Därför ska du äta ost – varje dag

Är du en riktig ostälskare? Då kan du glädja dig åt att ost inte bara smakar fantastiskt – den är också hälsosammare än många av oss tror.

massor av ost på ett bord

LITE MOGEN OST KAN GE DIN MATRÄTT MYCKET UMAMISMAK. – och du behöver inte använda mycket för att få en stor effekt.

© iStock

Det finns nästan inga gränser för vad man kan gratinera. Och när man äter ute hoppar man enkelt och elegant över både chokladkaka och glass till dessert och letar genast upp osten på menyn.

Känner du igen dig i detta? Då svarar du förmodligen JA utan att tveka på frågan älskar du ost?.

Under många år har ost haft rykte om sig att vara ohälsosamt – främst på grund av sitt höga fettinnehåll och kopplingen till kolesterol och hjärt-och kärlsjukdomar.

Men lyckligtvis vet vi nu att ost inte är så ohälsosamt som man tidigare trodde. Faktum är att det är riktigt bra för kroppen att äta ost.

Ost är bra för dina tarmbakterier

Du tänker nog inte på det, men när du lägger en skiva Gouda på ditt smörgås gör du något bra för din tarm. Ost är fermenterad mat som innehåller mjölksyrabakterier (även kända som probiotika).

Mjölksyrabakterier främjar tillväxten av goda bakterier och hjälper till att återställa tarmens naturliga balans, vilket kan bidra till att förbättra din hälsa.

Så när du äter ost gör du något bra för både tarmarna och din allmänna hälsa.

Läs också: Probiotika – för en glad tarm

Hälsosamma fettsyror

Det är inte känt om detta beror på mjölksyrabakterierna i ost eller andra ämnen i ost, men danska forskare från Aarhus universitet och Köpenhamns universitet har visat att ost kan öka mängden kortkedjiga fettsyror i tarmen. Detta hjälper kroppen att bli av med fetter, vilket kan ha en positiv effekt på kolesterolnivån.

Att äta ost ger bland annat högre nivåer av den antiinflammatoriska fettsyran butyrat. Detta kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och förebygga fetma.

Läs också: Den stora ostguiden

Vitamintillskott från ost

Ost är också rik på många vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Ost innehåller bland annat mycket vitamin B12, som endast finns i animaliska produkter.

Om du är vegetarian eller inte äter mycket kött kan ost därför vara ett bra sätt att få i sig vitamin B12. Detta vitamin är viktigt för nervsystemet och för bildandet av röda blodkroppar.

Läs också: Vitamin B12 – viktigt för nervsystemet

Ost är också rik på kalcium, som är viktigt för våra ben, tänder, muskler, tarmar och blodcirkulation. Särskilt hårda ostar är rika på kalcium – faktum är att 100 gram hård ost normalt täcker hela ditt dagliga kalciumbehov.

Ost är också en mycket bra källa till protein, vilket är viktigt för muskeluppbyggnad och återhämtning.

Oemotståndlig umami

En av anledningarna till att man aldrig får nog av ost är dess oemotståndliga umamismak.

Det bästa är att man inte behöver så mycket ost i en rätt för att förstärka smaken – vilket är praktiskt, eftersom ost är ganska kaloririk.

Lite riven ost kan ge dina rostade grönsaker en djup och rik umamismak som gör hela skillnaden och plötsligt får hela familjen att älska broccoli.

Prova att blanda lite fetaost i yoghurt med örter, citronsaft och peppar – och voilà! Du har en läcker dipp till grönsaksstavar, bröd eller som tillbehör till grillad mat. Du kan också prova vårt recept på grekisk bakad fetaostdipp

TIPS: Vill du ha extra umamismak?
Välj då lagrad ost – till exempel parmesan, cheddar och blåmögelost. De har en intensiv och rik smak som verkligen kan ge din maträtt extra djup.

Ost är nyttigt, men...

I allmänhet är ost kaloririkt, så du bör inte äta för stora mängder av denna läckra gula delikatess.

Som med så många andra saker gäller det att njuta av det med måtta... även om ost har många hälsofördelar.