Vad är kamomillte bra för?
Funkar kamomillte verkligen mot ögoninflammation, och kan jag ge det till barnen? Här får du svaren!
Funkar kamomillte verkligen mot ögoninflammation, och kan jag ge det till barnen? Här får du svaren!
Kamomillte är den dryck som din mormor kanske serverade när du var förkyld och hade feber. Dess doft är för många förknippad med omsorg och vinter med kall näsa.
Kamomill är en av de mest använda typerna av örtte och har en väldigt lång historia som medicinsk och lugnande dryck. Vi förknippar kamomill med läkande egenskaper och det sägs att blomman lindrar sjukdom och läker sår. Det finns med andra ord många myter och odokumenterade påståenden om kamomillte.
Örten är vätskedrivande, så om du har feber som är på väg ner kan det vara bra att dricka en kopp ångande varmt kamomillte för att påskynda processen.
Kamomillte har en lugnande effekt och är till skillnad från t ex grönt te helt fritt från koffein, vilket också gör det utmärkt som kvällsdryck.
Ja, kamomillte är helt koffeinfritt.
Man avråder nuförtiden från att ge små barn kamomillte, eftersom importerad kamomill har vuxit upp bredvid andra plantor, som kan innehålla giftiga alkaloider.
Det är sant att örtteet har en lindrande verkan, men generellt är råden om kamomillte mer att betrakta som husmorstips än medicinska rekommendationer. Forskning visar att kamomill inte gör någon skada, men att vi inte heller kan förvänta oss några mirakulösa resultat av att dricka kamomillte.
Har du testat att badda ögonen med en bomullstuss doppad i kamomillte för att du hade ögon inflammation, var det inte fullständig hokus pokus. Kamomillte kan nämligen hjälpa till att lindra inflammation eller små skador. Trots att det finns begrän sade medicinska studier på människor, visar studier av djur en positiv, antiinflammatorisk effekt.
LÄS OCKSÅ: Så äter du en antiinflammatorisk kost
För vuxna finns det inga kända biverkningar av att dricka kamomillte i rimliga mängder, men det är viktigt att byta leverantör då och då, eftersom andra växter kan ha smugit sig in när kamomillblommorna skördas.
Kamomill växer ursprungligen vilt i södra och sydöstra Europa, och majoriteten av vårt kamomillte importeras idag från östeuropeiska länder. När man odlar stora mängder kamomill är det nästan garanterat att andra växter dyker upp bland kamomillplantorna. Dessa växter kan innehålla gifter i form av alkaloider. Därför kan det uppstå förgiftning om man dricker för mycket av samma sorts te.
Vill du vara helt säker på att ditt örtte är fritt från giftämnen kan du odla din egen kamomill för att torka och brygga kamomillte.
Källa: Leif H. Skibsted, professor emeritus vid Kpenhamns Universitet
Artikeln publicerades i I FORM nr 03/2023