Brödkorgens 6 dolda hälsofällor

Ett brunt bröd är ingen garanti för att det är ett bröd med grova fibrer, oavsett om du handlar hos bagaren eller i mataffären. Här ser du vilka dolda hälsofällor du ska vara uppmärksam på när du köper bröd.

Vet du hur du väljer det nyttigaste brödet?

© iStock

6 brödfällor du ska vara uppmärksam på

Högt GI Man skulle kunna tro att det fanns mycket nyttigheter i en så här rustik fransk baguette, men det gör det inte. Baguetter har högt glykemiskt index (GI), vilket betyder att blodsockret stiger mycket när du äter det. Det höga blodsockret får kroppen att bilda mycket insulin för att kunna sänka blodsockret. Insulin tar dock inte bara bort socker ur blodet, det sätter också fart på enzymer som gör att det lagras mer fett i dina fettceller. Som om inte det var illa nog så kommer insulinet relativt snabbt att pressa ner ditt blodsocker så lågt att det blir ännu lägre än innan du åt, så att du både blir hungrig och trött.

Onyttigt fett
Redan innan du lägger i dressing och kött mellan överdelen och underdelen kan hamburgerbröd innehålla massor av dolt fett – särskilt om du handlar från den lokala grillen. Välj bröd som innehåller max sju gram fett per 100 gram. Om du köper hamburgerbröd i butiken så försök att hitta ett som är bakat på fullkornsmjöl. Om du bakar själv kan du till exempel lägga rågmjöl eller havregryn i degen.

Få receptet på hembakat hamburgerbröd med fullkorn här.

Socker
Det kan dölja sig en hel del socker i bröd. Frukostfrallor är till exempel ofta fullproppade med socker. Det får inte bara kaloriinnehållet att skjuta i höjden, utan också ditt blodsocker att åka berg­ och dalbana så att du lätt blir trött och okoncentrerad mellan måltiderna. Observera att det inte bara är när de bakar ljust bröd som bagare och brödproducenter gräver lite för djupt i sockerpåsen, även fullkornsbröd är i vissa fall ganska kraftigt sötade. Välj ett bröd som innehåller max fem gram socker per 100 gram.

Bluff
Grovt är tyvärr ingen beskrivning som du kan lita på. Det är inte alls ovanligt att brödet bara är grovt på utsidan. Det är inte ens en garanti att brödet ser grovt ut både invändigt och utvändigt. Vissa bagare och brödproducenter tillsätter sirap eller malt i brödet för att ge det en rustik kulör, men om det inte innehåller fullkorn så är det bara en ulv i fårakläder. Om du är osäker kan du lyfta på brödet. Det ska vara tungt. Välj ett bröd som väger ordentligt och som innehåller minst fem gram fibrer per 100 gram.

Stärkelse Ett helt vanligt franskbröd innehåller oftast bara kornets frövita och bidrar därför inte med mycket annat än stora mängder stärkelse. Forskning visar att det faktiskt är farligare för hjärtat att stoppa i sig den typen av bröd än att äta till exempel stekt bacon och smör. Det beror troligen på att det ljusa brödet får blodsockret att sticka iväg. Njut av det i begränsad omfattning eller vid särskilda tillfällen.

Salt Vi får faktiskt i oss hela 50 procent av allt det salt vi äter från bröd! Studier visar att innehållet är särskilt högt i gourmetbröd från bagaren. Välj ett saltinnehåll på max 1,25 gram per 100 gram. Står det natrium i inne hållsförteckningen ska innehållet vara under 0,5 gram natrium per 100 gram. Bakar du själv kan du använda mindre salt, men ändå få ett delikat resultat genom att hälla kärnmjölk i degen eller jäsa med surdeg. Båda delarna innehåller umamismak som förstärker den salta smaken.

De mest lästa artiklarna just nu
Dieter

Gå ner i vikt med I FORM Kostplan 1500 kcal

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Yogaövningar

Krigare 2

Hälsa

TOPP 10: De bästa källorna till kalium

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Mer om Kostråd
Kostråd

Därför ska du låta saltkaret stå kvar på bordet

Kostråd

Är citronvatten nyttigt?

Kostråd

Därför är nordisk kost hälsosamt, även om du inte går ner i vikt

Kostråd

Kostfibrer

Kostråd

Protein

Kostråd

Är vitlökskapslar lika nyttigt som vanlig vitlök?

Kostråd

Får du tillräckligt med kalcium?

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Kostråd

10 av de bästa källorna till kalcium

Kostråd

Vill du äta nyttigare? Så här lyckas du

Kostråd

Är chiapudding verkligen nyttigt?

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen