Stor guide: Så använder du frysta grönsaker på bästa sätt
Blomkål blir lätt överkokt. Bönor är svåra att tillaga. Få kockens bästa råd om hur du trollar fram god mat från varje grönsak.
Blomkål blir lätt överkokt. Bönor är svåra att tillaga. Få kockens bästa råd om hur du trollar fram god mat från varje grönsak.
Många tror att frysta grönsaker inte kan mäta sig med färska grönsaker från frukt- och gröntavdelningen.
I själva verket innehåller frysta grönsaker samma näringsämnen och utökar utbudet av grönsaker under vinterhalvåret, när det är svårt att få tag på färska grönsaker lokalt.
Vissa behåller dock smak och konsistens bättre än andra. Lär dig mer om hur du bäst tillagar de frysta grönsakerna här.
Det är dock inte alla grönsaker som blir lika bra efter en vistelse i frysen. Och inte alla rätter lämpar sig för tillagning med frysta råvaror.
”Det är en balansgång att använda frysta grönsaker, eftersom till exempel majs, ärtor och gröna bönor behåller smak och konsistens, medan blomkål och broccoli lätt blir överkokta”, förklarar Gitte Breum.
Läs också: Topp 3: Här är de nyttigaste grönsakerna
Här får du en topp 3-lista över de mest och minst lämpliga frysta grönsakerna för matlagning.
Du får också en stor tabell som ger en översikt över hur de enskilda grönsakerna fungerar bäst i köket.
Grönsak | Passar till | Inte lämplig till | Råd för upptining |
---|---|---|---|
Blomkål | Puréer, soppa, gratäng | Grillning och ångkokning | Blanchera kort för bättre konsistens |
Broccoli | Soppor, puréer och pajer | Ångkokning. I wok, där den kommer att smula sig | Skölj under vatten och använd omedelbart |
Edamamebönor | Wok, sallader, bowls | Lång tillagningstid | Tina i kokande vatten i 1-2 minuter. |
Grönkål | Soppor, smoothies | Chips, att äta rå | Tina och pressa ut vätskan |
Gröna bönor | Wok, gratinerad som tillbehör, sautering | Ångkokning | Blanchera för att bevara strukturen |
Gröna ärtor | Sallader, soppor, risotto, pastarätter | Långkok som gör dem skrynkliga | Använd direkt från frysen |
Morötter | Grytor, soppor, ugnsrätter | Råa sallader | Använd direkt från frysen |
Bondbönor | Grytor, puréer, t ex i potatismos | Långkok, om du inte vill att de ska koka sönder | Tina i kylskåpet och värm försiktigt |
Kikärter | Grytor, falafel, hummus | Krispig rostning utan torkning | Dutta torrt för krispigare resultat |
Lök | Grytor, pajer, sås | Snabbstekning - använd färska i stället | Använd direkt från frysen |
Majs | Sallader, mexikanska rätter, risrätter | Långkok, eftersom de blir skrynkliga | Använd direkt från frysen eller skölj i vatten |
Palsternacka | Rotfruktsmos, ugnsrätter, grytor | Snabbstekning, eftersom de kan bli sladdriga | Använd direkt i varma rätter |
Paprika | Wok, röror, grytor, pastarätter, mexikansk mat | Rå i sallader | Använd direkt från frysen eller tina i durkslag |
Purjolök | Pajer, soppor, gratäng | Kokt som tillbehör | Tina för att undvika vatten i maträtten |
Rotselleri | Soppor, puréer, ugnsbakad | Sallader och selleribiffar | Tina i kylen och klappa torrt före användning |
Brysselkål | Ugnsbakning, sautering, gratäng | Blir mjuka av att frysas, så använd dem inte färska | Förblanchering för bättre konsistens |
Rödbetor | Ugnsrätter, borsjtj , smoothies, varm sallad | Kalla sallader, eftersom frysta rödbetor saknar tuggmotstånd | Tina i kylskåpet eller värm direkt |
Spenat | Lasagne, pajer, grytor, greenie | Färska sallader | Tina och pressa ut vätskan. Kontrollera påsen för att se vad mängden motsvarar i färsk form |
Svamp | Grytor, såser, pajer | Smörstekning | Tina och pressa ut vätska för bättre stekning |
KÄLLA: Gitte Breum, konsult inom omställning till ekologisk mat