Har pigmentfläckarna kommit för att stanna?

De flesta får mörka fläckar på huden med åldern: Pigmentfläckar, hormonfläckar, åldersfläckar. Men varför uppstår de över huvud taget? Och är det möjligt att undvika dem? Få hudläkarens svar här.

En kvinna har pigmentfläckar som hon vill ta bort.

PIGMENTFLÄCKAR – Att helt undvika de färgare fläckarna på huden är svårt, men du kan göra en hel del för att minska dem.

© iStock

Pigmentfläckar, pigmentförändringar, melasma och åldersfläckar. Kärt barn har många namn, med de innebär samma sak: Missfärgningar av huden så att det uppstår fläckar. De kan täckas med make up, men det finns också behandlingar för att ta bort dem.

Men innan du köper massa dyra krämer och gå på ansiktsbehandlingar, så läs här. Du kan nämligen göra en insats för att de inte ska uppstå – eller i alla fall göra att de inte dyker upp förrän senare. Och har du redan bestämt dig för att göra en behandling, så är det några saker du ska veta om. Lär dig mer om förebyggande och behandlingar, när en professor i hudsjukdomar delar sin kunskap och sina råd om pigmentfläckar.

1 Vad är pigmentfläckar?


De kallas även pigmentförändringar, åldersfläckar, melasma, hyperpigmentering eller solfläckar. Det kan förvirra med alla namn, men de syftar till samma fenomen, mörka fläckar i huden.

De vanligaste pigmentfläckarna är de som på latin kallas solar lentigo. Det är platta, väl avgränsade bruna fläckar. Solar lentigo känns inte när du stryker med handen över dem. De uppstår ofta i ansiktet, på axlarna och på handryggen. Fläckarna kan utvecklas gradvis eller uppstå snabbt.

En annan vanlig typ av pigmentfläckar är melasma, som mer ser ut som mörka skuggor än tydliga fläckar. De är också platta och uppstår ofta i pannan, på överläppen och på kinderna. Melasma-fläckar ligger djupare i huden än solar lentigo-fläckar. Därför är de oftare svårare att få bort.

Hudens naturliga pigment – melanin – produceras av celler som heter melanocytter. När de påverkas av hormoner eller får för mycket sol blir produktionen ojämn. Därmed uppstår pigmentfläckar.

2 Hur uppstår pigmentfläckar?


Pigmentfläckar uppstår när hudens färgfabrik skapar ojämn färg. När huden under normala omständigheter blir solbrun, alltså färgas mörkare, är det ett försök till att skydda huden mot solens skadliga strålar. Under huden finns ett lager celler, melanocyter, som producerar pigmentfärgen. De färgar huden mörkare med melanin – hudens naturliga pigment – t ex när vi åker på solsemester. Därmed tränger solens UVA- och UVB-strålar inte så lätt ner i hudens djupare lager och gör skada. Men om melanocyterna utsätts för vissa påverkningar kan de felaktigt börja att bilda för mycket pigment. Och det är då de mörka missfärgningarna i huden uppstår.

Kolla upp pigmentfläckarna om de...

... ändrar färg

.. blir ojämna i ytan

... växer

... bildar sår

3 Varför får man pigmentfläckar?


De två vanligaste orsakerna till att det uppstår en fläckvis överproduktion av pigment i huden är sol och hormoner.

 • FÖR MYCKET SOL
  Solen har skuld i de allra flesta pigmentfläckar. När huden har utsatts för mycket sol under många år, så bildas ofta den typ av pigmentfläckar som kallas solar lentigo. Det ultravioletta solljuset påverkar pigmentcellerna – de som kallas melanocyter – så de blir förvirrade, och pigmentproduktionen blir ojämn.

 • HORMONELL OBALANS
  Man kan också få pigmentförändringar av hormonella obalanser. Beteckningen för den typen av fläckar är melasma. Ibland kallas melasma graviditetsmask, för förändringarna uppstår ofta i samband med graviditet. Melasma kan också komma vid användning av p-piller. Det är de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron som stimulerar pigmentcellerna (melanocyterna) att överproducera pigment fläckvis när huden utsätts för sol.

4 Vem utvecklar pigmentfläckar?


DE MED LJUS HUD

Pigmentfläckar är vanligast hos personer med ljus och solkänslig hy.

DE ÄRFTLIGT DISPONERADE

Hur känsliga pigmentcellerna är för solljus är bestämt av våra
medfödda gener.

SOLDYRKARE, SOLARIESOLARE OCH DE SOM ARBETAR UTOMHUS

Folk som spenderar mycket tid i solen utan solkräm får ofta
många pigmentfläckar.

DE ÖVER 40 ÅR

Vi får fler pigmentfläckar med åldern och efter 40 blir de också
mörkare.

GRAVIDA OCH KVINNOR SOM ÄTER P-PILLER

De hormonellt framkallade fläckarna uppstår vanligtvis i samband med graviditet och vid användning av p-piller.

5 Kan pigmentfläckar vara farliga?


Pigmentfläckar kan vara kosmetiskt irriterande, men de är ofarliga. Men håll koll på om din pigmentfläck förändras. Om det händer så ska du kolla upp den hos en läkare. För det kan vara hudcancer, eller förstadier till hudcancer.

6 Hur tar man bort pigmentfläckar?


Det finns flera olika behandlingar som syftar till att minska fläckarna, som hudterapeuter erbjuder. Du bör dock veta om att det kan uppstå besvär och biverkningar i kölvattnet av behandlingen, t ex ärr. Rådgör gärna med en hudläkare, så du är säker på att välja en behandlingsform som funkar på just dina hudproblem. Och var uppmärksam på att inga metoder kan ta bort alla fläckar och spår av pigmentfläckar.

