Fullkornspizza med blå potatis och parmaskinka

2 dagar
964 kcal

Slå din lokale pizzamands pizzaer med længder, med denne smukke fuldkornspizza med blå kartoffel og parmaskinke.

I FORM ger dig recept på 4 nyttiga och läckert spröda pizzor.

Fullkornspizza med potatis

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st pizzor

Pizzadeg

  • 1½ g jäst
  • 1½ dl vatten
  • 66 g fullkornsvetemjöl
  • 266 g vetemjöl
  • 8⅓ g havsalt

Fyllning

  • små blå potatisar (eller vanliga potatisar)
  • ½ dl virgin olivolja
  • 8 skiva parmaskinka
  • liten kruka färsk timjan
  • 60 g rökt mozzarella eller annan fast ost med rökig smak

Gör så här

2-3 dagar innan

  • Skala 12 av potatisarna. Skär dem i 3 mm tunna skivor och koka upp dem snabbt så att de blir mjuka, men har tuggmotstånd.
  • Lägg potatisarna i 2 dl olivolja och ställ dem i kylskåpet fram tills att de ska användas.

Dagen innan

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de två olika mjölsorterna och knåda degen för hand, eller i bakmaskin, i 4 minuter. Tillsätt saltet och knåda ännu en minut.

Lägg degen på ett bakbord som är smort med olja, och vänd den ordentligt. Låt sedan degen vila i 20 minuter.

Forma degen till 6 kulor, lägg dem på en bakplåt och täck med plastfolie. Låt dem stå på bordet i 2 timmar och ställ dem sedan i kylskåpet över natten.

Samma dag

  • Skär de två resterande råa potatisarna i papperstunna skivor. Pensla med olja, drös med salt och torka dem i ugnen på 100 grader tills det att de är spröda.
  • Ställ in en bakplåt i gunen och förvärm den på maxvärme i 30 minuter.
  • Ta ut en degboll från kylskåpet och drös lite mjöl över. Tryck och dra ut den till en rund pizza. Gör en liten kant.
  • Lägg "olje-potaisarna" och hälften av osten på botten. Baka dem i 10-14 minuter tills det att de är gyllene och spröda.
  • Lägg 4 skivor parmaskinka, lite ost och spröda potatisar på varje pizza och krydda med timjan. Servera direkt!