Hudexpertens viktigaste råd för färre rynkor

De finns där varje gång du tittar i spegeln. De fina linjerna som dansar över din panna och ritar en elva mellan ögonbrynen. Men vad orsakar egentligen rynkor och är det möjligt att undvika dem helt?

Närbild av en kvinna med rynkor

Oavsett hur mycket och vilken kräm du använder, kan du inte helt undvika rynkor. Och det finns det väl egentligen ingen anledning till, för de ger ansiktet karaktär och vittnar om ett liv du levt. De får dig dock att se äldre ut. Så om du gärna vill minimera mängden patina i ansiktet har vi frågat en specialläkare i hudsjukdomar, professor Peter Bjerring, var rynkorna kommer ifrån och vad vi kan göra för att dra ut på deras ankost – och kanske till och med släta ut några av de som redan finns där.

Sol

Sol är härligt och nödvändigt för oss på många sätt, men 90 procent av alla rynkor är också orsakade av de gyllene strålarna. Solljuset tränger nämligen in i huden och förstör de elastiska fibrerna som gör att huden kan dra ihop sig. Därmed får huden svårare att bilda nya hudceller och blir mindre stram och fast – och då uppstår rynkor.

Så här förebygger du rynkor

Solkräm, solkräm, solkräm! Och gärna en med hög faktor. Barnsolkräm med faktor 50 är något av det mest effektiva i kampen mot rynkorna. Smörj in dig ofta – och gärna i ett tjockt lager, så du skyddas optimalt.

När skadan är skedd

När rynkorna först har kommit kan man tro att de kommit för att stanna. Men det FINNS faktiskt råd mot de fina linjerna. Solrynkor kan nämligen behandlas på två sätt:

  • Kemisk behandling: A-vitamin-syra är vårdens bästa bud för hur du håller huden ung och frisk. A-vitamin kan nämligen förbättra hudens struktur och är extra bra för solskadad hud. A-vitamin-kräm kräver dock tillvänjning och kan orsaka rodnad och fjällning – så se till att börja försiktigt.

LÄS OCKSÅ: Vad är A-vitamin?

  • Fysisk behandling: Det finns olika slags laser-behandlingar som lurar hudens bindvävsceller att tro att det har skett en skada som den måste reparera. På så sätt sättes hudens kollagenproduktion igång och bildandet av elastiska fibrer, och då slätas rynkorna ut.

Stress

När vi blir stressade, reagerar vi ofta genom att spänna musklerna i ansiktet. Det ger de så kallade bekymmersrynkorna, som sitter som lodräta streck mellan ögonbrynen. När huden konstant viks på samma sätt får den till slut en linje där den blev vikt. Du kan jämföra det med ett papper: Om du fortsätter vika pappret på samma sätt så kommer pappret ha en konstant vikning – eller i hudens fall: rynka.

Så här förebygger du rynkorna

Det kan vara svårt att förebygga stress, eftersom stress sällan är något vi själva väljer. Men du kan med fördel försöka att slappna av i ansiktet om du känner att du sitter och spänner pannan eller mellan ögonbrynen.

Når skadan är skedd

Rynkor som är orsakade av muskelsammandragningar kan jämnas ut med hjälp av botox. Botox får nämligen de underliggande musklerna att slappna av, och då jämnas rynkorna ut. Botox verkan avtar dock efter en tid, så behandlingen ska repeteras för att uppleva varaktiga resultat.

Viktminskning och ålder

Det finns ingen som kan förhindra tidens tand – och i takt med att vi blir äldre blir elasticiteten i huden också sämre och huden ser därför lösare ut. Samma sak sker om vi går ner mycket i vikt på kort tid. Då blir huden för stor för innehållet. Det kan jämföras med tt lägga in en liten kudde i ett stort örngott, säger Peter Bjerring.

Så här förebygger du rynkorna

Du kan inte förebygga ålderdom, men om du funderar på att du ska gå ner mycket i vikt, så kan du försöka gå ner i måttlig takt så att huden hänger med.

När skadan är skedd

När det är för mycket hud, så att ansiktet börjar att bilda rynkor, finns det inget annat att göra än att fylla ut inifrån. Här hjälper inte muskelavslappnande medel som botox. Istället finns det en behandling där man fyller ut huden med ‘hyaluronsyra’. Ämnet fyller ut under huden så den blir jämn. Precis som med botox är verkan dock inte varaktig och behandlingen måste därför repeteras.

Rökning

När du röker förstör du den naturliga processen som får huden att förnya sig. Nikotinet får nämligen de små blodkärlen i huden att dra ihop sig, så att blodet inte kan flyta fritt, som det borde. Det är dåligt, för blodet bär på näringsämnen och syre som är livsviktigt för hudens celler. Får inte hudcellerna det de behöver bildar de inte de elastiska fibrerna – och det kan orsaka rynkor.

Så här förebygger du rynkorna

Den enda sättet att förebygga rökskador på är gneom att sluta röka helt – eller att låta bli att börja om du inte redan är rökare.

När skadan är skedd

Investera i en riktigt bra kräm som tillför fett till huden så att den kan hålla fukten bättre. Ju mer fett du tillför, och ju mer fuktmättad din hud är, desto tjockare blir huden och rynkorna kommer att se mindre markanta ut. Dessutom kan krämer med A-vitamin eller A-vitamin-syra förbättra hudens struktur.

LÄS OCKSA: Åderbråck – så här förebygger och behandlar du dem