Snabbt grytbröd med ölandsvete
Med en rykande het gryta och ett lock kan du skapa perfekta bakförhållanden för ditt bröd. Få vårt bästa recept på ett bröd som du kan ha klar på drygt 2 timmar.
Med en rykande het gryta och ett lock kan du skapa perfekta bakförhållanden för ditt bröd. Få vårt bästa recept på ett bröd som du kan ha klar på drygt 2 timmar.
Letar du efter ett recept på grytbröd som går snabbt att baka? Då har du kommit till rätt ställe! Med vårt recept kan du ta ut ett varmt, krispigt och fluffigt grytbröd ur ugnen på drygt 2 timmar. Har du jäst, mjöl, socker och salt – samt en ugnsfast form med lock OCH ett par riktigt rejäla ugnshandskar? Då har det perfekta grytbrödet nästan bakat sig självt.
TIPS: Servera grytbrödet med ost eller kallskuret eller som tillbehör till soppa, sallad eller gryta.
Varför baka bröd i en gryta? Det låter kanske konstigt, men tanken är att du kan efterlikna professionella bageriers ångugnar och helt enkelt baka bättre bröd. Och vem skulle inte vilja göra det?
Degen placeras i en rykande het gryta, ett lock placeras ovanpå och alltihop sätts sedan tillbaka i ugnen, där grytan fungerar som en slags ugn i ugnen. Locket ser till att fukten från degen stannar kvar i grytan, där den skapar massor av ånga. Det gör att brödet får en luftig struktur och får gott om tid att jäsa innan skorpan blir hård. Och hård blir den! Grytbröd är känt för den superkrispiga skorpan som den höga värmen bidrar till – särskilt när locket tas av efter en halvtimme och brödet bakas färdigt utan det.
Ja, det kan du absolut. Om du vill baka ett grytbröd med surdeg istället för jäst byter du bara ut 1/2 dl av vätskan mot 1 dl surdeg.
Originalreceptet var ett långjäst bröd, där degen skulle jäsa i 12–18 timmar på köksbänken och sedan jäsa i 2 timmar. Mannen bakom grytbröd är den amerikanske bagaren Jim Lahey, som 1994 öppnade Sullivan Street Bakery på Manhattan i New York.
Lahey hade en filosofi om att gott bröd skulle vara tillgängligt för alla utan att kosta en förmögenhet. 2006 publicerade New York Times hans recept på grytbröd, och sedan dess har brödet bakats i massor över hela världen. Det kallas ofta för världens bästa och enklaste bröd.
Vetemjöl är det bästa valet för bröd på grund av dess höga glutenhalt, vilket är viktigt om du vill ha ett luftigt bröd som jäser bra. Tyvärr är vetemjöl inte det nyttigaste mjölet. De delar av sädeskornet som innehåller flest nyttiga ämnen som kostfibrer, vitaminer och mineraler siktas bort.
Om du vill göra ditt grytbröd lite nyttigare kan du byta ut en del av vetemjölet mot fullkornsmjöl, t ex grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl eller havregryn. Fullkornsmjölet jäser inte lika bra, så byt inte ut allt vetemjöl. Sikta på ca 1⁄4 fullkornsmjöl.
LÄS OCKSÅ: Mjölguide: Baka med rätt mjöl
Om du inte har en ugnsfast gryta med lock kan du baka ditt grytbröd i en lergryta. Det finns bara några speciella saker som du bör tänka på – förutom att kontrollera att den tål mycket höga temperaturer.
Det kan man, oavsett om man använder en gasol- eller kolgrill. Om du har en grill med lock fungerar den på samma sätt som en ugn.
Läs också: Luftiga kalljästa frallor med havregryn
Den vanligaste orsaken är att grytan inte har värmts upp ordentligt. Det är viktigt att du låter den stå i en 250°C varm ugn i ca 30 minuter innan du lägger degen i formen. Då värms grytan upp så att brödet omedelbart bildar en skorpa på botten och inte bränner fast.
En annan anledning kan vara att du har penslat grytan med olja. Det kan verka som en bra idé, men det har motsatt effekt. De höga temperaturerna gör att oljan bränner fast brödet i botten och på sidorna.
Undvik att brödet bränner fast
Det korta svaret är: allt du skulle äta vilket annat gott bröd som helst till.
Det kan det absolut göra. Grytbröd håller sig i frysen i 2–8 månader. Ju mer frön och därmed ju mer fett du tillsätter i ditt bröd, desto kortare hållbarhet i frysen.
LÄS OCKSÅ: Hur länge håller din mat vara i frysen?
I FORM 18/2023