. Smaka sedan på dem fram till dag 28 då de senast bör vara klara.
  • Förvara citronerna kallt. De kan ligga i tre–fyra månader i kylskåpet.

TIPS Om du vill ha en kryddigare eller varmare version kan du lägga till några kanelstänger, en liten handfull lagerblad, några tsk honung eller några hela korianderfrön till dina inlagda citroner.

TIPS Se till att du har ett par citroner till hands som du kan pressa för extra citronsaft om du har problem med att få ut tillräckligt med juice ur citronerna.


1 Vad är inlagda citroner?


Inlagda citroner är en gammal fermenteringsmetod med rötter i Nordafrika och Mellanöstern.

Saltinlagda citroner görs genom att placera hela eller skurna citroner i en blandning av salt och citronsaft i en tätt tillsluten burk.

Med tiden - vanligtvis flera veckor – jäser citronerna och deras smak förändras avsevärt. Skalet blir mjukt och både doft och smak får en djup, komplex och nästan umami-liknande karaktär. Det är främst skalet som används i matlagningen.

De är en viktig ingrediens i bland annat det marockanska köket och i Mellanöstern, där de ger en distinkt syrlig-saltig smak till rätter som tagine, couscous och sallader.

inlagda citroner i tagin

DEKORATIVA OCH FULLA AV SMAK Citroner inlagda i salt är en traditionell ingrediens i tagine. En tagine är en wokrätt, och det är också synonymt med en nordafrikansk långkokad kött- eller grönsaksgryta.

© iStock

2 Är inlagda citroner hälsosamma?


Ja, det kan de vara. Men med en brasklapp. Citroner i sig är rika på C-vitamin, antioxidanter och växtföreningar som flavonoider. Fermenteringsprocessen i sig kan också tillföra nyttiga mjölksyrabakterier om den görs utan kokande vatten eller för mycket syre.

Var dock medveten om den höga salthalten. I måttliga mängder är det inget problem för de flesta, men om du t ex har högt blodtryck är det viktigt att vara medveten om ditt saltintag.

Saltlaken är dock så intensiv att saltinlagda citroner ofta bara används i små mängder i matlagningen.

3 Är inlagda citroner antiinflammatoriska?


Det finns många bevis som tyder på detta. Citroner innehåller flera nyttiga ämnen som i laboratoriestudier har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Det behövs dock fortfarande fler kliniska studier på människor för att bekräfta effekterna.

**Du hittar bland annat dessa 3 nyttiga ämnen i citroner

Vitamin C. Detta viktiga vitamin är en antioxidant som kan minska oxidativ stress och inflammation. C-vitamin har också visat sig förbättra upptaget av järn och stärka immunförsvaret.

  • Flavoner är naturliga och aktiva växtföreningar som finns i många frukter, grönsaker och örter. Flavonoider anses ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper och finns framför allt i skalet och de vita hinnorna på citroner.

  • D-limonen är en naturlig kemisk förening som tillhör gruppen terpener (eteriska oljor). Liksom flavoner finns den främst i skalet på citrusfrukter och har i laboratoriestudier visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. D-limonen har en fräsch citrusdoft, och om du har stött på det i ingrediensförteckningen för dina rengöringsprodukter är det tillräckligt bra. D-limonen används i både livsmedel och rengöringsprodukter - i det senare fallet på grund av dess fettlösliga egenskaper.

Kort sagt: Det finns flera bra ingredienser i saltade citroner, men vi behöver fortfarande mer forskning om deras antiinflammatoriska effekt - och vi behöver fler studier som utförs på människor snarare än i ett laboratorium. Dessutom kommer den mängd du konsumerar ofta att vara blygsam.

4 Inlagda citroner: användningsområden och inspiration


Vad kan du använda inlagda citroner till?

Saltinlagda citroner används främst som smaksättare. De ger ett intensivt, citrusaktigt djup och kan piffa upp många rätter.

Använd saltinlagda citroner så här:

  • I grytor: Använd dem i taginer, marockanska lamm- eller kycklingrätter.

  • I dressingar och marinader: Finhackat syltat citronskal kan tillföra syra och salt till en vinägrett.

  • I grönsaker: Baka dem tillsammans med rotfrukter eller grilla dem tillsammans med auberginer.

  • I dipper och såser: Prova dem i hummus, baba ganoush eller yoghurtbaserade dips.

  • I sallader: En liten bit finhackat citronskal kan ta en sallad till nya höjder.

  • I fiskrätter: Saltad citron passar särskilt bra till både vit fisk och fet fisk som makrill och lax.