Spenat
De gröna spenatbladen är supernyttiga. Se hur du får ut mest av spenaten.
De gröna spenatbladen är supernyttiga. Se hur du får ut mest av spenaten.
Innehållet av antioxidanter i de gröna bladen är skyhögt. Antioxidanter är bland annat bra för dina kärl.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6211048/
Samtidigt har det man lagt större vikt vid spenatens innehåll av naturligt nitrat och nitrit. Ämnena har visat sig skydda kroppen mot kärlsjukdomar, särskilt genom att göra blodkärlen mer avslappnade och få ner blodtrycket.
Spenat är också både ytterst kalorifattig och blodsockervänlig och minskar av den anledningen risken för att du blir tjock om magen.
Enklaste sättet är att använda frusen spenat. Den konserveringsmetoden är så skonsam att i stort sett alla viktiga näringsämnen bevaras. Blanda gärna spenaten i pajer, matpannkakor eller annan mat, som på det viset kan drygas ut på ett supernyttigt sätt. Var frikostig med mängden, för hjärtats skull får ett huvudmål gärna innehålla minst 200 gram grönsaker. Pröva också en handfull spenat i din smoothie.
Mörkgröna grönsaker, som grönkål och broccoli, är också rika på antioxidanter. När det gäller naturligt nitrat och nitrit är det dock speciellt rödbetor som kan räknas in.