Stenbitsrom säsong och stenbitsrom recept
Stenbitsrom är i säsong på våren

– och vi ser till att du får ut det bästa av säsongen.

© wichmann+bendtsen

Stenbitsrom – delikatessen med säsong på våren

Tidigt på våren är det säsong för färsk stenbitsrom. Lär dig hur du rensar den, se hur nyttig den är och få sju goda och enkla recept med den läckra rommen.

4 mars 2019 av Inge Eriksen och Anne Larsen
 

Allt du behöver veta om stenbitsrom

De signalerar vår, är små och ljusröda, och när du äter de små spröda pärlorna, exploderar de i munnen på dig med en härlig frisk smak av hav, salt och lite sötma.

Stenbitsrom – som både kallas ”havets guld” och ”Nordens kaviar” – är en riktig delikatess, och eftersom de små äggen både är sunda och säsongen kort, gäller det att passa på under de tidiga vårmånaderna då rommen är färsk. 

Här under är allt du behöver veta för att få ut maximalt av stenbitsrommen, medan den är i säsong.

Fakta om stenbitsrom:

 

Var köper jag stenbitsrom?

Färsk stenbitsrom kan du köpa hos fiskhandlaren, och när det är högsäsong kan du även köpa den i välsorterade matbutiker. Dessutom kan du köpa stenbitsrom på burk eller fryst året runt, men den har inte samma goda smak som den färska.

 

När är det säsong för stenbitsrom?

Säsongen varierar lite från år till år, men vanligen kan du köpa färsk stenbitsrom i butikerna från februari till april/maj. 

Stenbitsrom är ägg från stenbitshonan, som också kallas för kvabbso. Stenbiten fångas normalt på grunt vatten i de svenska farvattnen, men större delen av året lever den på djupt vatten i norra Atlanten samt Grönland och Kanada. Den korta, runda fisken är med sina små fenor en dålig simmare, och den föredrar att gömma sig på stenig havsbotten, där den biter sig fast i stenarna med hjälp av en särskild sugkopp – därav namnet stenbit.

Omkring januari lämnar stenbiten sitt gömställe och simmar in på grundare vatten längs den svenska kusten för att leka. Det är här som fiskarna fångar stenbitarna under de tidiga vårmånaderna, då den är full av rom, innan de lägger sina ägg. 

En stenbitshona bär på omkring 200 000 ägg och är ca 40–50 cm lång. Efter att hon har lagt sin ägg beger hon sig återigen till djupare vatten, medan hanen blir kvar och vaktar äggen tills de kläcks.  

 

Hur rensar jag stenbitsrom?

Rommen kan både köpas rensad och klar eller med de naturliga hinnorna kvar, som du själv behöver ta bort. Det gör du relativt enkelt.

Så rensar du stenbitsrom:
  • Lägg rommen i en skål med iskallt vatten.
  • Vispa med en ballongvisp.
  • Ta under tiden bort hinnorna från vispen, och fortsätt vispa tills alla hinnorna är borta.
  • Sila bort vattnet och låt rommen rinna av ordentligt.
  • Smaksätt med lite salt och låt stenbitsrommen stå kallt i ett par timmar.
  • Nu är stenbitsrommen redo att användas.

 

Hur länge kan stenbitsrom hålla sig?

Färsk stenbitsrom kan hålla sig i kylskåpet i två dagar. 

 

Kan man frysa stenbitsrom?

Har du köpt mer stenbitsrom än du gör slut på, kan du gärna frysa in resten. Men den förlorar lite av sin goda smak.

Stenbitsrom kan hålla sig i 2–3 månader i frysen. När du ska använda rommen är det viktigt att den får tina långsamt, gärna i kylskåpet.

 

Är stenbitsrom nyttigt?

Stenbiten är en fet fisk och du kan lugnt njuta av dess ljusröda rom. Med ett innehåll på 2,5 gram omega-3-fettsyror per 100 gram stenbitsrom, kan rommen mäta sig med innehållet av omega-3 i fet fisk som sill och odlad lax. Dessutom är rommen en god källa till jod, selen och kalium.

Kalorierna behöver du inte oroa dig för – om du inte dränker rommen i fet crème fraiche eller liknande. Det är 106 kcal i 100 g stenbitsrom, vilket ungefär motsvarar innehållet i en kycklingfilé.

 

Kan man äta stenbitsrom när man är gravid?

Enligt Livsmedelsverket kan du äta stenbitsrom när du är gravid. Och eftersom omega-3-fett är viktigt för fosterets utveckling, är stenbitsrom ett bra val för gravida.

Är du gravid ska du däremot hålla dig borta från större rovfiskar som tonfisk, gädda och haj och begränsa intaget av lax från Östersjön.

 

Så serverar du stenbitsrom

Stenbitsrom används vanligen till förrätt eller i en lunchrätt. Räkna med 250–300 g färsk stenbitsrom till 4 personer som förrätt och lite mer om det är till lunch.
 

