Nyttig blomkålsgratäng med skinka och rödkålssallad

45 minuter
550 kcal

Får det lov att vara en klassiker? En av de rätter som väcker nostalgiska minnen från barndomsbesöken hos dina farföräldrar? God gratäng i en nyttig version.

Blomkålsgratäng och rödkålssallad

GRATÄNG - Spröd och med tuggmotstånd. Precis som det ska vara!

© wichmann+bendtsen

Nyttig blomkålsgratäng med skinka och rödkålssallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 10 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1½ dl mjölk
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ nypa muskotnöt
  • 2 ägg
  • 15 g parmesan
  • ¼ dl mandlar
  • 250 g blomkål
  • 1 purjolökar
  • 50 g kokt eller rökt skinka
  • ½ msk extra virgin olivolja

Rödkålssallad:

  • 200 g rödkål
  • 1 äpplen
  • ½ knippa bredbla­dig persilja
  • ½ granatäpple
  • 15 g valnötter

Vinägrett:

  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ msk äppelcider­ vinäger
  • ¼ ekocitron, saft och skal
  • ½ msk akacia­honung
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör ihop. Vispa i mjölken. Koka upp under omrörning. Smaka av med salt, peppar och muskot. Ställ åt sidan.
  • Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna och den rivna parmesanen i såsen.
  • Mixa eller hacka mandeln mycket fint, skär blomkålen i buketter och purjolöken och skinkan i bitar.
  • Smörj en ugnsfast form med olja och strö över hälften av mandelmjölet, lägg blomkålsbuketterna, purjolöks- och skinkbitarna i formen och häll över såsen.
  • Strö över resten av mandelmjölet och grädda i ca 35 minuter.
  • Finhacka rödkålen, skiva äpplena och grovhacka persiljan. Lägg i en skål tillsammans med granatäppelkärnor och grovhackade valnötter.
  • Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten och häll över salladen. Servera med gratängen.

TIPS: Omduärvegetarian, eller ska servera vegetariskt, kan du bara skippa skinkan.

TIPS: Öppna inte ugnen under tillagningen eftersom gratängen kan falla ihop.

TIPS: En del av blomkålen kan enkelt bytas ut mot broccoli, brysselkål eller morötter.