Ta på solglasögon och förebygg cancer i ögonen

Vi får alltid höra att vi ska vara rädda om huden i solen och smörja in oss noga. Men UV-strålarna kan även skada ögonen och leda till cancer och andra ögonsjukdomar.

Två kvinnor cyklar

Solglasögon är mer än bara en snygg accessoar. De skyddar även mot ögoncancer och en rad andra ögonsjukdomar.

© iStock

De flesta av oss vet att vi riskerar att få hudcancer om vi inte skyddar oss mot solens skadliga strålar. Men alla vet inte hur skadliga UV-strålarna även kan vara för våra ögon.

Så skadliga är UV-strålarna för våra ögon

Cancer på ögonlocken är bara en av de sjukdomar vi riskerar att få som följd av UV-strålning. Lyckligtvis är de flesta fallen godartade och inte dödliga, men sjukdomen kan leda till kroniska sår och ärr om den inte behandlas. UV-strålarna kan även ge cancer i själva ögat, men det är mer sällsynt.

Grå starr är också något som kan kopplas till UV-strålning. Ögonsjukdomen drabbar oss alla förr eller senare, men solens skadliga strålar kan sätta extra fart på processen. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kan var femte fall av grå starr i Sverige faktiskt härledas till UV-strålning.

Och det slutar inte här. Solens strålar kan nämligen leda till ögonsjukdomen pterygium, som även kallas "surfers eye". Detta är förändringar på ögats yta där en tunn slemhinna växer in över ögats hornhinna. "Det är ett mycket irriterande problem som i hög grad kan kopplas till solens UV-strålar", förklarar ögonläkaren Maria Voss Kyhn.

LÄS OCKSA: Så upptäcker du malignt melanom

Solglasögon är bästa skyddet

Rekommendationen från optiker, Cancerfonden och ögonläkaren Maria Voss Kyhn är tydlig: Solglasögon är din bästa vän när det handlar om att skydda ögonen från UV-strålning. Men det är viktigt vilka solglasögon du köper. Här under kan du se vad du ska tänka på när du ska shoppa nya solbrillor!

6 goda råd för ögonen i solen

  • Ta på solglasögon när UV-indexet ligger på tre eller över.

  • Kom ihåg att det är mängden ljus och reflektion av UV-strålar som ska avgöra när du tar på solglasögonen och inte temperaturen utomhus. Solen kan vara skarp året runt.

  • Solglasögon handlar inte om märke eller pris. Solglasögon ska skydda till 100 procent mot både UVA- och UVB-strålar. Det gör CE-märkta solglasögon.

  • Välj rätt färger till rätt aktivitet. Solglasögon finns i massor av färger som filtrerar ljuset efter om man är vid vattnet eller bakom en bilratt.

  • Var rädd om barnens ögon. Barns ögon är extra känsliga mot UV-strålning, då deras linser är klarare och pupillerna större än hos vuxna.

  • Kolla dagens UV-index. Är UV-indexet på tre eller över är det en mycket bra idé att sats på de fyra S:en: solglasögon, skugga, solhatt och solkräm. Du kan följa dagens UV-index på smhi.se och via appen ”Lokaliserat UV-index”, som kan laddas ner gratis via App Store och Google Play.

Källor: Ögonläkare Maria Voss Kyhn och Cancerfonden