Hudcancer – det här bör du hålla koll på
Hudcancer är inte lila aggressiv som malignt melanom, men du behöver ändå vara försiktig. Här kan du se vilka tecken du ska vara uppmärksam på, och hur du bäst förebygger hudcancer.
Hudcancer är inte lila aggressiv som malignt melanom, men du behöver ändå vara försiktig. Här kan du se vilka tecken du ska vara uppmärksam på, och hur du bäst förebygger hudcancer.
Hudcancer är en helt annan sjukdom än malignt melanom.
Till skillnad från malignt melanom är hudcancer inte särskilt aggressiv, utan utvecklar sig relativt långsamt och sprider sig inte särskilt ofta till andra organ.
De två cancerformerna drabbar ungefär lika många varje år, men över fem gånger så många dör av malignt melanom.
Eftersom hudcancer uppträder sent i livet dör många med diagnosen av ålderdom – inte av cancern. Det är därför missvisande när överlevnadsstatistiken för hudcancer och malignt melanom ser likadan ut.
Det finns två former av hudcancer där den ena uppträder i hudens djupaste lager, de så kallade basalcellerna, medan den andra uppstår i plattcellerna som ligger i överhuden.
Hudcancer drabbar kvinnor lite mer sällan än män, men sjukdomen ökar och den utvecklingen går snabbast hos kvinnor.
Hudcancer är mycket sällsynt före 50-årsåldern och de flesta fallen uppstår hos personer över 65 år. Sjukdomen menas inte vara ärftlig.
Hudcancer visar sig typiskt i ansiktet som ett litet sår som inte vill läka. För basalcellcancer börjar det ofta med små, bleka utslag som långsamt flyter ihop till en liten knuta och bildar ett relativt torrt sår.
Skivepitelcancer ger ett mer fuktigt sår och det utvecklas snabbare. Läkaren kommer normalt att ta bort tumören och studera den i mikroskop för att hitta tecken på cancer.
Om undersökningarna visar att det handlar om cancer tar läkaren bort en större bit av huden runt tumören för att vara säkra på att hela tumören har tagits bort.
Vid basalcellcancer kan man undvika operation i känsliga områden runt ögonen och näsborrarna i stället för att bestråla området med röntgenstrålar.
Skivepitelcancer kräver ofta att man tar bort en större bit hud och i så fall täcker man såret med en hudtransplantation. Om skivepitelcancern har spridit sig kan man därefter strålbehandla området för att döda cancercellerna.
LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – få läkaren råd för att lindra klådan
Över 90 procent av alla fall av hudcancer beror på solens eller solariets UV-strålar och det är särskilt farligt om du blir riktigt bränd. I regel är det intensivt solande långt tidigare i livet som tiotals år senare visar sig som cancer, och den ökningen som för tillfället syns i antalet hudcancerfall beror på den större vårdslöshet vi tidigare visade genom att tillbringa timtal i solens strålar utan någon form av skydd.
Det är alltså viktigt att du undviker solen mitt på dagen och att du alltid använder solkräm när du ska tillbringa en längre tid utomhus.
Hudcancer kan i sällsynta fall uppstå som en arbetsskada om du regelbundet utsätter huden för kemikalier som är, eller misstänks vara, cancerframkallande. I så fall kan du reducera risken genom att alltid använda arbetshandskar eller skydda huden med kläder.
LÄS OCKSÅ: Hur tar man bort pigmentfläckar?
Källa:Cancerfonden