4 sunda alternativ till potatis

Det är svårt att ersätta potatis, för den är något visst, men vi har gjort ett försök och hittat fyra värdiga alternativ. Testa själv!

Kvinna sköljer av potatis.

Potatis är nyttigt men har du testat våra kalorisnåla alternativ?

© iStock

Bra alternativ till potatis

Det är lätt att hamna i en cirkel där man serverar samma rätter igen och igen... därför har vi grävt djupt i gömmorna och hittat fyra kanongoda alternativ som kan ersätta den stärkelserika potatisen.

Pumpa

Pumpa: Få kalorier

© iStock

Pumpa

Vinst: Du sparar framför allt massor av kalorier eftersom pumpan med sina 18 kcal per 100 gram är ett av naturens mest energifattiga livs­medel. I jämförelse har potatis 81 kcal. Fiberinnehållet är i klass med potatisen, men utöver det är det lite halvdant med de närings­mässiga kvaliteterna.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta pumpa

Så här gör du: Kokt eller bakad pumpa kan mosas och blandas med mjölk och kryddor så att det blir nästan samma smak och konsistens som potatismos. Du kan också skära den i stavar, pensla med lite olja och göra pumpa-frites i ugnen.

Prova även den här fantastiska hokkaidosoppan.

Vita bönor

Vita bönor: Fiberrika

© iStock

Vita bönor

Vinst: Kaloriinnehållet ökar med 50 procent om du byter potatisen mot kokta vita bönor. I gengäld kan du nöja dig med en betydligt mindre portion eftersom magen får fem gånger så mycket fibrer att jobba med samtidigt som proteininnehållet fyrdubblas. Generellt tillför bönorna så mycket saft och substans att mättnaden skjuter i taket. Likadant är det med vitaminer och mineraler. Innehållet av folsyra, järn och flertalet andra ämnen är ungefär dubbelt så högt som i potatis.

Så här gör du: Koka bönorna ordentligt och mosa till ett mjukt mos. Vill du dra ner på kalorierna kan du göra moset med hälften vita bönor och hälften kokt blomkål.

Bönor kan precis som potatis användas i diverse soppor.

Gröna bönor

Gröna bönor: Världens nyttigaste frites

© iStock

Gröna bönor

Vinst: Du halverar kaloriinnehållet genom att äta gröna bönor istället för potatis. Och besparingen blir många gånger större om det är pommes frites som du byter mot de gröna guldklimparna. Fiber­innehållet är drygt dubbelt så högt som i potatisen, och det är mumma för din tarmflora som mår toppen när du laddar med extra fibrer.

Så här gör du: Använd bönorna för att göra delikata och spröda bön-frites. Vänd de frysta bönorna i lite olja och salt och sprid ut dem på en plåt i ugnen. Rör runt lite med jämna mellanrum så blir de härligt spröda och goda.

Gröna bönor är också perfekta i en blandad sallad.

Sötpotatis

Sötpotatis: Mycket mer vitaminer

© iStock

Sötpotatis

Vinst: Kalorimässigt är det ingen större skillnad. I gengäld innehåller sötpotatisen mycket mer vitaminer, mineraler och fibrer än vanlig potatis – faktiskt dubbelt så mycket fibrer. Samtidigt är den brandgula potatisen enormt rik på betakaroten, som sätter sig i huden och skyddar den mot solskador.

LÄS OCKSÅ: Få koll på fakta och myter om potatis.

Så här gör du: Du kan tillaga sötpotatis på massor av olika sätt. Om du vill bli mätt och blodsockerstabil ska du koka den. Efter bakning och stekning tas nämligen kolhydraterna upp dubbelt så snabbt. Det kan å andra sidan vara en fördel om du är jättehungrig efter ett hårt träningspass och behöver snabb energi.

Här kan du hitta receptet på spröda och söta potatischips, som du kan doppa i sötpotatishummus.

TESTA OCKSÅ: Sötpotatis i ugn (sweet potato fries)