Surdegspizza med rökt lax och spenat

2 dagar
913 kcal

Lax på pizza är kanske inte en helt klassisk kombination, men vi kan försäkra dig om att denna version med rökt lax, spenat och citronolja är fantastiskt god.

Här får du recept på 4 sunda, spröda pizzor.

Surdegspizza med lax

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st pizzor

Pizzadeg

  • ½ g jäst
  • 1½ dl vatten
  • 25 g vetesurdeg
  • 333 g siktat vetemjöl
  • 8⅓ g havsalt

Fyllning

  • 8 tunna skivor rökt lax
  • ½ dl vispgrädde (istället för ost)
  • 66 g spenat
  • ¼ dl citronolja (eller 2 ekologiska citroner och 1 dl olja)
  • ¼ knippa dill

Gör så här

  • Dagen innan Rör ut jäst och surdeg i vattnet, tillsätt de olika mjölsorterna och knåda degen för hand eller i bakmaskin i 4 minuter.

  • Tillsätt saltet och knåda i ytterligare en minut. Häll ut degen på bordet som är smort med olja, och vänd den ordentligt. Låt degen vila i 20 minuter.

  • Forma degen till 6 bollar, lägg på en bakplåt och täck med plastfolie. Låt dem stå på bordet i 2 timmar och ställ in i kylskået över natten.

  • Samma dag Sätt en bakplåt i ugnen och förvärm på högsta värme i 30 minuter. Ta en degkula från kylen och strö lite mjöl över. Tryck och dra ut degen till en platt, rund pizza. Gör en liten kant på den.

  • Vispa grädden till mjukt skum och fördela jämnt på varje pizzabotten. Fördela hälften av spenaten och baka pizzan i ugnen 10-14 minuter, tills den är gyllene och spröd.

  • Lägg resten av spenaten, 4 skivor lax och lite plockad dill samt lite citronolja på varje pizza och servera direkt!

Gör din egen citronolja

  • Blanda skalet från 2 ekologiska citroner med 1 dl olja och låt dra i 1 dygn vid rumstemperatur.

  • Skikta oljan och förvara den väl kyld.

LÄS OCKSÅ: Det är enkelt att göra egen surdeg! Få recept här