Många av oss står i köket varje dag och försöker att få till en nyttig och god rätt till middag.
Vissa är otroliga med kastruller och knivar, men andra behöver kanske lite hjälp i köket. Här får du hjälp att uppdatera dina kunskaper.
Vi har nämligen fått tips från kocken Sören Ejlersen. Han lär dig att fermentera, att spara på smör och salt, att få kryddorna att smaka mer och att skära och hacka som kockarna.
Du kommer att bli så vass i köket!
De flesta har stått över vasken och kämpat med att få ut vitlöksres- ter ur vitlökspressen. Men det behöver inte vara så krångligt. Du kan pressa med skalet på eller kolla in den här metoden:
- Krossa vitlöksklyftorna genom att pressa sidan av din kökskniv över dem, så de härliga oljorna från vitlöken droppar ut.
- Hacka sedan löken några gånger och lägg i din maträtt!
Salt och smör är fasta ingredienser i många maträtter, men det finns andra och bättre alternativ till det salta och feta.
Istället för smör: Använd lite olja. Testa gärna att experimentera lite med de olika oljetyperna. Sesamolja är t ex god till asi- atisk mat, medan rapsolja passar bättre till klassisk, svensk husmanskost.
Istället för salt: Testa att smaka av med soja, tamarind, svamp och citrus. Är du sugen på att nörda lite i köket så är fermenterad citron, kål och kimchi bra smaksättare om du vill undvika salt.
Se hur du fermenterar här:
Det tar tid att skala, men mycket av det skal vi kastar fungerar utmärkt i matlagning.
I skalet sitter nämligen mycket smak och nyttiga näringsämnen, som inte förtjänar att hamna i soporna. När rotfrukter som potatis, morot och rotselleri är i säsong är det helt onödigt att skala dem.
Använd istället en rotfruktsborste för att ta bort jord och andra orenheter från skalet.
Köper du färdigmalda kryddor får du inte lika mycket smak som om du själv stöter dem i en mortel. Och det är faktiskt både enkelt och roligt. Spiskummin, fänkåls- frön, chili, koriander och olika typer av peppar är bra att börja med.
Så här gör du:
- Lägg de hela kryddorna i en medelvarm stekpanna utan fett. Rosta bara en typ av krydda i taget.
- Rör konstant i kryddorna och rosta tills de börjar att dofta mycket.
- Stöt kryddorna i din mortel tills du har ett fint pulver.
Du får en ljuvlig doft i ditt kök om du själv rostar och mortlar dina kryddor.
Även de allra skickligaste av kockar spenderar hela livet på att smaka av sina rätter för att få till de perfekta smakerna. Det är viktigt att du vågar ta chanser när du sätter ihop smakerna i dina rätter. Övning ger färdighet, och det är okej att göra misstag.
Börja med att skapa grundsmaker i rätten.
Det handlar ofta om lite salt och peppar och kryddor efter eget val.
När rätten nästan är färdig ska du smaka av den och fundera på om alla fem grundsmakerna finns där.
Behövs det en nypa salt till? En knivsudd socker? Eller behövs det mer umami? Använd din intuition och alla dina sinnen och krydda med de smaker du tycker om. Det kan vara inspirerat av allt från din mammas goda gryta till shawarmarestaurangen nere på hörnet.
Med food prepping – som helt enkelt betyder matförberedelse – undviker du desperata lösningar som dyr och onyttig hämtmat i sista sekunden.
Det finns många sätt att preppa på.
En del är ambitiösa och har ett kylskåp med 20 olika glasburkar med allt från kokt ris och couscous till färdigskurna grönsaker.
Men det kan också vara så enkelt som att skölja sallad, skala morötter, skära kål och koka ägg, potatis, grönsaker, linser och bönor till flera dagar i taget.
Då är det lättare att få till en nyttig middag i vardagen.
TIPS!
Skaffa dig många transparenta burkar och lådor med lock. De ger dig en bra överblick över dina preppade matvaror i kylskåpet.