Därför ska du äta kiwi
Det är bara att frossa om du älskar kiwi! Kiwin är nämligen en superfood som fyller dig med nyttiga vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen.
Det är bara att frossa om du älskar kiwi! Kiwin är nämligen en superfood som fyller dig med nyttiga vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen.
Det är naturligtvis omöjligt att utse en frukt eller grönsak till världens sundaste, då du får de bästa hälsoeffekterna genom att variera och kombinera olika frukter och grönsaker. Med det sagt har kiwi länge varit känd som en riktigt sund frukt.
Här kan du läsa varför den gröna, äggformade frukten klassificeras som en superfood, och när och hur det är bäst att äta den sunda kiwifrukten.
Du kan lugnt frossa i den gröna superfooden utan att behöva oroa dig för vikten. En hel kiwi väger ca 60 gram och innehåller endast 38 kalorier, 0,5 gram fett och 8,5 gram kolhydrater.
Förutom ett lågt innehåll av kalorier rymmer kiwifrukten massor av sunda näringsämnen, som klassificerar kiwin som en superfood. Se kiwifruktens näringsinnehåll i tabellen här under.
Känner du att du har en förkylning på gång? Då kan det vara smart att tanka upp med kiwi. Kiwifrukten innehåller som bekant massor av C-vitamin, som stärker kroppens immunförsvar. En kiwi innehåller 38 mg C-vitamin, vilket motsvarar nästan hälften av ditt dagliga behov av C-vitamin, som ligger på 75 mg.
Kiwi innehåller kalium och magnesium, som bl a spelar en avgörande roll för kroppens vätskereglering och minskar friktionen för hur nervsignalerna tar sig fram.
Kämpar du med sömnen kan kiwi kanske hjälpa dig på traven. I en liten studie från Taiwan åt 29 kvinnor och män med sömnproblem dagligen två kiwifrukter en timme innan sängdags. Efter 14 dagar hade de gröna frukterna förbättrat testpersonernas sömnkvalitet på flera punkter, vilket enligt forskarna kan bero på det höga innehållet av antioxidanter samt ämnet serotonin.
Har du problem med magen? Då kan kiwi också hjälpa till. Undersökningar visar nämligen att kiwifruktens innehåll av kostfibrer främjar matsmältningen. Dessutom innehåller kiwi enzymet actinidin, som hjälper kroppen med att bryta ner proteiner från bl a yoghurt, ost, fisk och ägg.
Kiwin kommer ursprungligen från Kina, där den har odlats i 1 200 år. Här har kiwifrukten kallats "chinese gooseberry", som betyder kinesiskt krusbär. I början av 1900-talet exporterades den gröna frukten till USA och senare till Nya Zeeland. I Nya Zeeland uppkallade man kiwifrukten efter den nyzeeländska nationalfågeln kiwi, som bekant finns kvar ännu idag.
På 1960-talet började Italien att odla kiwi, och idag är Italien världens största producent av kiwifrukt med ca 33 procent, med Nya Zeeland som stark tvåa med ca 25 procent av produktionen.
Nu kommer goda nyheter för alla oss kiwiälskare! Kiwifrukten har nämligen en lång säsong. Den växer faktiskt 240 dagar om året och importeras löpande under tiden. Därför är det mycket sällsynt att du inte kan hitta den gröna superfooden i mataffären.
En omogen kiwi kan hålla sig i ett par veckor i rumstemperatur. Vill du snabba på mognadsprocessen kan du lägga ett äpple vid kiwin. Har du istället fått tag i en mogen kiwi kan den hålla sig i 3–5 dagar. Vill du däremot förlänga hållbarheten, kan kiwin hålla sig i ytterligare 4–6 dagar i kylskåp.
Även om du skalar kiwin är det viktigt att du tvättar kiwin noga innan. Bakterierna från skalet kan nämligen överföras från kniven till fruktköttet.
Är du trött på sega biffar? Då är kiwifrukten en bra kompis. Ett gammalt husmorsknep är nämligen att lägga ett par skivor kiwi ovanpå biffar innan stekning för att göra köttet mört. Det undersökte en rad danska forskare, som nu kan bekräfta att kiwienzymet faktiskt förbättrar köttets konsistens utan att påverka köttets smak och saftighet.
Finns det något godare än att äta kiwi i halvor med sked? Det skulle kanske vara ...
En halv kiwi med sked smakar fantastiskt. Men varför bara äta kiwi till mellanmål? Frukten är så nyttig att du vinner ännu mer om du även dricker den, syltar den och använder den till varma rätter. Här under hittar du massor av läckra recept med kiwin i fokus, så du kan smaska på kiwi hela dagen lång.
Starta morgonen med en ordentlig vitaminbomb. ➡️ Gå till receptet
Är du inte så hungrig på morgonen? Då kan du ändå få i dig ett rejält energitillskott. ➡️ Gå till receptet
Gör matlådan til en exotisk och spännande upplevelse med asiatisk frukt och grönt samt en supergod jordnötsdressing . ➡️ Gå till receptet
Blir du trött och håglös på eftermiddagen så drick något uppiggande. Prova exempelvis vår läskande smoothie med kiwi och passionsfrukt. ➡️ Gå till receptet
Vem säger att det alltid är onyttigt att småäta? Rulla in t ex kiwi, mango och äpple i rispappersrullar och doppa dem i en läcker lime- och mangodipp. ➡️ Gå till receptet
Vad ska ni äta till middag? Vad sägs om en kalorifattig njutning med läskande inslag. ➡️ Gå till receptet
Inlagd kiwi är det perfekta tillbehöret till köttet. Smaklig måltid! ➡️ Gå till receptet
Vem säger att pizza alltid måste vara middagsmat? Prova våra läckra pizza-pannkakor toppade med kiwi, banan och bär. ➡️ Gå till receptet
Prova vår hjärtvänliga och immunförsvarsstärkande dessert bestående av vaniljkräm ovanpå bakade frukter som tex kiwi, fikon och ananas. ➡️ Gå till receptet