Stenbitsrom – delikatessen med säsong på våren
Tidigt på våren är det säsong för färsk stenbitsrom. Lär dig hur du rensar den, se hur nyttig den är och få sju goda och enkla recept med den läckra rommen.
Tidigt på våren är det säsong för färsk stenbitsrom. Lär dig hur du rensar den, se hur nyttig den är och få sju goda och enkla recept med den läckra rommen.
De signalerar vår, är små och ljusröda, och när du äter de små spröda pärlorna, exploderar de i munnen på dig med en härlig frisk smak av hav, salt och lite sötma.
Stenbitsrom – som både kallas ”havets guld” och ”Nordens kaviar” – är en riktig delikatess, och eftersom de små äggen både är sunda och säsongen kort, gäller det att passa på under de tidiga vårmånaderna då rommen är färsk.
Här under är allt du behöver veta för att få ut maximalt av stenbitsrommen, medan den är i säsong.
Färsk stenbitsrom kan du köpa hos fiskhandlaren, och när det är högsäsong kan du även köpa den i välsorterade matbutiker. Dessutom kan du köpa stenbitsrom på burk eller fryst året runt, men den har inte samma goda smak som den färska.
Säsongen varierar lite från år till år, men vanligen kan du köpa färsk stenbitsrom i butikerna från februari till april/maj.
Stenbitsrom är ägg från stenbitshonan, som också kallas för kvabbso. Stenbiten fångas normalt på grunt vatten i de svenska farvattnen, men större delen av året lever den på djupt vatten i norra Atlanten samt Grönland och Kanada. Den korta, runda fisken är med sina små fenor en dålig simmare, och den föredrar att gömma sig på stenig havsbotten, där den biter sig fast i stenarna med hjälp av en särskild sugkopp – därav namnet stenbit.
Omkring januari lämnar stenbiten sitt gömställe och simmar in på grundare vatten längs den svenska kusten för att leka. Det är här som fiskarna fångar stenbitarna under de tidiga vårmånaderna, då den är full av rom, innan de lägger sina ägg.
En stenbitshona bär på omkring 200 000 ägg och är ca 40–50 cm lång. Efter att hon har lagt sin ägg beger hon sig återigen till djupare vatten, medan hanen blir kvar och vaktar äggen tills de kläcks.
Rommen kan både köpas rensad och klar eller med de naturliga hinnorna kvar, som du själv behöver ta bort. Det gör du relativt enkelt.
Så rensar du stenbitsrom:
Färsk stenbitsrom kan hålla sig i kylskåpet i två dagar.
Har du köpt mer stenbitsrom än du gör slut på, kan du gärna frysa in resten. Men den förlorar lite av sin goda smak.
Stenbitsrom kan hålla sig i 2–3 månader i frysen. När du ska använda rommen är det viktigt att den får tina långsamt, gärna i kylskåpet.
Stenbiten är en fet fisk och du kan lugnt njuta av dess ljusröda rom. Med ett innehåll på 2,5 gram omega-3-fettsyror per 100 gram stenbitsrom, kan rommen mäta sig med innehållet av omega-3 i fet fisk som sill och odlad lax. Dessutom är rommen en god källa till jod, selen och kalium.
Kalorierna behöver du inte oroa dig för – om du inte dränker rommen i fet crème fraiche eller liknande. Det är 106 kcal i 100 g stenbitsrom, vilket ungefär motsvarar innehållet i en kycklingfilé.
Enligt Livsmedelsverket kan du äta stenbitsrom när du är gravid. Och eftersom omega-3-fett är viktigt för fosterets utveckling, är stenbitsrom ett bra val för gravida.
Är du gravid ska du däremot hålla dig borta från större rovfiskar som tonfisk, gädda och haj och begränsa intaget av lax från Östersjön.
Stenbitsrom används vanligen till förrätt eller i en lunchrätt. Räkna med 250–300 g färsk stenbitsrom till 4 personer som förrätt och lite mer om det är till lunch.
Det populäraste sättet att servera stenbitsrommen på är tillsammans med blinier, de små ryska plättarna, och crème fraiche, hackad rödlök, dill och citron. Det finns dock många fler möjligheter. Stenbitsrom smakar t ex mycket gott ihop med ångkokt sparris, på ett smörrebröd eller tillsammans med färskpotatis.
Vill du ha mer inspiration så kan du spana in våra fem läckra recept med stenbitsrom här:
Alla recept är för 2 personer