6 saker du bör veta om vegofärs

Vad är vegofärs, plantbaserad färs eller växtfärs? Kanske har du hört uttrycken, men är osäker på vad det är gjort av eller hur du ska använda det. Här ger vi dig 6 snabba frågor och svar om vegofärs.

Kvinna står med vegofärs i en skål

DU KAN ENKELT GÖRA DIN EGEN VEGOFÄRS av t ex bönor eller linser

© Jakob Helbig

Vad är vegofärs?

Vegofärs liknar köttfärs, men är baserad på gröna proteinkällor.

Vad är det i vegofärs?

Det är olika från produkt till produkt, men proteinkällan kan till exempel vara kikärter, vita bönor, ärtprotein, glutenprotein eller soja. Till detta kan man ha tillsatt till exempel potatis, ägg, svamp, vitlök och kryddor.

Vad kan jag använda vegofärs till?

Använd det på samma sätt som köttfärs i till exempel köttfärssås, hamburgare, lasagne och köttbullar. Vegofärs ska värmas, men inte genomstekas.

Vego-bullar till middag?

Är vegofärs nyttigare?

Väljer du vegofärs i stället för nöt- eller fläskfärs slipper du det röda köttet som kan öka risken för tarmcancer. Kolla dock produkten eftersom vegofärs kan ha en del fett, även mättat fett i form av kokos- och palmolja. En del produkter innehåller mycket salt och många tillsatser.

Därför bör du undvika för mycket rött kött

Är vegofärs bättre för klimatet?

Generellt är vegofärs ett mer klimatvänligt val än rött kött, särskilt nötfärs. En poäng kan vara att undvika produkter med soja, som typiskt importeras från en annan del av planeten

Vad ska jag titta efter?

Läs ingrediensförteckningen och titta efter naturliga proteinkällor, som kikärter, linser eller bönor. Titta också efter det gröna nyckelhålet som visar att produkten följer officiella rekommendationer för till exempel mättat fett och salt.

Vad betyder nyckelhålsmärkningen?

Källor: Sisse Fagt, kostexpert, och Maria Felding, klinisk dietist