Grekisk moussaka med mindre kött

70 minuter
509 kcal

En enkel men god hybrid mellan det populära italienska och det exotiska arabiska köket. Här gör vi den med lite mindre kött, men med gott om protein och kostfiber.

Moussaka

MOUSSAKA – Genom att vispa ner ägg i mornaysåsen blir moussakan lättare att skära i.

© wichmann+bendtsen

Grekisk moussaka med mindre kött

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

  • ½ auberginer
  • ⅓ msk extra virgin olivolja
  • ¼ tsk havssalt

Kødsauce:

  • ⅓ msk extra virgin olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 fett vitlök
  • 133 g nötfärs
  • ½ tsk kanel
  • ⅓ krm muskotnöt
  • ⅓ tsk havssalt
  • ½ tsk timjan
  • ⅓ tsk rosmarin
  • ½ msk akaciahonung
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • ½ burk krossade tomater
  • lagerblad
  • ⅓ burk gröna linser ( a 240 g)

Mornaysauce:

  • ⅓ msk smör
  • ½ msk mjöl
  • 1½ dl mjölk
  • 25 g parmesan
  • ¼ tsk havssalt
  • ¼ tsk cayennepeppar
  • ⅓ krm muskotnöt
  • ½ ägg

Så gör du:

  • Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  • Skär bort toppen på auberginerna och skär dem sedan i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med olja. Strö över havssalt och baka i ca 15 minuter eller tills de är mjuka.
  • Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs finhackad lök och vitlök i 5 minuter.
  • Tillsätt nötköttet och bryn av. Tillsätt kryddorna och låt det fräsa ytterligare några minuter. mer. Tillsätt resten av ingredienserna till köttfärssåsen och låt sjuda i 15 minuter.
  • Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa ihop till en smörboll.
  • Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning och vispa tills såsen är slät och krämig. Låt koka upp under omrörning.
  • Tillsätt nyriven parmesan och kryddor. Vispa ordentligt och ta bort kastrullen från värmen. Låt såsen svalna något innan du vispar i äggen.
  • Lägg ett lager köttfärssås, ett lager bakade auberginer och ett lager mornaysås i en ugnsfast form och upprepa. Baka i ca 45 min på 200 grader varmluft.
  • Låt muossaka sätta sig i 10 min innan servering. Servera med färska örter, t ex bredbladig persilja.

TIPS: Du kan skära auberginen i tärningar om det gör att grönsaken blir lättare att äta för till exempel dina barn.

TIPS: Du kan också använda lammfärs.