Apelsinkaka med mandlar

2,5 timmar
65 kcal

Bara 65 kalorier per bit.

Saftig, god och snål på kalorier.

Apelsinkaka med mandlar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bitar

  • En springform, 24 cm, gärna med teflonbeläggning eller en fyrkantig form, 21 x 21 cm (2 liter), ev av silikon.
  • Bakplåtspapper
  • ¼ stor ekologisk apelsin eller 2 mindre, total vikt cirka 300 g
  • 10 g mandlar (ska inte skalas)
  • stora ägg
  • 7 g ljust råsocker
  • ¼ tsk bakpulver

Tilberedning

  • Lägg de tvättade apelsinerna i en kastrull, täck dem med kallt vatten och koka upp. Sänk värmen, lägg på lock och koka apelsinerna långsamt i 1,5 timmar eller tills du lätt kan trycka ett sugrör igenom frukterna. Låt apelsinerna svalna och häll bort kokvattnet.
  • Dela apelsinerna i klyftor och purea dem (använd en mixer).
  • Mal mandlarna och blanda dem med socker och bakpulver. Vispa apelsinpuréen och hela ägg, blanda ner mandlarna. Lägg bakplåtspapper i botten av formen, häll i degen och grädda kakan i 170°i cirka 40–45 minuter.

Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenintolerans här. eller läs mer om nyttiga kakor.

TIPS på smakvariation

Använd cashewnötter i stället för mandlar. Hasselnötskärnor går också bra.