Semesterchallenge: Håll formen med några få minuters insats

Varför välja mellan avkoppling och aktivitet när du kan få båda sakerna på semestern? På några få minuter om dagen ser vår challenge nämligen till att muskler och kondition inte går i dvala.

Två kvinnor tränar under semestern på en gräsmatta.

SEMESTERCHALLENGE - Med bara några få minuters insats kan du hålla dig själv – och kanske även din familj – igång på semestern.

© Jakob Helbig

Om du vill njuta av din semester utan att över huvud taget tänka på träning, så gör det.

Det är många som vill ha det så, och det är härligt. Men det är också många som mår bäst av att vara (lite) aktiva och tycker det är förargligt att komma ur form och rutiner, vilket gör det jobbigt att resa sig från solstolen efter tre veckor.

Får vi föreslå en gyllene medelväg, där du genom att röra på dig lite varje dag kan förhindra att muskler, kondition och motivation går i dvala? Vi har satt ihop en treveckors semesterchallenge, där du varje dag ska träna i bara några minuter, men ändå få upp pulsen ordentligt.

3 övningar varje dag
Programmet är enkelt och kan med fördel kombineras med annan motion för den som behagar. Du ska nämligen bara göra tre saker: Du ska squatta, stå i plankan och göra en pulsövning. Enkelt, men effektivt.

När det gäller pulsövningar ger vi dig tre valmöjligheter, och det är upp till dig om du gör samma varje dag eller varierar.

Den första dagen ska du göra varje övning i ynka 30 sek, och det kan de flesta säkert klämma in – även på semestern. För varje dag lägger vi till 5 sekunder. På utmaningens sista dag kommer du alltså att göra varje övning i 2 min och 10 sek. Det är bra för motivationen att tävla med sig själv, och då är du så stark att du kommer att klara det utmärkt!

Oavsett om du är på familjesemester eller med en kompis, så försök att få med dig någon på din utmaning. Det är alltid roligare att träna med andra, och sannolikheten är större för att du faktiskt gör övningarna.

Trevlig semester!

Vill du vara ännu mer aktiv på din semester? Kolla våra 7 semestertips här: 7 tips som gör semestern lite mer aktiv – och mycket roligare

Få koll på övningarna i din semesterchallenge


Vår utmaning bjuder på 3 övningar varje dag – 2 styrkeövningar och 1 pulsövning, som du väljer själv. Om du inte har full koll på övningarna så går vi igenom tekniken här. Tempot styr du själv, men ha fokus på att göra övningarna korrekt.

De 2 styrkeövningarna

Tegning af kvinde i planke

PLANKAN

 • Lägg dig på golvet i en position där du stödjer dig på tårna och underarmarna.
 • Fötterna ska vara i höftbredds avstånd och benen ska vara sträckta. Dina armbågar ska vara placerade rakt under axlarna och armarna ska peka rakt fram.
 • Håll kroppen i en rak linje – se upp för att puta med rumpan. Dra in hakan lite, så att du tittar ner i golvet och nacken blir en naturlig förlängning av kroppen.
 • Spänn magmusklerna och rumpan och sug in bäckenbotten mot naveln, så att svanskotan dras ner mot hälarna.
 • Håll ställningen medan du andas in djupt och andas ut lugnt igen.

Vill du variera din planka? Hitta 24 olika HÄR

Tegning af kvinde, der laver en squat

SQUAT

 • Stå med fötterna höftbrett isär. Vikten ska vara på hälarna.
 • Sänk långsamt rumpan bakåt, som om du ska sätta dig på en stol. Försök att komma så långt ner att dina ben bildar en 90-graders vinkel. Knän och tår ska peka i samma riktning.
 • Titta rakt fram under hela övningen så att du inte böjer nacken och rundar i ryggen.
 • Kom snabbt upp igen till startpositionen och upprepa.

10 squat-varianter du aldrig tröttnar på

Två kvinnor tränar under semestern på en gräsmatta.

PULSÖVNINGAR – Tempot styr du själv, men ha fokus på att göra övningarna korrekt.

