Saftig, god och snål på kalorier.

Apelsinkaka med mandlar

Bara 65 kalorier per bit.

25 oktober 2010 av I FORM

20 bitar

En springform, 24 cm, gärna med teflonbeläggning eller en fyrkantig form, 21 x 21 cm (2 liter), ev av silikon.
Bakplåtspapper
1 stor ekologisk apelsin eller 2 mindre, total vikt cirka 300 g
100 g mandlar (ska inte skalas)
3 stora ägg
70 g ljust råsocker
1 tsk bakpulver


LÄS OCKSÅ: Mandlar håller hjärtat friskt och midjan slank

Tilberedning

  • Lägg de tvättade apelsinerna i en kastrull, täck dem med kallt vatten och koka upp. Sänk värmen, lägg på lock och koka apelsinerna långsamt i 1,5 timmar eller tills du lätt kan trycka ett sugrör igenom frukterna. Låt apelsinerna svalna och häll bort kokvattnet.
  • Dela apelsinerna i klyftor och purea dem (använd en mixer).
  • Mal mandlarna och blanda dem med socker och bakpulver. Vispa apelsinpuréen och hela ägg, blanda ner mandlarna. Lägg bakplåtspapper i botten av formen, häll i degen och grädda kakan i 170°i cirka 40–45 minuter.

Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenintolerans här.

Tips på smakvariation

Använd cashewnötter i stället för mandlar. Hasselnötskärnor går också bra.

Är du jämt sötsugen? Få fler recept på nyttiga kakor här.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

På vilket sätt gör du störst insats för klimatet?


I FORM tipsar