14 vanliga orostankar hos gravida
Ofta innebär en graviditet orostankar kring vad som kan vara farligt att utsätta sig själv och fostret för. Läs här, där vi svarar på de vanligaste frågorna om t ex nässpray, vikt och smärtstillande läkemedel.
Ofta innebär en graviditet orostankar kring vad som kan vara farligt att utsätta sig själv och fostret för. Läs här, där vi svarar på de vanligaste frågorna om t ex nässpray, vikt och smärtstillande läkemedel.
Du har precis fått reda på att du är gravid. Men snart vänder glädjen och oron kommer krypande. Du är gravid och orolig. Skakade det fostret att du drack vin förra helgen? Och ska du skippa allt från parfym till smärtstillande läkemedel?
Det är lätt att känna oro över massor av olika saker när man skapar en människa i sin kropp. Men det är också viktigt att ge sig själv ro för att njuta av graviditeten utan att oroa sig hela tiden.
Här har vi samlat svar på de frågor som ofta dyker upp när man är gravid, så att du slipper ligga och googla hela nätterna och istället kan njuta av din graviditet.
Här skiljer sig svaren åt beroende på vem man frågar.
Enligt läkemedelsverket finns inga undersökningar som visar att nagellack skulle kunna orsaka fosterskador. Naturskyddsföreningens kemikaliegrupp däremot avråder från att använda nagellack under graviditeten.
Enligt 1177 kan många kemikalier kan passera till fostret via moderkakan. Deras rekommendation är därför att du som är gravid inte ska utsätta dig för kemikalier i onödan. Är du osäker på om något kan vara skadligt är det bäst att undvika det.
Även här skiljer sig svaret åt beroende på vem man frågar
Många av de produkter vi använder under en dag innehåller parfym. Och parfym kan vara allergiframkallande.
Det finns inga officiella råd i Sverige som avråder gravida från att använda parfym eller parfymerade produkter.
Men enligt SELMA-studien, en forskningsstudie vid Karlstads universitet har 2 000 värmländska mor-barn-par följts sedan 2007, finns ett samband mellan mammor med högre halter av vissa kemikalier i blod och urin under graviditeten och barn med språkförsening och lägre födelsevikt. Några av kemikalierna som undersöktes var DDT, PCB, bisfenolerna BPA, BPS och BPF, ett flertal ftalater, och sju olika PFAS-ämnen. Ftalater finns bland annat i deodoranter, parfymer och hårprodukter, enligt Svenska Naturskyddsföreningen.
Det är vanligt att bli täppt i näsan under graviditet. Men på de flesta bipackssedlar står det att det inte rekommenderas för gravida. Är du väldigt störd av nästäppan, så rådgör med din barnmorska eller läkare om du behöver använda avsvällande nässprej när du är gravid. Det finns nässprayer du kan använda tillfälligt även när du är gravid.
Är du allergisk och behöver allergimedicin kan du som gravid kan använda receptfri nässpray som innehåller levokabastin.
Var restriktiv
Det är bra att undvika smärtstillande läkemedel om du kan. Men om huvudet gör ont eller om du har väldigt ont i kroppen, eller hög feber kan smärtstillande läkemedel behövas.
Då kan du som gravid ta smärtstillande och febernedsättande läkemedel som endast innehåller paracetamol. Exempel på sådana läkemedel är Alvedon och Panodil.
Antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel som även kallas NSAID är inte lämpliga att använda under graviditet. Under de första sex månaderna av graviditeten bör du inte använda läkemedlen utan att först ha pratat med en läkare eftersom det finns en risk för att fostret kan påverkas. Exempel på sådana läkemedel är Ipren, Treo och Naproxen. Och under de sista tre månaderna bör du helt undvika sådana läkemedel eftersom de kan göra att du får mer värkar, att förlossningen tar längre tid och att du blöder mer.
Var försiktig – redan från dag 1.
Medan du är gravid bör du hålla dig från att flytta runt på soffan och du bör få be om att bli omplacerad om ditt arbete innefattar tunga lyft. Redan från stunden du blir gravid kan tunga lyft vara skadligt, visar en stor dansk undersökning.
Att undvika tunga lyft är inte samma sak som att du inte får styrketräna. Men kom ihåg, det är inte nu du ska sätta nya rekord.