Det populäraste sättet att servera stenbitsrommen på är tillsammans med blinier, de små ryska plättarna, och crème fraiche, hackad rödlök, dill och citron. Det finns dock många fler möjligheter. Stenbitsrom smakar t ex mycket gott ihop med ångkokt sparris, på ett smörrebröd eller tillsammans med färskpotatis.

Vill du ha mer inspiration så kan du spana in våra fem läckra recept med stenbitsrom här:

 

Bästa recepten med stenbitsrom

Alla recept är för 2 personer 

Små spenatomeletter med stenbitsrom och rökt ost

Små spenatomeletter med stenbitsrom och rökt ost

© wichmann+bendtsen

Små spenatomeletter med stenbitsrom och rökt ost

4 msk stenbitsrom

10 spenatomeletter:

25 g babyspenat
2 stora ägg
Havssalt
2 msk minimjölk
Extra jungfruolja

Kräm:

2 msk rökt ost
2 msk crème fraiche, 8 %
2 msk stenbitsrom
1 msk finskuren gräslök
Pressad citron
Havssalt och svartpeppar
En liten näve ärtskott

Så lagar du spenatomeletter med stenbitsrom

  • Skölj och slunga spenaten ren och torr. 
  • Blanda den med ägg, salt och mjölk. 
  • Stek de små omeletterna i en blinipanna, smord med olivolja.
  • Rör ihop krämen och smaka av med citron, salt och peppar.
  • Servera 5 omeletter var med 2 msk rom, kräm och ärtskott.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 295 kcal
Protein: 16 g
Fett: 24 g
Kolhydrater: 4,5 g
Kostfibrer: 0,5 g

Spegelägg med stenbitsrom och vattenkrasse

Spegelägg med stenbitsrom och vattenkrasse

© wichmann+bendtsen

Spegelägg med stenbitsrom och vattenkrasse

2 stora ägg
2 tsk extra jungfruolja
4 msk stenbitsrom
En näve vattenkrasse
Havssalt och svartpeppar

Så lagar du spegelägg med stenbitsrom

  • Stek äggen. 
  • Lägg upp äggen med rom (avsmakad med salt), vattenkrasse och svartpeppar.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 160 kcal
Protein: 11,3 g
Fett: 12,5 g
Kolhydrater: 1,2 g
Kostfibrer: 0,1 g

Fullkornspasta med stenbitsrom och fänkål

Fullkornspasta med stenbitsrom och fänkål

© wichmann+bendtsen

Fullkornspasta med stenbitsrom och fänkål

150 g fullkornspasta
Havssalt och svartpeppar
1 fänkålsstånd
1 msk extra jungfruolja
4 msk stenbitsrom
En liten näve vattenkrasse
Citronklyftor

Så lagar du fullkornspasta med stenbitsrom

  • Koka pastan al dente.
  • Skär fänkålen fint och stek den mjuk och gyllene i olja.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg upp pasta med sten­bitsrom, fänkål, krasse och citron.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 373 kcal
Protein: 14,9 g
Fett: 10,2 g
Kolhydrater: 59,8 g
Kostfibrer: 8,9 g

Blomkålssoppa med stenbitsrom

Blomkålssoppa med stenbitsrom

© wichmann+bendtsen

Blomkålssoppa med stenbitsrom

¼ blomkålshuvud, finskuret
0,5 l kyckling-/grönsaksbuljong
1 msk kallpressad rapsolja
2 msk minimjölk
Havssalt och svartpeppar
2 msk kallpressad rapsolja
En näve finhackad persilja
4 msk stenbitsrom

Så lagar du blomkålssoppa med stenbitsrom

  • Koka blomkålen mjuk i buljong i ca 5 minuter.
  • Mixa soppan med 1 msk olja och mjölk.
  • Smaka av. Blanda 2 msk olja med persilja, salt och peppar.
  • Servera soppan med örtolja och rom.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 309 kcal
Protein: 10,2 g
Fett: 24,3 g
Kolhydrater: 15,6 g
Kostfibrer: 4,5 g

Avokado med stenbitsrom och kvargkräm

Avokado med stenbitsrom och kvargkräm

© wichmann+bendtsen

Avokado med stenbitsrom och kvargkräm

2 dl stenbitsrom
2 avokadohalvor
Citron
1 msk finskuren gräslök
1 liten näve dilltoppar
1 liten rödlök
Havssalt och svartpeppar
2 msk kvarg blandad med lite mjölk

Så gör du avokado med stenbitsrom

  • Pressa citron över de två avokado-halvorna.
  • Vänd runt rom med gräslök, finskurna dilltoppar (spara lite till dekoration) och ultrafinskuren rödlök.
  • Smaka av med citron, salt och peppar – och servera!

Näringsinnehåll per person:

Energi: 226 kcal
Protein: 16,4 g
Fett: 13,8 g
Kolhydrater: 11,6 g
Kostfibrer: 3,5 g

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar