Kvarg i matlagningen

Kvarg har snabbt blivit en självklar favorit på svenskarnas köksbord. Kvarg fungerar också perfekt som mellanmål, i desserter eller som ett tillbehör till matlagningen.

Skål med kvarg.

Därför älskar vi kvarg

Försäljningen av kvarg har mångdubblats de senaste åren. Populariteten beror främst på att kvarg innehåller lite fett men massor av protein.

7 snabba om kvarg

Kvarg är perfekt efter träning

Kvarg innehåller mjölkprotein som är mycket lätt för kroppen att använda till att bygga ny muskelvävnad. Det är extra bra om du tränar, eftersom träningen efterlämnar mikrosmå skador i dina muskelfibrer.

Kvarg förebygger diabetes

En liten skål kvarg eller någon annan surmjölksprodukt dagligen minskar risken att få diabetes med en fjärdedel, visar forskning från Cambridge University. Välj en variant utan tillsatt socker.

Kvarg håller dig slank

Kvarg är fettsnålt och innehåller inte så många kalorier. Istället är kvarg fullt av protein som gör dig mätt och sätter fart på förbränningen. Perfekt om du vill gå ner i vikt eller bara hålla vikten.

Kvarg innehåller massor av kalcium

Det finns massor av kalcium i kvarg. Kalcium stärker skelettet och förebygger benskörhet.

Ät naturell kvarg

Välj naturell kvarg. Smaksatt kvarg är inte lika nyttigt, då de flesta sådana varianter innehåller mycket socker eller sötningsmedel.

Toppa kvargen

Toppa gärna kvargen med färska bär och mandlar eller nötter, så du får en komplett liten måltid som även innehåller sunt fett och kostfibrer.

Kvarg stärker cellerna

Kvarg ger dig B12-vitamin, som är viktigt för ditt nervsystem och för att syre ska kunna transporteras runt till alla kroppens celler.

En portion naturell kvarg (2 dl) innehåller ungefär lika mycket protein som ...

  • 6½ dl naturell yoghurt
  • 3 ägg
  • 14 skivor salami
  • En liten laxfilé

Förvaring av kvarg

  • Kvarg ska förvaras i kylskåpet. Är förpackningen öppnad så håller den sig cirka 4–5 dagar i kyla.
  • Är du osäker på om din kvarg är fräsch så använd näsan. Doftar den bra kan du lugnt äta den, även om bäst före-datum är passerat med några dagar.
  • Om du fryser in kvarg ändrar konsistensen sig. Kvargen blir grynig och skiktar sig lätt. Men du kan ändå använda den i pannkakor och bakverk.

Kvarg - så använder du den

En av anledningarna till att kvarg har blivit så populärt är att det höga proteininnehållet gör att du känner dig mätt länge. Det gör kvarg till ett perfekt val till frukost och mellanmål. Men du kan faktiskt använda kvarg till dagens alla måltider, även i matlagningen.

Visste du att ...

Du kan blanda kvarg med yoghurt om du vill ha en mildare smak och lenare konsistens? Samtidigt får du fortfarande glädje av kvargens alla proteiner.

Lämpar sig ...

…. för att mixa med banan, bär och lite juice till en läcker frukostsmoothie.

… för att blanda med kryddor och färska örtkryddor till en god dipp, som du kan doppa grönsaker i.

… för att blanda med lite majonnäs och senap och använda till coleslaw.