Stenbitsrom – delikatessen med säsong på våren

Tidigt på våren är det säsong för färsk stenbitsrom. Lär dig hur du rensar den, se hur nyttig den är och få sju goda och enkla recept med den goda rommen.

De signalerar vår, är små och ljusröda, och när du äter de små spröda pärlorna, exploderar de i munnen på dig med en härlig frisk smak av hav, salt och lite sötma.

Stenbitsrom – som både kallas ”havets guld” och ”Nordens kaviar” – är en riktig delikatess.

Eftersom de små äggen både är sunda och säsongen kort, gäller det att passa på under de tidiga vårmånaderna då rommen är färsk.

Här under är allt du behöver veta för att få ut maximalt av delikatessen, medan den är i säsong.

1 Recept med stenbitsrom


Stenbitsrom används vanligen till förrätt eller i en lunchrätt. Räkna med 250–300 g färsk rom till 4 personer som förrätt och lite mer om det är till lunch.

Det populäraste sättet att servera rommen på är tillsammans med blinier, de små ryska plättarna, och crème fraiche, hackad rödlök, dill och citron. Det finns dock många fler möjligheter, t ex smakar rommen gott ihop med ångkokt sparris, på ett smörrebröd eller tillsammans med färskpotatis

Vill du ha mer inspiration så kan du spana in våra fem goda recept här:

Alla recept är för 2 personer

Små spenatomeletter med stenbitsrom och rökt ost
© wichmann+bendtsen

Små spenatomeletter med stenbitsrom och rökt ost

Kom i vårstämning med mjölfria spenatomeletter med en utsökt kräm av rökt ost.

Här hittar du receptet

Säsong för stenbitsrom och recept på stenbitsrom
© wichmann+bendtsen

Stekt ägg med stenbitsrom och vattenkrasse

Letar du efter en liten, god rätt till lunchbordet? Prova vårt enkla och läckra recept på stekta ägg med stenbitsrom. Det är klart på bara 5 minuter.

Här hittar du receptet

Stenbitsrom med potatis, rödlök och gräslökskräm

En riktig klassiker som passar både som lunch eller som förrätt.

Här hittar du receptet

Fullkornspasta med stenbitsrom och fänkål
© wichmann+bendtsen

Fullkornspasta med stenbitsrom och fänkål

På bara 15 minuter kan du servera den här fräscha rätten.

Här hittar du receptet

Blomkålssoppa med stenbitsrom
© wichmann+bendtsen

Blomkålssoppa med stenbitsrom

Även om det är enkelt kan det fortfarande vara gott. Kolla in det här goda receptet som är perfekt som förrätt eller till lunch.

Här hittar du receptet

Avokado med stenbitsrom och kvargkräm
© wichmann+bendtsen

Avokado med stenbitsrom, rödlök, örter och kvargkräm

Avokado och rom är en fantastisk kombination – här med rödlök och massor av örter.

Här hittar du receptet

Tallerken med stjerneskud _SE
© wichmann+bendtsen

Smörrebröd med rödtunga, sparris, räkor och rom

Fisk är alltid en bra idé. Därför får du här vårat förslag på ett nyttigt och gott smörrebröd.

Här hittar du receptet

2 Var köper jag stenbitsrom?


Färsk stenbitsrom kan du köpa hos fiskhandlaren, och när det är högsäsong kan du även köpa den i välsorterade matbutiker. Dessutom kan du köpa delikatessen på burk eller fryst året runt, men den har inte samma goda smak som den färska.

© iStock

3 När är det säsong för stenbitsrom?


Säsongen varierar lite från år till år, men vanligen kan du köpa färsk stenbitsrom i butikerna från februari till april/maj.

Stenbitsrom är ägg från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Fisken fångas normalt på grunt vatten i de svenska farvattnen, men större delen av året lever den på djupt vatten i norra Atlanten samt Grönland och Kanada. Den korta, runda fisken är med sina små fenor en dålig simmare, och den föredrar att gömma sig på stenig havsbotten, där den biter sig fast i stenarna med hjälp av en särskild sugkopp – därav namnet stenbit.

Omkring januari lämnar sjuryggen sitt gömställe och simmar in på grundare vatten längs den svenska kusten för att leka. Det är här som fiskarna fångar fisken under de tidiga vårmånaderna, då den är full av rom, innan de lägger sina ägg.

En sjuryggshona bär på omkring 200 000 ägg och är ca 40–50 cm lång. Efter att hon har lagt sin ägg beger hon sig återigen till djupare vatten, medan hanen blir kvar och vaktar äggen tills de kläcks.

Sjurygg – hanen kallas stenbit, honan kallas kvabbso – og på latin "Cyclopterus lumpus"
© iStock

4 Hur rensar jag stenbitsrom?


Rommen kan både köpas rensad och klar eller med de naturliga hinnorna kvar, som du själv behöver ta bort. Det gör du relativt enkelt.

Så rensar du stenbitsrom

  • Lägg rommen i en skål med iskallt vatten.
  • Vispa med en ballongvisp.
  • Ta under tiden bort hinnorna från vispen, och fortsätt vispa tills alla hinnorna är borta.
  • Sila bort vattnet och låt rommen rinna av ordentligt.
  • Smaksätt med lite salt och låt rommen stå kallt i ett par timmar.
  • Nu är rommen redo att användas.

5 Hur länge kan stenbitsrom hålla sig?


Färsk stenbitsrom kan hålla sig i kylskåpet i två dagar.

6 Kan man frysa stenbitsrom?


Har du köpt mer rom än du gör slut på, kan du gärna frysa in resten. Men den förlorar lite av sin goda smak.

Stenbitsrom kan hålla sig i 2–3 månader i frysen. När du ska använda rommen är det viktigt att den får tina långsamt, gärna i kylskåpet.

7 Är stenbitsrom nyttigt?


Sjuryggen är en fet fisk och du kan lugnt njuta av dess ljusröda rom. Med ett innehåll på 2,5 gram omega-3-fettsyror per 100 gram stenbitsrom, kan rommen mäta sig med innehållet av omega-3 i fet fisk som sill och odlad lax. Dessutom är rommen en god källa till jod, selen och kalium.

Kalorierna behöver du inte oroa dig för – om du inte dränker rommen i fet crème fraiche eller liknande. Det är 106 kcal i 100 g stenbitsrom, vilket ungefär motsvarar innehållet i en kycklingfilé.

8 Kan man äta stenbitsrom när man är gravid?


Enligt Livsmedelsverket kan du äta stenbitsrom när du är gravid. Och eftersom omega-3-fett är viktigt för fosterets utveckling, är det ett bra val för gravida.

Är du gravid ska du däremot hålla dig borta från större rovfiskar som tonfisk, gädda och haj och begränsa intaget av lax från Östersjön.

Läs också: Vad får man inte äta som gravid? Läs kostråden här