Quinoa

Quinoa är hälsosamt för ditt hjärta

Få fler fibrer och mer protein.

Quinoas viktigaste effekt

De små, runda fröna har multiegenskaper för att bibehålla hjärtat friskt. Till skillnad från gryn som bulgur och brunt ris innehåller quinoa en del enkelomättat fett och omega- 3-fettsyror, som är bra för nivån av HDL-kolesterol i blodet. Fröerna är dessutom rika på vattenlösliga fibrer, som sänker mängden LDL-kolesterol i blodet.

Quinoas största trumfkort är dock att fröerna är extra rika på antioxidanterna quercetin och kaempherol, som vi annars måste trycka i oss massor av lök och bär för att få i oss. De två ämnena förhindrar att kolesterolet fäster på insidan av blodkärlen, vilket kan leda till åderförkalkning. Slutligen påverkar quinoa blodsockret mycket mindre än andra gryn. Orsaken är kombinationen av fibrer, fett och inte minst högkvalitativa proteiner.

Läs också: Därför ska du äta quinoa

Så äter du quinoa hälsosammast

Skölj 0,5-1 dl frön, koka dem, som du gör med ris. Då de är rika på kolhydrater är det, rent hjärtmässigt, förnuftigt att justera intaget genom att till exempel ha dem i sallader.

Besläktade matvaror

Quinoa bjuder på bättre hälsoeffekter än även de bästa fullkornen. Vildris spelar också lite i samma liga, likaså har hela korn-kärnor lite av samma kvalitéer.

Så påverkar quinoa ditt hjärta