Därför ska du äta kiwi

Det är bara att frossa om du älskar kiwi! Kiwin är nämligen en superfood som fyller dig med nyttiga vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen.

Kiwi

KIWI ÄR RIK PÅ C-VITAMIN. Faktiskt innehåller en kiwi nästan lika mycket C-vitamin som en apelsin.

© iStock

Därför är den dekorativa kiwin en superfood

Det är naturligtvis omöjligt att utse en frukt eller grönsak till världens sundaste, då du får de bästa hälsoeffekterna genom att variera och kombinera olika frukter och grönsaker. Med det sagt har kiwi länge varit känd som en riktigt sund frukt.

Här kan du läsa varför den gröna, äggformade frukten klassificeras som en superfood, och när och hur det är bäst att äta den sunda kiwifrukten.

Frågor och svar om kiwi

Hur många kalorier är det i en kiwi?

Du kan lugnt frossa i den gröna superfooden utan att behöva oroa dig för vikten. En hel kiwi väger ca 60 gram och innehåller endast 38 kalorier, 0,5 gram fett och 8,5 gram kolhydrater.

Vad innehåller kiwi?

Förutom ett lågt innehåll av kalorier rymmer kiwifrukten massor av sunda näringsämnen, som klassificerar kiwin som en superfood. Se kiwifruktens näringsinnehåll i tabellen här under.

Vad är kiwi bra för?

Kiwi stärker immunförsvaret

Känner du att du har en förkylning på gång? Då kan det vara smart att tanka upp med kiwi. Kiwifrukten innehåller som bekant massor av C-vitamin, som stärker kroppens immunförsvar. En kiwi innehåller 38 mg C-vitamin, vilket motsvarar nästan hälften av ditt dagliga behov av C-vitamin, som ligger på 75 mg.

Kiwi stärker nerverna

Kiwi innehåller kalium och magnesium, som bl a spelar en avgörande roll för kroppens vätskereglering och minskar friktionen för hur nervsignalerna tar sig fram.

Kiwi får dig att sova gott

Kämpar du med sömnen kan kiwi kanske hjälpa dig på traven. I en liten studie från Taiwan åt 29 kvinnor och män med sömnproblem dagligen två kiwifrukter en timme innan sängdags. Efter 14 dagar hade de gröna frukterna förbättrat testpersonernas sömnkvalitet på flera punkter, vilket enligt forskarna kan bero på det höga innehållet av antioxidanter samt ämnet serotonin.

Kiwi ger bättre matsmältning

Har du problem med magen? Då kan kiwi också hjälpa till. Undersökningar visar nämligen att kiwifruktens innehåll av kostfibrer främjar matsmältningen. Dessutom innehåller kiwi enzymet actinidin, som hjälper kroppen med att bryta ner proteiner från bl a yoghurt, ost, fisk och ägg.

Varifrån kommer kiwi?

Kiwin kommer ursprungligen från Kina, där den har odlats i 1 200 år. Här har kiwifrukten kallats "chinese gooseberry", som betyder kinesiskt krusbär. I början av 1900-talet exporterades den gröna frukten till USA och senare till Nya Zeeland. I Nya Zeeland uppkallade man kiwifrukten efter den nyzeeländska nationalfågeln kiwi, som bekant finns kvar ännu idag.

Var växer kiwifrukten?

På 1960-talet började Italien att odla kiwi, och idag är Italien världens största producent av kiwifrukt med ca 33 procent, med Nya Zeeland som stark tvåa med ca 25 procent av produktionen.

När är det kiwisäsong?

Nu kommer goda nyheter för alla oss kiwiälskare! Kiwifrukten har nämligen en lång säsong. Den växer faktiskt 240 dagar om året och importeras löpande under tiden. Därför är det mycket sällsynt att du inte kan hitta den gröna superfooden i mataffären.

Hur förvarar och tillagar du kiwi bäst?

Hur länge kan en kiwi hålla sig?

En omogen kiwi kan hålla sig i ett par veckor i rumstemperatur. Vill du snabba på mognadsprocessen kan du lägga ett äpple vid kiwin. Har du istället fått tag i en mogen kiwi kan den hålla sig i 3–5 dagar. Vill du däremot förlänga hållbarheten, kan kiwin hålla sig i ytterligare 4–6 dagar i kylskåp.

Tvätta skalet på kiwifrukten

Även om du skalar kiwin är det viktigt att du tvättar kiwin noga innan. Bakterierna från skalet kan nämligen överföras från kniven till fruktköttet.

Kiwi kan göra kött mört

Är du trött på sega biffar? Då är kiwifrukten en bra kompis. Ett gammalt husmorsknep är nämligen att lägga ett par skivor kiwi ovanpå biffar innan stekning för att göra köttet mört. Det undersökte en rad danska forskare, som nu kan bekräfta att kiwienzymet faktiskt förbättrar köttets konsistens utan att påverka köttets smak och saftighet.

Vad passar kiwi bäst till?

Finns det något godare än att äta kiwi i halvor med sked? Det skulle kanske vara ...

  • att äta den som pålägg på en skiva rågbröd istället för köttpålägg
  • att äta den på en ostmacka istället för marmelad
  • att dricka den i en läskande, syrlig smoothie
  • att använda den som dekoration i istärningar eller isglass

Recept på kiwi?

En halv kiwi med sked smakar fantastiskt. Men varför bara äta kiwi till mellanmål? Frukten är så nyttig att du vinner ännu mer om du även dricker den, syltar den och använder den till varma rätter. Här under hittar du massor av läckra recept med kiwin i fokus, så du kan smaska på kiwi hela dagen lång.

Kiwi till frukost

Matchabowl med kiwi, kokos och granola

Starta morgonen med en ordentlig vitaminbomb. ➡️ Gå till receptet

Spenatjuice med kiwi, mynta & ingefära

Är du inte så hungrig på morgonen? Då kan du ändå få i dig ett rejält energitillskott. ➡️ Gå till receptet

Kiwi till lunch

Asiatisk matlåda fylld med proteiner

Gör matlådan til en exotisk och spännande upplevelse med asiatisk frukt och grönt samt en supergod jordnötsdressing . ➡️ Gå till receptet

Kiwi till eftermiddagsmellanmål

Smoothie med kiwi och passionsfrukt

Blir du trött och håglös på eftermiddagen så drick något uppiggande. Prova exempelvis vår läskande smoothie med kiwi och passionsfrukt. ➡️ Gå till receptet

Söta rispappersrullar med dipp

Vem säger att det alltid är onyttigt att småäta? Rulla in t ex kiwi, mango och äpple i rispappersrullar och doppa dem i en läcker lime- och mangodipp. ➡️ Gå till receptet

Kiwi till middag

Marinerad kycklingfilé med kiwisallad

Vad ska ni äta till middag? Vad sägs om en kalorifattig njutning med läskande inslag. ➡️ Gå till receptet

Inlagd kiwi med ingefära och enbär

Inlagd kiwi är det perfekta tillbehöret till köttet. Smaklig måltid! ➡️ Gå till receptet

Kiwi till dessert

Pizza-pannkakor med frukttopping

Vem säger att pizza alltid måste vara middagsmat? Prova våra läckra pizza-pannkakor toppade med kiwi, banan och bär. ➡️ Gå till receptet

Bakade frukter med vaniljkräm

Prova vår hjärtvänliga och immunförsvarsstärkande dessert bestående av vaniljkräm ovanpå bakade frukter som tex kiwi, fikon och ananas. ➡️ Gå till receptet