Grytbröd

2¼ timmar

Ja du läste rätt! Lägg degen i en gryta och ställ grytan i ugnen, så garanterar vi ett lyckat bröd.

Grytbröd, recept

GRYTBRÖD – Du kan använda en gjutjärnsgryta eller en lergryta. Ställ inte in en kastrull med plasthandtag i ugnen.

© wichmann+bendtsen

Grytbröd

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bröd

  • 60 g jäst
  • 2 msk socker
  • 200 g naturell yoghurt
  • 6 dl ljummet vatten
  • 500 g ölandsvetemjöl
  • 400 g vetemjöl
  • 2 tsk havssalt

Så gör du

  • Rör ut jästen i socker, yoghurt och vatten.
  • Tillsätt mjöl och knåda (gärna i bakmaskin) i 5 min. Tillsätt sedan salt.
  • Låt degen jäsa med bakduk över i 1 timme och 15 min.
  • Värm ugnen till 250 grader och ställ in en ugnsfast gryta med lock.
  • Mjöla bordet och ta ut degen ur skålen. Vik sidorna över varandra några gånger, så att degen “stramas åt”. Vänd runt, så de vikta sidorna vänds neråt. Forma degen runt kanten som en stor bulle.
  • Lägg degen i den varma grytan, lägg på locket och baka i 30 min.
  • Ta av locket och baka i ytterligare 15 min vid 225 grader.
  • Låt brödet svalna på ett galler.

TIPS! Vill du baka med surdeg istället för jäst kan du ersätta 1 dl av vätskan med surdeg.