Bakad potatis med grekisk sallad

65 minuter
640 gram

Ja, det tar tid, men det här receptet är väntetiden värt. Och potatisen är god både varm och kall.

Grekisk sallad med bakad potatis och quinoa

MEDELHAVSMAT Blir det någon bakad potatis över, så är den supergod på en smörgås med aioli och örter dagen efter.

© wichmann+bendtsen

Medelhavsrecept med bakad potatis, quinoa och grekisk sallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 bakpotatisar
  • ½ dl quinoa
  • ½ iten rödlök
  • 25 g fetaost
  • ½ näve bredbladig persilja
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ msk citronsaft
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Tzatziki

  • ½ medelstor gurka
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • ¾ fett vitlöksklyftor
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Grekisk sallad

  • 125 g tomat
  • ½ gurka
  • ½ liten rödlök
  • ½ paprika
  • ½ burk burk kikärter
  • 50 g fetaost
  • 37 g oliver

Dressing

  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ msk rödvinsvin­ äger
  • ½ msk citronsaft
  • ½ tsk dijonsenap
  • ½ tsk akacia­ honung
  • ¼ tsk torkad oregano
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så gör du

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Stick hål i potatisen med en gaffel och baka i cirka 1 tim tills den är genombakad.
  • Riv gurkan till tzatzikin och krama ur vätskan. Rör ihop gurkan med de övriga ingredienserna till tzazikin. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen och vänd ihop med finhackad rödlök, smulad fetaost, finhackad persilja, olivolja, citronsaft, salt och peppar.
  • Skär tomat, gurka, rödlök och paprika i tärningar. Vänd med kikärter. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och häll över den grekiska salladen. Toppa med smulad fetaost och oliver.
  • Gör 4-5 snitt i varje bakpotatis och lägg quinoafyllningen, tzatziki, persilja och färsk citronsaft på den grekiska salladen.