14 enkla kocktips: Så här blir du en ninja i köket

Professionella kockar har massor av knep som får maten att smaka bättre och matlagningen att gå enklare. Drömmer du om att bli smidig som en ninja hemma i ditt kök, så läs den här artikeln där vi fått tips och tricks av en kock.

Kvinna lagar mat i sitt kök och poserar med palettkniv och slev i en ninja-pose

KÖKS-HACK - Behöver dina köksskills en uppdatering? Vi hjälper dig här.

© iStock

Många av oss står i köket varje dag och försöker att få till en nyttig och god rätt till middag.

Vissa är otroliga med kastruller och knivar, men andra behöver kanske lite hjälp i köket. Här får du hjälp att uppdatera dina kunskaper.

Vi har nämligen fått tips från kocken Sören Ejlersen. Han lär dig att fermentera, att spara på smör och salt, att få kryddorna att smaka mer och att skära och hacka som kockarna.

Du kommer att bli så vass i köket!

Dina medhjälpare: Bra redskap

Det kan verka självklart, men många undervärderar faktiskt betydelsen av att ha rätt redskap i köket.

Du bör tänka på att...

 • ... bra stekpannor och kastruller är A och O. Välj produkter av järn. De håller i stort sett för evigt och är ett nöje att laga mat i.
 • ... knivar av hög kvalitet gör det enkelt att hacka, skära och snitta. Och ja, de kostar mer än en genomsnittlig kniv, men de håller mycket längre.
 • ... ett skärpstål är den bästa metoden för att hålla dina knivar vassa. Stryk kniven mot stålet i cirka 20 graders vinkel lika många gånger på varje sida.

Du får på så sätt bort hack och skavanker från knivseggen. Du kan också lämna in dina knivar för att få dem slipade hos en professionell knivslipare en – två gånger per år. Undvik knivslipar med keramiska rullar, där du drar kniven fram och tillbaka. De funkar inte!

Hacka lök lite enklare

Hacka lök lite enklare

 • Skala och dela löken från topp till botten.
 • Skär skåror från toppen mot bottnen utan att skära helt igenom så löken hålls ihop.
 • Skär skåror in mot roten utan att skära helt igenom.
 • Skär slutligen genom löken uppifrån och ner och du får fina tärningar.

Pressa vitlök smartare


De flesta har stått över vasken och kämpat med att få ut vitlöksres- ter ur vitlökspressen. Men det behöver inte vara så krångligt. Du kan pressa med skalet på eller kolla in den här metoden:

 1. Krossa vitlöksklyftorna genom att pressa sidan av din kökskniv över dem, så de härliga oljorna från vitlöken droppar ut.
 2. Hacka sedan löken några gånger och lägg i din maträtt!

TIPS!

Om du ska laga din middag i ugnen kan du få ett supergott tillbehör genom att baka med några vitlökar. De karamelliseras och får en lätt söt smak. Skär av toppen eller bottnen, pensla med olja och salta. Baka i cirka 20 min vid 190 grader. Du kan göra samma sak med små halverade tomater.

Ge salt och smör sparken


Salt och smör är fasta ingredienser i många maträtter, men det finns andra och bättre alternativ till det salta och feta.

Istället för smör: Använd lite olja. Testa gärna att experimentera lite med de olika oljetyperna. Sesamolja är t ex god till asi- atisk mat, medan rapsolja passar bättre till klassisk, svensk husmanskost.

Istället för salt: Testa att smaka av med soja, tamarind, svamp och citrus. Är du sugen på att nörda lite i köket så är fermenterad citron, kål och kimchi bra smaksättare om du vill undvika salt.

Se hur du fermenterar här:

Skala eller inte skala?


Det tar tid att skala, men mycket av det skal vi kastar fungerar utmärkt i matlagning.

I skalet sitter nämligen mycket smak och nyttiga näringsämnen, som inte förtjänar att hamna i soporna. När rotfrukter som potatis, morot och rotselleri är i säsong är det helt onödigt att skala dem.

Använd istället en rotfruktsborste för att ta bort jord och andra orenheter från skalet.

Få ut mer smak av kryddorna


Köper du färdigmalda kryddor får du inte lika mycket smak som om du själv stöter dem i en mortel. Och det är faktiskt både enkelt och roligt. Spiskummin, fänkåls- frön, chili, koriander och olika typer av peppar är bra att börja med.

Så här gör du:

 • Lägg de hela kryddorna i en medelvarm stekpanna utan fett. Rosta bara en typ av krydda i taget.
 • Rör konstant i kryddorna och rosta tills de börjar att dofta mycket.
 • Stöt kryddorna i din mortel tills du har ett fint pulver.

Du får en ljuvlig doft i ditt kök om du själv rostar och mortlar dina kryddor.

Smaka av med alla dina sinnen


Även de allra skickligaste av kockar spenderar hela livet på att smaka av sina rätter för att få till de perfekta smakerna. Det är viktigt att du vågar ta chanser när du sätter ihop smakerna i dina rätter. Övning ger färdighet, och det är okej att göra misstag.

Börja med att skapa grundsmaker i rätten.

Det handlar ofta om lite salt och peppar och kryddor efter eget val.

När rätten nästan är färdig ska du smaka av den och fundera på om alla fem grundsmakerna finns där.

Behövs det en nypa salt till? En knivsudd socker? Eller behövs det mer umami? Använd din intuition och alla dina sinnen och krydda med de smaker du tycker om. Det kan vara inspirerat av allt från din mammas goda gryta till shawarmarestaurangen nere på hörnet.

DE 5 SMAKERNA

När du smakar av maten ska alla fem grundsmakerna finnas i din maträtt. Balansen ska förstås också vara där, och det är en smaksak om man föredrar rätten mer salt, söt eller besk.

SÖTT

Den söta smaken balanserar och rundar av det syrliga och beska. Ofta kan en nypa socker hjälpa till i en dressing, en gurksallad eller annat syrligt för att få balans.

SALT

Smaken av salt förstärker matens smaker, men dämpar syran så se till att hitta balansen mellan salt och surt.

SURT

Smaken av surt kommer i köket framförallt från vinäger, citrusfrukter och syrade mjölkprodukter. Sur smak ger ett motspel till det söta och till umami.

BESKT

Smaken av beska får man bl a av kål, kryddor, grapefrukt och valnötter. Det beska ger en bra kontrast till den totala smakupplevelsen.

UMAMI

Smaken av aminosyror från proteiner ger upplevelsen av en fyllig, mustig maträtt. Umami kan tillföras genom soja eller lite torkad svamp.

Prepping är din räddning


Med food prepping – som helt enkelt betyder matförberedelse – undviker du desperata lösningar som dyr och onyttig hämtmat i sista sekunden.

Det finns många sätt att preppa på.

En del är ambitiösa och har ett kylskåp med 20 olika glasburkar med allt från kokt ris och couscous till färdigskurna grönsaker.

Men det kan också vara så enkelt som att skölja sallad, skala morötter, skära kål och koka ägg, potatis, grönsaker, linser och bönor till flera dagar i taget.

Då är det lättare att få till en nyttig middag i vardagen.

TIPS!
Skaffa dig många transparenta burkar och lådor med lock. De ger dig en bra överblick över dina preppade matvaror i kylskåpet.