Är det sant att rabarber kan vara giftigt?

10 minuter

Rabarber är vackra och smakar gott, men du behöver komma ihåg en sak när du ska äta dem...

Rabarber

RABARBER kan förvandlas till en god kompott som du kan äta som topping på gröt eller yoghurt.

© iStock

Finns det något godare på sommaren än en söt och syrlig rabarberkräm? Knappast. Men ja, det stämmer att det finns en sak vi bör tänka på när vi lagar mat med den syrliga stängeln.

Rabarberstjälkar innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer med anlag för njursten bör undvika rabarber i stora mängder. Oxalsyra binder också kalk och därmed förhindrar det att ta sig ut i blodet och till skelettet. Men enligt Leif Skibsted, som är professor i livsmedelskemi, är det dock sällan något problem.

Vi äter nämligen ofta rabarber i måttliga mängder och tillsammans med en kalciumhaltig mejeriprodukt och det neutraliserar oxalsyran. Det är därför inte nödvändigt att undvika rabarber, så länge du inte äter stora mängder rå rabarber.

Bladen på rabarber innehåller dock stora mängder oxalsyra, så de bör inte ätas alls. Men du kan lugnt fortsätta äta stjälkarna, t ex i en paj med vispgrädde eller glass till.

Rabarberkompott i mikrovågsugn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g Rabarber
  • 60 g Socker
  • ½ Vaniljstång
  • 1 msk Vatten

Så här gör du

  • Rensa och skär rabarberstjälkar i 1-3 cm långa bitar. Skrapa ut vaniljfröna från stången. Blanda alla ingredienserna i en skål
  • Lägg blandningen i en glasskål med lock och koka den i mikron i två minuter vid hög värme. När rabarbern är mjuk är den klar – alternativt behöver de någon minut till.
  • Låt kompotten svalna och häll den sedan i en burk och förvara i kylen, om du inte äter upp den direkt förstås.

Källa: Leif Skibsted, professor i livsmedelskemi på Institutet för Livsmedelsvetenskap vid Köpenhamns Universitet