LÄS OCKSÅ: Oönskad hårväxt i ansiktet? Få 9 bra råd för hårborttagning

7 Behandling av pigmentfläckar och leverfläckar


 • KEMISK PEELING
  Här avlägsnas överhuden och den översta delen av läderhuden. Du får en kemisk lösning på huden, som består av salicylsyra eller glycolsyra i en koncentration på upp till 40 procent. Dagarna efter peelingen känns huden stram, blir röd och svullen. Efter en vecka flagar huden av. Kolla noga upp vilken salong du gör behandlingen på. Huden kan bli nämligen bli skadad om utövaren inte har rätt kunskaper.

 • LJUSBEHANDLING IPL
  Vid IPL-behandling (Intense Pulsed Light) skickas ljusenergivågor ner i fläcken. Ljuset ombildas till värme, som förstör pigmentcellerna. En vecka efter behandlingen faller pigmentfläckarna av som skorpor. IPL är framförallt effektiv mot de solframkallade pigmentfläckarna.

 • KRÄMER SOM BLEKER
  Pigmentfläckar kan också minskas med blekningsprodukter som bleker områden med oönskad pigmentering genom att störa produktionen och distributionen av melanin i huden genom att rikta in sig på överaktiva melanocyter (pigment-producerande celler). Det finns många olika krämer på marknaden, med olika ingredienser som reducerar pigment.

 • FRYSBEHANDLING Kryoterapi (’kall kirurgi’) är en effektiv och säker procedur som används för att frysa bort och förstöra godartade hudförändringar. Det är viktigt att du först fått dem bedömda av en läkare, så det är säkert att de är godartade. Vid behandlingen täcks fläcken av flytande dikväveoxid. Området blir först vitt, sedan bli rött och svullet för att sedan få en sårskorpa. Det läks helt inom 2–6 veckor.

Det bör du veta innan du väljer behandling

De solframkallade fläckarna som befinner sig i överhuden är lättast att ta bort. Pigmentfläckar framkallade av hormonell obalans ligger i ett djupare hudlager. De är svåra att ta bort.

Behandlingar mot pigmentfläckar har en tendens att skapa vita fläckar på huden istället för de bruna. Det finns också en liten risk att få ärr av behandlingarna.

Ofta räcker det inte med en enda behandlingsform. Man behöver ofta använda flera olika typer för att minska fläckarna så att de inte syns längre.

Pigmentfläckar försvinner sällan permanent. De dyker gärna upp igen när du exponerar området för sol. Och då får du återbehandla.

Alla behandlingsmetoder ökar huden ljuskänslighet. Därför blir det efter en behandling viktigare än någonsin att skydda huden mot solen.

8 Så här förebygger man pigmentfläckar


Den mest effektiva kuren mot pigmentfläckar är utan tvekan att du varje dag förebygger att fläckarna över huvud taget uppstår. INga behandlingsmetoder kan göra huden lika fläckfri som förebyggande åtgärder. Här är några goda råd:

1. Skydda huden
Det går inte att komma undan: Skyddar du inte huden mot solen kommer de pigmentproducerande cellerna – melanocyterna – med tiden börja att bilda ojämn färg och fläckar. Det är därför man ser solens fingeravtryck på ansikte hals och händer medan de mer täckta delarna av oss blir utan. Så håll dig i skuggan mellan 12 och 15 när solen är som starkast, ta på dig kläder och solhatt och använd solkräm med minst faktor 30 under hela sommarhalvåret – även när det är mulet väder.

2. Reagera snabbt
Sök läkare om du byter till nya p-piller som ger dig fläckar. Den ökade känsligheten som vissa p-piller kan ge, kan kanske minskas om du byter till en annan sort. Men du måste reagera snabbt innan det dyker upp fler. För när de hormonellt framkallade fläckarna väl har uppstått är de svåra att bli av med.

9 Så kan du minska pigmentfläckarna själv


Att bli av med pigmentfläckarna helt med hjälp av hemmabehandling kan du utesluta. Men du kan lyckas minska fläckarna. De ytliga, väl att märka. Pigmentering som ligger i de djupare hudlagren ger inte efter för gör-det-själv-behandlingar.

 • PEELING
  Hemmapeeling går inte så långt ner i huden, som en hudläkares eller hudterapeuts behandlingar kan. Men de mer djupgående hemmapeelingarna kan ha en viss minskande effekt. Du ska välja kemiska peelinger, som innehåller ett lätt frätande ämne som kan gå ner i det översta hudlagret och lösa upp ojämnheterna. Välj peelingar med AHA-syror, enzymer och salicylsyra. Ju högre koncentration av frätande ämne, desto bättre effekt.

 • MIKRONÅLSMETODEN
  Med en roller med mikronålar gör du små, små hål i överhuden. Och eftersom huden utsätts för, vad man skulle kunna kalla ett minitrauma, så skickas det signaler till de djupare hudlagren om att du måste huden räddas. Det sätter igång produktionen av hudceller och nya bindvävsfibrer. Huden förnyas och det kan ha en minskande effekt på ytliga pigmentfläckar

Läs också: Rosacea – vad kan du göra åt de röda utslagen?

Källa: Peter Bjerring, professor och överläkare på avdelningen för hud- och könssjukdomar vid Ålborg Universitetssjukhus

Artikeln publicerades i I FORM nr 7/2022.