Räkor
Räkor är supernyttigt. Här kan du läsa om varför, och få inspiration till massor av rätter med de små skaldjuren.
Räkor är supernyttigt. Här kan du läsa om varför, och få inspiration till massor av rätter med de små skaldjuren.
De här läckra små rosa skaldjuren har så många goda egenskaper att de är oumbärliga i det sunda köket året runt. Men just nu är det högsäsong för färska räkor.
Räkor bågnar av proteiner som bygger upp dina muskler efter träning. Omega-3-fettsyrorna i räkorna hjälper även musklerna att återhämta sig.
De proteinrika räkorna mättar bra och håller förbränningen uppe. Samtidigt är de mycket kalorisnåla, vilket gör räkor till perfekt mat om du vill gå ner i vikt.
Om du äter räkorna råa, uppvärmda eller snabbstekta betyder inte något ur hälsoperspektiv. Det viktigaste är att du äter en hyfsat stor mängd. Ett bra dagligt intag får du av 75-100 gram räkor.
Skaldjur som krabba och musslor har samma kvalitéer, men ännu fler av de nyttiga ämnena får du i dig om du väljer havskräfta eller kräfta. En paella med massor av läckerheter från havet är därför mums för ditt kärlsystem.