Ät bröd som tillbehör
På frukostbordet, till soppan och salladen eller som aptit- retare på restaurangen. Nybakat bröd kan få det att vattnas i munnen på de flesta. Ändå rapporterar matbutikerna om vikande försäljning, eftersom många har gjort slut med alla goda bröd för att slippa få i sig för mycket kolhydrater, gluten eller för många kalorier – eller alla tre. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att du blir friskare av att skippa brödet. Långt därifrån!
Bröd är nyttigt
Om bröd är nyttigt beror helt på vilket bröd du väljer. Om du tar en vanlig sötlimpa eller vita frallor så är din brödkorg så klart inte så hälsosam. Om du istället gör smartare val kan bröd vara proppfulla med fibrer som mättar och håller igång magen, ger dig ett betydande proteintillskott och laddar dig med B-vitamin, zink, järn och magnesium.
Stora studier har också utan tvivel fastställt att de av oss som äter mest fullkorn har en väsentligt lägre risk att utveckla sjukdomar som diabetes, blodproppar och tarmcancer. Det antas bero dels på kombinationen av de många goda ämnen som finns i kornet, dels på att vi stoppar i oss något annat än det bröd vi annars skulle ha ätit.
Ofta blir det då att vi väljer att äta kött, och om du äter bacon istället för råg bröd så har du inte fått några hälsofördelar alls. Då sätter du bara krokben för din hälsa.
LÄS OCKSÅ: Det är enkelt att göra egen surdeg! Få recept här
Bröd hjälper dig hålla vikten
Ja, du läste rätt. De som äter mest fullkornsbröd är inte bara friskare, det är också de som är smalast. Ofta är brödet det första vi ger upp när vi ska försöka bli av med några kilon, men bristen på nyttiga kolhydrater kan mycket väl betyda att du inte har energi nog för att träna, att du blir förstoppad och att det slutar med att du inte går ner ett enda kilo. Det du lägger på dig av är sällan brödet utan snarare det du väljer att lägga på brödet: smör, ost och feta pålägg.
Välj istället fisk, ägg, grönsaker eller keso så kan det grova brödet vara en del i en hälsosam koststrategi.
Du kan självklart inte bara stoppa i dig hur mycket bröd som helst, oavsett hur grovt det är om du vill hålla vikten. Tallriken ska fortfarande innehålla mest grönsaker. Fullkornsbrödet kan du däremot njuta av som en del av en varierad kost där råvaror och näringsämnen samspelar med varandra. Låt det grova brödet ta upp ungefär en fjärdedel av din tallrik.
Totalt rekommenderas att vi äter 75 gram fullkorn per dag, men det lyckas bara 30 procent av oss göra. Därför vill vi gärna inspirera dig till att få in lite mer fullkornsbröd i din kost.
Tänk på detta när du väljer bröd
Frön
- Frön erbjuder en hel del arbete med att tugga dem, och det främjar mättnaden. Det tar också längre tid för dina matsmältnings enzymer att bryta ner kärnor än små mjölpartiklar och det håller blodsockret stabilt så att du inte får sockerfall mellan måltider.
- Välj bröd med ett frö- och kärninnehåll över 30 procent, till exempel ett stenåldersbröd eller ett kärnrågbröd.
Kostfibrer
- Knäckebröd har ofta mycket fibrer och det gör den knastrande godbiten perfekt för den lilla hungern mellan måltiderna.
- Kostfibrer suger åt sig vatten så att maten tar bra plats i magen. När magsäcken är fylld skickas signaler till hjärnan om att du är mätt och inte behöver äta just nu.
- Välj knäckebröd med minst åtta gram fibrer per 100 gram.
- Kom ihåg att dricka rejält med vatten eftersom fibrerna annars får motsatt effekt och ger dig förstoppning.
LÄS OCKSÅ: Hembakat knäckebröd med frön och kärnor
Lång jästid
- Välj grovt bröd som har fått jäsa länge. Där sker nämligen en magisk process: den långa jästiden sätter igång en process där de vitaminer och mineraler som är bundna till kornets skaldelar frigörs, så att du får lättare att ta upp dem i kroppen.
Grönsaker
- Välj gärna bröd med rivna grönsaker, till exempel rödbeta eller morot. Grönsakerna lyfter fiberinnehållet och ger en fräsch färg.