Tzatziki recept
Tzatziki med skyr

Vill du göra en mer fettsnål tzatziki så kan du ersätta grekisk yoghurt med skyr. Och bara lugn, din tzatziki kommer fortfarande att smaka fantastiskt.

© wichmann+bendtsen

Så enkelt gör du en nyttig tzatziki

Gillar du grekisk sallad och tzatziki kommer du att älska denna dippen! Den innehåller nämligen det bästa av två världar i en tugga. Här är den grekiska yoghurten utbytt mot kvarg, som ger lite mer protein och innehåller mindre fett än originalet.

Tzatzikirecept

4 personer

TIDSÅTGÅNG

Tid totalt: 10 minuter

INGREDIENSER

2½ dl skyr

50 g fetaost

1 vitlöksklyfta

½ gurka

1 tomat

30 g kärnfria oliver

Så gör du tzatziki

  • Kärna ur tomaterna och skär tomat och gurka i små tärningar.
  • Hacka oliverna fint och riv vitlöken fint på rivjärn.
  • Mixa skyr, fetaost och vitlök till en jämn kräm och blanda försiktigt ner resten av ingredienserna i krämen. Servera genast.

TIPS!Byt ut en del av skyren mot rökt ost för en rökigare smak.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 89 kcal

Protein: 10,3 g

Fett: 3,3 g

Kolhydrat: 4,9 g

Kostfiber: 0,8 g

Dipp och grönsaker
© wichmann+bendtsen
 

5 skäl att äta dipp

  • Bjuder in till att äta mer grönt
    Råa grönsaksstavar glider ner enklare när de serveras med lite gott att doppa i.
  • Tillfredsställer dina smaklökar
    Med kryddor och örter blir maten mer smakrik och det främjar mättnaden.
  • Ersätter sås
    En sund dippsås kan bespara dig en del kalorier, om du äter den istället för t ex bearnaisesås.
  • Ger tallriken ett lyft
    En färgglad dipp kan piffa upp en trist vardagsrätt – visuellt och smakmässigt.

  • Boostar din hälsa
    Beroende på vad du tillsätter, får du ett extra tillskott vitaminer och mineraler. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar