En springform, 24 cm, gärna med teflonbeläggning eller en fyrkantig form, 21 x 21 cm (2 liter), ev av silikon.
Bakplåtspapper
¼
stor ekologisk apelsin eller 2 mindre, total vikt cirka 300 g
10
g
mandlar (ska inte skalas)
⅓
stora ägg
7
g
ljust råsocker
¼
tsk
bakpulver
Tilberedning
Lägg de tvättade apelsinerna i en kastrull, täck dem med kallt vatten och koka upp. Sänk värmen, lägg på lock och koka apelsinerna långsamt i 1,5 timmar eller tills du lätt kan trycka ett sugrör igenom frukterna. Låt apelsinerna svalna och häll bort kokvattnet.
Dela apelsinerna i klyftor och purea dem (använd en mixer).
Mal mandlarna och blanda dem med socker och bakpulver. Vispa apelsinpuréen och hela ägg, blanda ner mandlarna. Lägg bakplåtspapper i botten av formen, häll i degen och grädda kakan i 170°i cirka 40–45 minuter.