Vad är kamomillte bra för?

Funkar kamomillte verkligen mot ögoninflammation, och kan jag ge det till barnen? Här får du svaren!

Kopp med kamomillte

KAMOMILLTE – Får det lov att vara en kopp kamomill? Läs här om hur du odlar ditt eget te.

© iStock

Kamomillte är den dryck som din mormor kanske serverade när du var förkyld och hade feber. Dess doft är för många förknippad med omsorg och vinter med kall näsa.

Kamomill är en av de mest använda typerna av örtte och har en väldigt lång historia som medicinsk och lugnande dryck. Vi förknippar kamomill med läkande egenskaper och det sägs att blomman lindrar sjukdom och läker sår. Det finns med andra ord många myter och odokumenterade påståenden om kamomillte.

1 Vad är kamomillte bra för?


Örten är vätskedrivande, så om du har feber som är på väg ner kan det vara bra att dricka en kopp ångande varmt kamomillte för att påskynda processen.

Kamomillte har en lugnande effekt och är till skillnad från t ex grönt te helt fritt från koffein, vilket också gör det utmärkt som kvällsdryck.

2 Är kamomillte koffeinfritt?


Ja, kamomillte är helt koffeinfritt.

3 Kan små barn dricka kamomillte?


Man avråder nuförtiden från att ge små barn kamomillte, eftersom importerad kamomill har vuxit upp bredvid andra plantor, som kan innehålla giftiga alkaloider.

4 Vad kan man lägga i sitt kamomillte?


KAMOMILLTE MED EN TVIST

Lägg någon av dessa godsaker i ditt te:

CITRON

LAVENDEL

HONUNG

VANILJ

KANEL

INGEFÄRA

RÖRSOCKER

5 Stämmer det att kamomillte verkar lindrande?


Det är sant att örtteet har en lindrande verkan, men generellt är råden om kamomillte mer att betrakta som husmorstips än medicinska rekommendationer. Forskning visar att kamomill inte gör någon skada, men att vi inte heller kan förvänta oss några mirakulösa resultat av att dricka kamomillte.

Har du testat att badda ögonen med en bomullstuss doppad i kamomillte för att du hade ögon inflammation, var det inte fullständig hokus pokus. Kamomillte kan nämligen hjälpa till att lindra inflammation eller små skador. Trots att det finns begrän sade medicinska studier på människor, visar studier av djur en positiv, antiinflammatorisk effekt.

LÄS OCKSÅ: Så äter du en antiinflammatorisk kost

6 Varför ska man byta märke på sitt kamomillte?


För vuxna finns det inga kända biverkningar av att dricka kamomillte i rimliga mängder, men det är viktigt att byta leverantör då och då, eftersom andra växter kan ha smugit sig in när kamomillblommorna skördas.

Kamomill växer ursprungligen vilt i södra och sydöstra Europa, och majoriteten av vårt kamomillte importeras idag från östeuropeiska länder. När man odlar stora mängder kamomill är det nästan garanterat att andra växter dyker upp bland kamomillplantorna. Dessa växter kan innehålla gifter i form av alkaloider. Därför kan det uppstå förgiftning om man dricker för mycket av samma sorts te.

kamomilltepåsar

KAMOMILLTE – PÅSAR Kom ihåg att byta märke från gång till gång, för man vet inte vilka andra växter som kan ha smugit sig in i skörden.

© iStock

7 Odla kamomill själv


Vill du vara helt säker på att ditt örtte är fritt från giftämnen kan du odla din egen kamomill för att torka och brygga kamomillte.

Odla kamomill

Köp kamomillfrön från växten Matricaria recutita, även känd som “väldoftande kamomill”. Har din lokala hälsokostbutik inte fröna kan du beställa dem på nätet.

Plantera fröna i en kruka på altanen eller i din trädgård. De behöver sol och näringsrik jord.

Kamomillblommor

När kamomillen växer upp är det bara blommorna du ska använda – inte bladen. Kamomill blommar från maj till oktober.

Torka blommorna, brygg ditt eget te och njut!

torkade kamomillblommor

KAMOMILL – De torkade blommorna kan du använda till att göra eget kamomillte.

© iStock

Källa: Leif H. Skibsted, professor emeritus vid Kpenhamns Universitet

Artikeln publicerades i I FORM nr 03/2023