Tzatziki recept
Tzatziki med skyr

Vill du göra en mer fettsnål tzatziki så kan du ersätta grekisk yoghurt med skyr. Och bara lugn, din tzatziki kommer fortfarande att smaka fantastiskt.

© wichmann+bendtsen

Så enkelt gör du en nyttig tzatziki

Gillar du grekisk sallad och tzatziki kommer du att älska denna dippen! Den innehåller nämligen det bästa av två världar i en tugga. Här är den grekiska yoghurten utbytt mot kvarg, som ger lite mer protein och innehåller mindre fett än originalet.

9 april 2019 av Augusta Sørensen & Maria Albøg Jespersen

Tzatzikirecept för 4 personer

2½ dl skyr 
50 g fetaost 
1 vitlöksklyfta
½ gurka
1 tomat
30 g kärnfria oliver 

Så gör du tzatziki

  • Kärna ur tomaterna och skär tomat och gurka i små tärningar.
  • Hacka oliverna fint och riv vitlöken fint på rivjärn.
  • Mixa skyr, fetaost och vitlök till en jämn kräm och blanda försiktigt ner resten av ingredienserna i krämen. Servera genast.

TIPS! Byt ut en del av skyren mot rökt ost för en rökigare smak.


Näringsinnehåll per person:

Energi: 89 kcal
Protein: 10,3 g
Fett: 3,3 g
Kolhydrater: 4,9 g
Kostfibrer: 0,8 g

Förutom att smaka fantastiskt får du här 5 goda skäl till att äta dipp

Dipp och grönsaker
© wichmann+bendtsen
 

5 skäl att äta dipp

  • Bjuder in till att äta mer grönt
    Råa grönsaksstavar glider ner enklare när de serveras med lite gott att doppa i.
  • Tillfredsställer dina smaklökar
    Med kryddor och örter blir maten mer smakrik och det främjar mättnaden.
  • Ersätter sås
    En sund dippsås kan bespara dig en del kalorier, om du äter den istället för t ex bearnaisesås.
  • Ger tallriken ett lyft
    En färgglad dipp kan piffa upp en trist vardagsrätt – visuellt och smakmässigt.

  • Boostar din hälsa
    Beroende på vad du tillsätter, får du ett extra tillskott vitaminer och mineraler. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

På vilket sätt gör du störst insats för klimatet?


I FORM tipsar