Stor guide: Så använder du frysta grönsaker på bästa sätt

Blomkål blir lätt överkokt. Bönor är svåra att tillaga. Få kockens bästa råd om hur du trollar fram god mat från varje grönsak.

Frysta grönsaker i en panna. Få en guide till bästa användning.

VISSA frysta grönsaker får högsta betyg i matlagningen – andra blir slappa och vattniga. Få experternas råd för god mat med frysta grönsaker.

© iStock

Många tror att frysta grönsaker inte kan mäta sig med färska grönsaker från frukt- och gröntavdelningen.

I själva verket innehåller frysta grönsaker samma näringsämnen och utökar utbudet av grönsaker under vinterhalvåret, när det är svårt att få tag på färska grönsaker lokalt.

Vissa behåller dock smak och konsistens bättre än andra. Lär dig mer om hur du bäst tillagar de frysta grönsakerna här.

Lär känna dina frysta grönsaker

Det är dock inte alla grönsaker som blir lika bra efter en vistelse i frysen. Och inte alla rätter lämpar sig för tillagning med frysta råvaror.

”Det är en balansgång att använda frysta grönsaker, eftersom till exempel majs, ärtor och gröna bönor behåller smak och konsistens, medan blomkål och broccoli lätt blir överkokta”, förklarar Gitte Breum.

Läs också: Topp 3: Här är de nyttigaste grönsakerna

Här får du en topp 3-lista över de mest och minst lämpliga frysta grönsakerna för matlagning.

Du får också en stor tabell som ger en översikt över hur de enskilda grönsakerna fungerar bäst i köket.

Topp 3: De bästa frysta grönsakerna för matlagning

Spenat
© iStock

Spenat

Du måste fylla hela kylskåpet med spenat om du ska kunna laga stuvad spenat av färsk spenat. Därför är den frysta varianten utmärkt. Det gäller även grönkål.

Läs också: Därför ska du äta mycket spenat

Ärtor
© iStock

Ärtor

Ju mindre yta, desto snabbare kan grönsaken frysa och behålla sin färskhet. Ärtor är ett bra exempel på detta, liksom majs.

Läs också: Ärtor är kalorifattiga, protein- och fiberrika och otroligt goda

Gröna bönor
© iStock

Gröna bönor

Innan de fryses ned blancheras de. På så sätt behåller de sin färskhet och passar utmärkt både som tillbehör i sig själva eller i en wok- eller gryträtt.

Läs också: Gröna bönor – så lagar du mat av vitaminbomberna

Topp 3: Mindre lämpliga frysta grönsaker

Blomkål
© iStock

Blomkål

Fibrerna spricker när man fryser ner dem, så de upptinade blomkålsbuketterna kan bli mosiga och tappa smak. Använd dem helst i soppor eller puré.

Broccoli
© iStock

Broccoli

Vattenhalten gör att grönsaken kan ändra både smak och konsistens vid frysning. Passar bäst i soppor eller puréer.

Läs också: Krämig broccolisoppa med räkor

Rotfrukter
© iStock

Rotfrukter

De är i säsong året runt i någon form, så du kan lika gärna välja den färska varianten.

I välsorterade stormarknader kan du hitta skurna rotfrukter i grönsaksavdelningen, som är redo att läggas direkt i grytan eller ugnen.

Guide: Så använder du frysta grönsaker i matlagningen

Här är en översikt över hur du kan använda varje fryst grönsak i köket. I vilka rätter passar de? Och vilka är de mindre lämpliga för? Få svaren här.
GrönsakPassar till Inte lämplig tillRåd för upptining
BlomkålPuréer, soppa, gratängGrillning och ångkokningBlanchera kort för bättre konsistens
BroccoliSoppor, puréer och pajerÅngkokning. I wok, där den kommer att smula sigSkölj under vatten och använd omedelbart
EdamamebönorWok, sallader, bowlsLång tillagningstidTina i kokande vatten i 1-2 minuter.
GrönkålSoppor, smoothiesChips, att äta råTina och pressa ut vätskan
Gröna bönorWok, gratinerad som tillbehör, sauteringÅngkokningBlanchera för att bevara strukturen
Gröna ärtorSallader, soppor, risotto, pastarätterLångkok som gör dem skrynkligaAnvänd direkt från frysen
MorötterGrytor, soppor, ugnsrätterRåa salladerAnvänd direkt från frysen
BondbönorGrytor, puréer, t ex i potatismosLångkok, om du inte vill att de ska koka sönderTina i kylskåpet och värm försiktigt
KikärterGrytor, falafel, hummusKrispig rostning utan torkningDutta torrt för krispigare resultat
LökGrytor, pajer, såsSnabbstekning - använd färska i ställetAnvänd direkt från frysen
MajsSallader, mexikanska rätter, risrätterLångkok, eftersom de blir skrynkligaAnvänd direkt från frysen eller skölj i vatten
PalsternackaRotfruktsmos, ugnsrätter, grytorSnabbstekning, eftersom de kan bli sladdrigaAnvänd direkt i varma rätter
PaprikaWok, röror, grytor, pastarätter, mexikansk matRå i salladerAnvänd direkt från frysen eller tina i durkslag
PurjolökPajer, soppor, gratängKokt som tillbehörTina för att undvika vatten i maträtten
RotselleriSoppor, puréer, ugnsbakadSallader och selleribiffarTina i kylen och klappa torrt före användning
BrysselkålUgnsbakning, sautering, gratängBlir mjuka av att frysas, så använd dem inte färskaFörblanchering för bättre konsistens
RödbetorUgnsrätter, borsjtj , smoothies, varm salladKalla sallader, eftersom frysta rödbetor saknar tuggmotståndTina i kylskåpet eller värm direkt
SpenatLasagne, pajer, grytor, greenieFärska salladerTina och pressa ut vätskan. Kontrollera påsen för att se vad mängden motsvarar i färsk form
SvampGrytor, såser, pajerSmörstekningTina och pressa ut vätska för bättre stekning
Kvinna wokar grönsaker

1-2-3 och så är wokrätten klar när du köper en färdigblandad påse med frysta grönsaker.

© iStock

Är wokblandningar smarta när man har bråttom?

Grönsaksblandningar är ett snabbt sätt att få gröna råvaror på bordet. De vanligaste är blandningar av wokgrönsaker, rotfrukter eller medelhavsgrönsaker som till exempel aubergine, paprika och tomat.

Du sparar mycket tid på att rensa och skära grönsakerna, men ur matkonsultens synvinkel finns det en nackdel.

”Vid tillagning blir vissa grönsaker överkokta och andra underkokta på grund av olika koktider”, säger matkonsulten Gitte Breum.

Hon rekommenderar istället färska grönsaksblandningar som du hittar i välsorterade stormarknader.

KÄLLA: Gitte Breum, konsult inom omställning till ekologisk mat