Även du som älskar grönsaker har säkert konstaterat att de tar lång tid att tugga i sig. Låter du mixern göra en del av arbetet blir det dock mycket enklare att få i sig frukt och grönt, t ex i form av soppor, smoothies, mos, såser och dipp. Ju mer grönt du äter, desto mer hälsosamt.
Grönsakerna innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer, och eftersom de samtidigt mättar äter du kanske troligen kött och bröd. Mixern kan också hjälpa dig att spara in på feta köpedressingar och såser, eftersom att du enkelt kan göra dina egna, nyttigare versioner själv.
Mindre matsvinn
När du drar igång mixern kan du samtidigt också putsa din matsvinnsgloria. För medan slokande och trötta grönsaker inte känns lockande att lägga i en sallad eller servera som plockgrönsaker kan du inte känna någon skillnad om de t ex mixas i en grönsakssop pa, en tomatsås eller en dipp. Det samma gäller stjälkarna från t ex blomkål och broccoli. Därmed får du mer mat från varje råvara, vilket är bra för både klimat och plånbok.
Man kan ha en invändning om att frukt och grönsaker tappar vitaminer när de mixas. Vitaminer är känsliga för oxidation och när frukt och grönt findelas i mixern utsätts de för just det, vilket de inte gör när de är hela. Det är dock inte så att alla vitaminer går förlorade, och kroppen har lättare att ta upp t ex en morot när den är mixad än om du skalar en morot och tuggar i dig den. Mixerns roterande knivblad förstör nämligen växternas cellväggar och då menar vissa att vitaminerna blir mer tillgängliga.
Är din mixer flera år gammal kan det vara en bra idé att uppdatera både din maskinpark och dina mixerrutiner. Vi hjälper dig med bägge delar på de följande sidorna, och bläddrar du vidare får du supergoda recept där du ska använda din mixer.
Innan du blir så pepp på mixern att du vill mixa all din mat, så kom ihåg att dina tänder, din mage och din matsmältning såklart också behöver fast föda att jobba med.