Fullkornspizza med blå potatis och parmaskinka

2 dagar
964 kcal

Slå din lokale pizzamands pizzaer med længder, med denne smukke fuldkornspizza med blå kartoffel og parmaskinke.

I FORM ger dig recept på 4 nyttiga och läckert spröda pizzor.

Fullkornspizza med potatis

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st pizzor

Pizzadeg

  • 1⅔ g jäst
  • 1⅔ dl vatten
  • 66 g fullkornsvetemjöl
  • 266 g vetemjöl
  • 8⅓ g havsalt

Fyllning

  • 4⅔ små blå potatisar (eller vanliga potatisar)
  • ⅔ dl virgin olivolja
  • 8 skiva parmaskinka
  • liten kruka färsk timjan
  • 60 g rökt mozzarella eller annan fast ost med rökig smak

Gör så här

  • 2-3 dagar innan Skala 12 av potatisarna. Skär dem i 3 mm tunna skivor och koka upp dem snabbt så att de blir mjuka, men har tuggmotstånd.
  • Lägg potatisarna i 2 dl olivolja och ställ dem i kylskåpet fram tills att de ska användas.
  • Dagen innan Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de två olika mjölsorterna och knåda degen för hand, eller i bakmaskin, i 4 minuter. Tillsätt saltet och knåda ännu en minut.
  • Lägg degen på ett bakbord som är smort med olja, och vänd den ordentligt. Låt sedan degen vila i 20 minuter.
  • Forma degen till 6 kulor, lägg dem på en bakplåt och täck med plastfolie. Låt dem stå på bordet i 2 timmar och ställ dem sedan i kylskåpet över natten.
  • Samma dag Skär de två resterande råa potatisarna i papperstunna skivor. Pensla med olja, drös med salt och torka dem i ugnen på 100 grader tills det att de är spröda.
  • Ställ in en bakplåt i gunen och förvärm den på maxvärme i 30 minuter.
  • Ta ut en degboll från kylskåpet och drös lite mjöl över. Tryck och dra ut den till en rund pizza. Gör en liten kant.
  • Lägg "olje-potaisarna" och hälften av osten på botten. Baka dem i 10-14 minuter tills det att de är gyllene och spröda.
  • Lägg 4 skivor parmaskinka, lite ost och spröda potatisar på varje pizza och krydda med timjan. Servera direkt!

En läcker botten av blomkål är ett gott alternativ till din vanliga pizzabotten. Prova gärna vårt enkla recept på blomkålspizza med lax


Newsletter background