Din webbläsare behöver uppgraderas. Den här webbplatsen stöder tyvärr inte äldre webbläsare.
Läs merVita bönor är en super-källa till kalium som har en central betydelse för vartenda hjärtslag. Får du för lite kalium i kosten, visar forskning att du löper en ökad risk för högre blodtryck och puls. Det finns många andra goda källor till kalium, men bönorna har flera kvalitéer som talar för att det är dem du ska välja.
Därtill hör bönornas långsamma kolhydrater, som sänker LDL-kolesterolet i blodet, och ett högt innehåll av lösliga fibrer, som också är bra för kolesterolhalterna.
Lägg bönorna i blöt över natten, häll av vattnet och koka dem. Sedan är de färdiga att ingå i sallader som ett gott, mättande tillbehör som ersätter kött, fullkorn och några av grönsakerna. En portion på
50-75 gram (torr vikt) bönor utgör ett fint bidrag till huvudmålet, samtidigt som det försvarar att du halverar måltidens köttinnehåll.
Bruna bönor och linser har många av de vita bönornas kvalitéer. Linser innehåller dock bara hälften så mycket kalium.
Få de bästa träningstipsen, de läckraste recepten och de senaste hälsorönen.
JUST NU: Få ett gratis häfte med julens sundaste godis när du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Se fram emot en jul med läckert och nyttigt godis som smakar helt fantastisk!
Ja tack, jag vill gärna ha I FORMs nyhetsbrev med spännande artiklar och marknadsföring om I FORM via e-post. Du kan när som helst avregistrera dig igen. Läs mer