Midjemåttet är viktigare än ditt BMI
Fram med måttbandet: Det räcker tyvärr inte med att bara ha koll på BMI-värdet. Ditt body mass index kan tillsammans med ditt midjemått säga dig mycket mer om din hälsa än vad endast ditt BMI-värde kan göra.
Fram med måttbandet: Det räcker tyvärr inte med att bara ha koll på BMI-värdet. Ditt body mass index kan tillsammans med ditt midjemått säga dig mycket mer om din hälsa än vad endast ditt BMI-värde kan göra.
Även om ditt BMI visar att du är normalviktig så är det tyvärr ingen tröst om du ändå har lite för mycket fett runt magen. Det kan nämligen finnas ett starkt samband mellan midjemåttet och risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, cancer och andningsbesvär.
Att det finns ett samband mellan midjemåttet och sjukdomsrisken märks också hos folk med normalt BMI. BMI kan dock vara missvisande eftersom det varken säger något om muskelmassa eller var fettet sitter på kroppen.
Hälsomyndigheterna rekommenderar att kvinnor har ett midjemått under 80 centimeter, medan män inte bör ha mer än 94 centimeter runt midjan. Vid mellan 80 och 88 centimeter för kvinnor, och 94–102 centimeter för män finns en lätt förhöjd risk att drabbas av diabetes typ-2 och hjärt-kärlsjukdomar. Är midjemåttet över 88 för kvinnor och 102 centimeter för män, blir risken kraftigt förhöjd.
Du kan snabbt och enkelt beräkna ditt BMI med I FORM:s BMI-räknare.
Ta ett helt vanligt måttband. Har du bara en tumstock kan du ta ett snöre som du efteråt mäter längden på med tumstocken.
Du får fram ditt midjemått, eller rättare sagt livvidden, som det egentligen handlar om att beräkna, genom att mäta omkretsen på din kropp lige mellan det nedersta revbenet och högst uppe på din höftkam. Sätt en hand i sidan och känn dig fram tills underkanten på ditt nedersta revben. Med ett annat finger letar du upp överkanten av ditt höftben. Dra måttbandet (eller snöret) runt magen mitt emellan de to punkterna. För att få ett så exakt midjemått som möjligt ska du andas ut och försöka slappna av i magmusklerna medan du mäter.
Det säger midjemåttet om din vikt och hälsa:
Tabellerna för midjemåttet är dock - precis som med BMI-värdet - inte heller någon 100 % säker metod för att avgöra om man har en hälsosam vikt. Är du t.ex. mycket lång och har kraftig benstomme kan ditt midjemått mycket väl vara högre än 80 cm (för kvinnor) eller 94 cm (för män) - utan att du har en ohälsosam mängd fett eller fettfördelning för det.
Ett sätt att kompensera för det är genom att komplettera midjemåttet med en mätning av höftens omfång. Utifrån det kan du beräkna din så kallade midja-höft-kvot (MHK). Det måttet indikerar om du har en hälsosam fettfördelning i kroppen. Alltså om din kropp har en ohälsosam äppelform där fettet är koncentrerat till midjan – eller en hälsosammare päronform där det mesta fettet sitter på höfter och lår.
Här är det – precis som med midjemåttet – också skillnad på vad ett hälsosamt mått är för män respektive kvinnor. Du kan se vad midja-höft-kvoten bör vara – och lätt beräkna värdet här:
Beräkna midja-höft-kvoten hos Mayo Clinic här
Källa: Mayo Clinic
Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 06/2014