© Jakob Helbig

De 3 pulsövningarna du kan välja mellan

Hoppa hopprep

 • Hoppa gärna på ett “mjukt” underlag, t ex en träterrass. Håll knäna mjuka och fjädrande när du hoppar.
 • Använd hela foten som stötabsorbering – landa på framfoten och rulla mot hälen (tvärtom mot löpning). Landa så mjukt och ljudlöst som möjligt.
 • Håll i handtaget i ett fast grepp. Använd dina underarmar och handleder (gör små cirklar) och inte dina axlar för att svinga hopprepet. Håll armbågarna lätt böjda och håll armarna nära kroppen.
 • Tänk på hållningen, ha avslappnade axlar och titta rakt fram.

Höga knän

 • Ställ dig med fötterna axelbrett isär.
 • Dra upp knäna mot bröstet växelvis i en löpande rörelse, samtidigt som du håller överkroppen upprest.
 • Ambitionen är att göra övningen så snabbt som möjligt med så höga knän som möjligt – för då kommer pulsen upp rejält.

Sprattelgubbe

 • Stå upprest med fötterna ihop och händerna längst sidorna.
 • Lyft armarna snabbt över huvudet medan fötterna hoppar ut åt sidorna.
 • Utför övningen i motsatt riktning – alltså hoppa ihop med fötterna samtidigt som du sänker armarna.
 • Fortsätt göra övningen i högt tempo utan paus.

Det här får du ut av din semesterchallenge

Med en insats på några minuter om dagen är det kanske inte den här semesterutmaningen som får dig i toppform. Därmed inte sagt att du inte kan uppnå effekter av sin insats, för allt räknas!

 • Är du van vid att träna så håller du igång konditionen och musklerna med vår semesterchallenge. Då slipper du tröskeln när du börjar att träna som vanligt igen efter semestern.
 • Är du nybörjare är semesterchallengen ett bra sätt att komma igång och träna lite – och förhoppningsvis ger den dig blodad tand och ett sug efter mer träning efter semestern.
 • Varje dag ska du öka längden på övningarna lite. Därmed upplever du att du sakta men säkert blir starkare och bättre på att genomföra övningarna – en härlig känsla!
 • Det korta träningspasset räcker för att göra dig andfådd, vilket gynnar ditt hjärta och din blodcirkulation.
 • Du förbränner lite extra kalorier när du tränar.
 • Du gör något aktivt och roligt tillsammans med dem du är på semester med.
 • Du får en skön känsla av tillfredsställelse när du har tränar – och kan kryssa av träningen i vårt schema.

Ät gott – och nyttigt – på semestern! Kolla våra 9 nyttiga semestertips här

Två kvinnor tränar under semestern

SEMESTERCHALLENGE Det finns många fördelar med en träningspartner. Inte minst när det ska utdelas “high fives” efter passet!

© Jakob Helbig

3 tips för semesterträning

Gör din semesterchallenge till en gemensam aktivitet

Det är kul att göra något tillsammans med andra under semestern. Det gäller både när man ska till stranden och bada, när man ska plocka jordgubbar och när det ska tränas!

Har du en eller flera träningskompisar med dig på semestern kan ni påminna varandra om att få det gjort – och inte minst heja på varandra. Och även om träningen inte behöver vara en tävling, kommer dina barn eller din partner säkert försöka att göra fler repetitioner än du.
Är svaret från familjen på frågan om en gemensam semesterutmaning ett rungande nej, så hitta någon annan i ditt nätverk som gillar idén.

Trots att ni inte är på semester tillsammans kan ni ringa upp varandra på videosamtal, eller smsa varandra när träningen är avklarad.

Träna vid en fast tidpunkt

Det är en riktigt bra idé att bestämma en fast tidpunkt när ni ska träna, t ex före frukost. Då är ni nämligen säkra på att få det gjort.

Även om ni bara ska träna några minuter, kan man lätt skjuta upp det igen och igen och plötsligt har hela dagen gått.

Häng upp schemat på kylskåpet

Riv gärna ut schemat och häng upp det på ett synligt ställe, t ex på kylskåpet på sommarstugan, eller spegeln på ditt hotellrum.

För det första blir du påmind om din utmaning flera gånger under dagen, för det andra kan du sätta ett stort kryss varje dag när träningen är avklarad – och det är härligt!