Mata mixern med grönsaker

Din väg till snabbare och nyttigare mat står kanske redan och samlar damm i ditt köksskåp. Har du en mixer kan du snabbt addera massor av frukt och grönt till dina rätter. Smart! Särskilt på hektiska vardagar, där du inte orkar att hacka och skära massor av grönsaker. Mixern gör arbetet på några få sekunder, och den kan faktiskt finfördela det gröna så mycket att varken du eller din familj kan se eller känna smaken av det. Det kan vara en fördel om inte alla blir lika glada när det är broccoli på menyn.

Kvinna vid köket med mixer

VROOOM! På några få sekunder förvandlas ett berg av frukt och grönt till en smarrig smoothie.

© iStock

Även du som älskar grönsaker har säkert konstaterat att de tar lång tid att tugga i sig. Låter du mixern göra en del av arbetet blir det dock mycket enklare att få i sig frukt och grönt, t ex i form av soppor, smoothies, mos, såser och dipp. Ju mer grönt du äter, desto mer hälsosamt.

Grönsakerna innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer, och eftersom de samtidigt mättar äter du kanske troligen kött och bröd. Mixern kan också hjälpa dig att spara in på feta köpedressingar och såser, eftersom att du enkelt kan göra dina egna, nyttigare versioner själv.

Mindre matsvinn

När du drar igång mixern kan du samtidigt också putsa din matsvinnsgloria. För medan slokande och trötta grönsaker inte känns lockande att lägga i en sallad eller servera som plockgrönsaker kan du inte känna någon skillnad om de t ex mixas i en grönsakssop pa, en tomatsås eller en dipp. Det samma gäller stjälkarna från t ex blomkål och broccoli. Därmed får du mer mat från varje råvara, vilket är bra för både klimat och plånbok.

Man kan ha en invändning om att frukt och grönsaker tappar vitaminer när de mixas. Vitaminer är känsliga för oxidation och när frukt och grönt findelas i mixern utsätts de för just det, vilket de inte gör när de är hela. Det är dock inte så att alla vitaminer går förlorade, och kroppen har lättare att ta upp t ex en morot när den är mixad än om du skalar en morot och tuggar i dig den. Mixerns roterande knivblad förstör nämligen växternas cellväggar och då menar vissa att vitaminerna blir mer tillgängliga.

Är din mixer flera år gammal kan det vara en bra idé att uppdatera både din maskinpark och dina mixerrutiner. Vi hjälper dig med bägge delar på de följande sidorna, och bläddrar du vidare får du supergoda recept där du ska använda din mixer.

Innan du blir så pepp på mixern att du vill mixa all din mat, så kom ihåg att dina tänder, din mage och din matsmältning såklart också behöver fast föda att jobba med.

Välj den bästa mixern

Det är förargligt att köpa en mixer som sedan inte kan leva upp till dina krav. Tänk därför igenom vad det är du främst kommer att använda den till. Generellt är regeln att ju mindre vätska, desto starkare mixer behöver du. Andra bra saker att kolla är t ex mixerns ljudnivå, storlek och hur lätt den är att göra ren.

Låg motoreffekt

En stavmixer har både fördelar och nackdelar. Den tar nästan ingen plats i skåpet, den är bra för mindre mängder och du kan mixa direkt i kastrullen istället för att hälla upp den i ett mixerkanna. Däremot är stavmixern inte så stark, och är därför bäst till mjuka eller flytande ingredienser.

Bra till: _SE
SÅSER OCH SOPPOR mixas ofta av mjuka, kokta grönsaker. Det kan en mixer med låg motoreffekt på 400-600 watt klara av, men se till att kannan tål varmt innehåll.

Medelhög motoreffekt

En mixer med to-go-flaska är perfekt om du vill kunna ta med dig din frukostsmoothie eller ha med en soppa till lunchen.

Bra till:
FRYSTA BÄR, FRUKT OCH GRÖNSAKER är goda i t ex smoothies. Välj en medelstark mixer på minst 1.000 watt och med pulsfunktion.

ISBITAR är gott att mixa ner i en smoothie om du inte använder frysta råvaror. Välj en mixer med minst 1.000 watt och pulsfunktion.

Läs mer om att göra smoothies med en mixer här eller få fler recept på grönsakssmoothies

Hög motoreffekt

Är du ljudkänslig? Kolla mixerns decibel (dB) innan du köper.
Är ni en stor familj? Välj en stark mixer med en stor behållare.

Bra till:
NÖTTER OCH MANDLAR som ska mixas till mjöl eller nötsmör kräver en kraftig mixer på minst 1.200 watt.

TORKAD FRUKT OCH SÄRSKILT DADLAR är nog den största utmaningen för en mixer. Vill du kunna göra dadelbollar eller liknande så köp den starkaste mixern du kan hitta eller använd en matberedare.