Gröna proteiner är sundast

Det är bra att fylla upp tallriken med proteiner om du vill gå ner i vikt. Men det spelar roll vilken typ av proteiner du väljer, om du vill leva ett långt liv.

Kvinna kikar in i ett kylskåp.

Vilka proteinkällor ska du välja om du vill ha långt liv?

© iStock

Äter du mycket proteiner ger det bra mättnad och sätter fart på förbränningen, visar flera studier. Många av oss kämpar därför med att äta hinkvis med skyr och lägger flera lager pålägg på lövtunna brödskivor.

Några undersökningar har dock tittat närmare på vilken typ av proteiner som är bäst för din hälsa på lång sikt. Det har forskare från Massachusetts nu gjort.

I den nyligen publicerade studien har forskarna tittat över axeln på 170 000 deltagare och studerat deras matvanor och livslängd. Slutsatsen är tydlig: Byter du ut dina köttbiffar mot gröna proteiner så lever du längre.

Gröna proteiner förlänger livet

De som äter mest protein från vegetabiliska källor som bönor, nötter och linser lever alltså längre än folk som äter färre gröna proteiner.

De som äter mest protein från animaliska källor som bacon, salami och nötkött, kan däremot räkna med färre ljus i livstårtan. Åtminstone om man samtidigt nickar igenkännande åt följande laster:

För många eller för få kilon på magen, en stillasittande livsstil, för stor alkoholförbrukning och för många cigaretter.

Proteiner från fisk och fågel ser enligt forskarna inte ut att påverka dödligheten.

Se hur du får flest proteiner här

Fyll på med gröna proteiner

Du behöver inte äta stora köttbiffar för att fylla på med protein. Här är fem supernyttiga gröna proteinkällor, som utöver protein även ger dig kostfibrer, sunda fettsyror, vitaminer och mineraler:

· Sesamfrön (innehåller dubbelt så mycket protein som bacon)

· Linser (innehåller dubbelt så mycket protein som grillkorv)

· Jordnötter (innehåller dubbelt så mycket protein som ägg)

· Mungbönor (innehåller dubbelt så mycket protein som isterband)

· Gula ärter (innehåller dubbelt så mycket protein som leverpastej)

Källa: JAMA International Medicine