Här får du recept på 4 sunda, spröda pizzor.

Surdegspizza med rökt lax och spenat

Lax på pizza är kanske inte en helt klassisk kombination, men vi kan försäkra dig om att denna version med rökt lax, spenat och citronolja är fantastiskt god.

27 juni 2016 av Thomas Steinmann - Meyers Madhus

Surdegspizza med lax

6 st pizzor

Pizzadeg

2 g jäst
5¼ dl vatten
75 g vetesurdeg
1000 g siktat vetemjöl
25 g havsalt

Fyllning

24 tunna skivor rökt lax
2 dl vispgrädde (istället för ost)
200 g spenat
½ dl citronolja (eller 2 ekologiska citroner och 1 dl olja)
½ bunt dill

Gör så här

  • Dagen innan Rör ut jäst och surdeg i vattnet, tillsätt de olika mjölsorterna och knåda degen för hand eller i bakmaskin i 4 minuter.
  • Tillsätt saltet och knåda i ytterligare en minut. Häll ut degen på bordet som är smort med olja, och vänd den ordentligt. Låt degen vila i 20 minuter.
  • Forma degen till 6 bollar, lägg på en bakplåt och täck med plastfolie. Låt dem stå på bordet i 2 timmar och ställ in i kylskået över natten.
  • Samma dag Sätt en bakplåt i ugnen och förvärm på högsta värme i 30 minuter. Ta en degkula från kylen och strö lite mjöl över. Tryck och dra ut degen till en platt, rund pizza. Gör en liten kant på den.
  • Vispa grädden till mjukt skum och fördela jämnt på varje pizzabotten. Fördela hälften av spenaten och baka pizzan i ugnen 10-14 minuter, tills den är gyllene och spröd.
  • Lägg resten av spenaten, 4 skivor lax och lite plockad dill samt lite citronolja på varje pizza och servera direkt!

En läcker botten av blomkål är ett gott alternativ till din vanliga pizzabotten. Prova gärna vårt enkla recept på blomkålspizza med lax

Gör din egen citronolja

  • Blanda skalet från 2 ekologiska citroner med 1 dl olja och låt dra i 1 dygn vid rumstemperatur.
  • Skikta oljan och förvara den väl kyld.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar