Det finns flera olika typer av hudcancer. Lär dig mer här.

Din hud kan minnas solskador från ungdomen, men hudcancer kan i de flesta fall botas om du upptäcker den i tid. Se här vad du ska hålla koll på.

Kvinna med ljus hud och födelsemärken

CANCER – 90 procent av alla hudcancerfall beror på skadliga UV-strålar från sol eller solarium.

© Getty Images

Vår och sol betyder ökat fokus på solskydd. Och när UV-indexet är 3 eller över, är det dags att smörja in sig och/eller söka skugga. Men för vissa kan det redan vara för sent.

Huden har nämligen en tendens att minnas solskador från ungdomen. Därför är det en riktigt bra nyhet att danska och holländska läkare har sett lovande resultat med T-cellsbehandling på patienter med framskriden hudcancer. I en ny studie blev hela 20 procent av totalt 168 patienter cancerfria med behandlingen, medan hälften upplevde en halvering i metastaser. Patienter som annars inte kunde behandlas med immunterapi.

Celler förs tillbaka

Vid T-cellsterapi får patienten sina egna immunceller transplanterade in i kroppen. Läkaren börjar med att skära bort små bitar av den sjuka cancertumören. Sedan behandlas de med signalsubstanser, som får T-cellerna att söka sig till den sjuka vävnaden.
De extraherade T-cellerna bearbetas under 4-6 veckor, i en process där en miljon T-celler blir 100 miljarder. De opereras sedan in i patienten, där de dödar cancerceller.

Resultaten av studien har varit så goda att forskarna bakom den har ansökt om tillåtelse att påskynda tillgången till behandlingen.

Källa: ESMO Congress 2022

OLIKA TYPER AV HUDCANCER

Hudcancer är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser i huden. Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudcancer. Basalcellscancer ger nästan aldrig metastaser och i stort sett alla botas. 95 procent av de med skivepitelcancer botas. Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer.

Symptom

Basalcells- och skivepitelcancer:

  • En fast och glansig knottra som lätt blir sårig
  • Ett sår som inte läker
  • Knappformig förhårnad i huden
  • Röd fläck som fjällar och ev blöder lite

Malignt Melanom i huden:
Ett födelsemärke som:

  • Ändrar storlek, form eller färg
  • Blir ojämnt eller tjockare
  • Bildar en skorpa eller blöder
  • Kliar
  • Bildar ett sår som inte läker

Antal drabbade personer 2021*

Basalcells- och skivepitelcancer:
10.136

Malignt Melanom i huden:
4.833

Antal dödsfall år 2021*

Basalcells- och skivepitelcancer:
88

Malignt Melanom i huden:
527

Behandling

Basalcells- och skivepitelcancer:
Behandlingen är i de flesta fall en operation, där tumörvävnaden skärs bort. Behandlingen behöver ibland upprepas. I vissa fall kan strålbehandling bli aktuellt om hela tumören inte kan tas bort med kirurgi. Den ges då i mindre doser vid flera tillfällen.

Vid fotodynamisk terapi behandlas tumören med rött ljus som dödar tumörcellerna.

Malignt Melanom i huden:
Det säkraste och effektivaste sättet är att opereras bort födelsemärket/hudförändringen med några milimeters marginal och skickas på analys. Ofta under lokalbedövning. Beroende på om melanomet har spridit sig och man misstänker metastaser, kan ytterligare behandling bli aktuellt. Läkemedel och strålbehandling används mot malignt melanom.

Källa: Socialstyrelsen och Cancerfonden