5 slimmande kostprinciper för dig som tränar

Det är svårt att gå ner i vikt enbart genom att ge järnet på gymmet. Det mest effektiva är att kombinera träning och kost. Här får du den personliga tränarens mest effektiva kostprinciper för en slank och stark kropp.

Kvinnor äter protein, gå ner i vikt med styrketräning

VILL DU FÅ RESULTAT SNABBT? Ät då enligt de här fem kostprinciperna.

© iStock

5 slimmande kostprinciper som optimerar din träning

Kosten är lika viktig som träningen när du strävar efter att bli slank och stark. När du äter enligt de här fem kostprinciperna och prioriterar rätt råvaror så sparar du kalorier och blir mer mätt.

Är du redo att ge järnet på träningen? Då hittar du PT:ns träningsprogram här.

1. Ät protein till alla måltider

Proteiner mättar bra och länge och bidrar till att återuppbygga musklerna, vilket är bra när du styrketränar. Ät gärna protein redan till frukosten, till exempel kvarg eller ägg.

Dagsprogram: Så fyller du på med proteiner morgon, lunch och middag

2. Ät mer grönsaker

Grönsaker ger dig ett hav av vitaminer, mineraler och fibrer, och stora mängder gör dig mätt för relativt få kalorier. Börja också gärna med grönsaker direkt på morgonen, till exempel några körsbärstomater eller en röd paprika i stavar.

Så smyger du in mer grönt i vardagen

3. Välj grova kolhydrater

De är rika på fibrer som mättar och håller magen igång. Byt därför ut de vita kolhydraterna mot fullkornspasta, brunt ris och grovt bröd.

Här hittar du sunda alternativ till pasta, ris, potatis och bröd

4. Skär ner på fettet

Fett ger mer än dubbelt så många kalorier per gram som kolhydrater och proteiner, och mättar sämre. Välj näringsrika källor som fet fisk, olivolja, nötter och avokado.

Din guide till dåliga och goda fettkällor

5. Använd tallriksmodellen

Du får en optimal fördelning om hälften av tallriken är grönsaker, en fjärdedel proteiner och en fjärdedel är kolhydrater/stärkelse. Saknar maten fett kan du ringla en matsked olivolja över den eller tillsätta 15 mandlar.

Så ser den perfekta middagstallriken ut

LÄS OCKSÅ: Antiinflammatorisk kost – så här ska du äta

Tallriksmodellen

DELA UPP DIN TALLRIK I TRE DELAR: - 1/4 för kött

  • Max 1/4 för tillbehör
  • Minst 1/2 för grönsaker