När du lyfter som gravid ska du vara uppmärksam på att både bäckenbotten, rygg och mage ska klara av belastningen. Det vill säga att du inte ska få ont, bli kissnödig, uppleva tyngdkänsla i underlivet eller urinläckage. Det är olika från kvinna till kvinna hur mycket man klarar, och beror på ens fysiska form innan och under graviditeten och ens generella styrka i kroppen och framförallt bäckenbotten.
Om du inte har styrketränat så mycket innan du blev gravid ska du bygga upp styrketräningen gradvis och med respekt för din kropp – gärna med låg belastning och fler repetitoner.
Kanske. Det finns inga officiella råd för bastu under graviditet, och forskningen på området är sparsam.
En mindre finsk studie med 100 gravida kvinnor visade inga skadliga effekter av bastubad. Studien visade dock att ju längre kvinnan kom i gravidteten, desto kortare tid badade de bastu. I Finland, som har en lång tradition av bastubad råder det enligt The Finnish Sauna Society generell enighet om att det går bra att bada bastu under graviditeten.
En engelsk studie tyder på samma sak. Engelska forskare från University of Exeter gick, 2018, igenom flera studier av kärntemperaturen hos gravida kvinnor som till exempel tränat eller varit i bastu. Hos ingen av kvinnorna i dessa studier översteg kärntemperaturen 39 grader. Utifrån detta kom forskarna bland annat fram till att gravida kvinnor säkert kan använda bastu med en temperatur på 70 grader i upp till 20 minuter.
I USA ser man annorlunda på saken. Där avråder American Pregnancy Association gravida kvinnor att bada bastu på grund av risken för värmeslag.
Om du planerar att flyga iväg på en sista barnfri semester innan de sömnlösa nätter börjar, behöver du inte oroa dig för hälsoriskerna med flyget. Om du är en frisk och pigg gravid kvinna finns det ingen ökad risk att föda för tidigt i samband med flygresor.
Dock kan flygturer på mer än 4 timmar öka risken för blodproppar i benen. Det gäller under hela graviditeten.
Men du kan lägga lite tid på att läsa om reglerna för flygning för gravida kvinnor. Flygbolagen har olika regler. De flesta flygbolag tillåter gravida kvinnor att flyga upp till 4 veckor före beräknad förlossning. Tänk på att även hemresan måste ske inom denna period.
När ska du föda? Räkna ut det med vår graviditetskalkylator
Det kan finnas många orsaker till att man blöder från slidan under graviditeten. Vissa blödningar är helt ofarliga, andra kan bero på mer kritiska tillstånd.
Blödning tidigt i graviditeten uppstår vanligtvis när det befruktade ägget fäster sig i livmoderväggen. Denna typ av blödning är ganska vanlig och kommer strax före eller samtidigt som den förväntade menstruationen, vilket inte inträffar. Den här typen av blödning kallas ofta nid-blödning.
Missfall kan också orsaka blödningar, men de åtföljs ofta av smärta i nedre delen av buken. Blödning kan också vara ett tecken på utomkvedshavandeskap. Här kommer det typiskt att finnas smärta på den sida av buken där graviditeten har fastnat. Finns det ingen smärta i samband med blödningen kan det vara moderkakans placering som är orsaken.
I slutet av graviditeten är det som kallas teckenblödning ganska vanligt. Det är en blödning som uppstår precis innan förlossningen börjar och som kommer från livmoderhalsen som börjar öppna sig.
I mycket sällsynta fall orsakas blödningar av tillstånd som livmoderhalscancer, livmoderhalscancer och inflammation i slidan.
Hur mycket du bör gå upp i vikt under din graviditet beror på vad du vägde, och vilket BMI du hade, innan du blev gravid.
Alla som är gravida får väga och mäta sig vid sitt första besök på barnmorskemottagningen. Det är för att barnmorskan ska kunna följa kurvan och se så du har en hälsosam viktuppgång. För alla går upp i vikt av en graviditet, förstås. Du skapar ju en till människa i din kropp!
Alla går upp olika mycket under graviditeten. Det är vanligt att gå upp ungefär tio kilo. Att du går upp i vikt beror på flera saker:
Det behövs inte så mycket extra energi under graviditeten, som man kan tro. Ofta rör man sig lite mindre än vanligt, och det gör att kroppen gör av med mindre energi. Men man behöver mer vitaminer och mineraler så det är viktigt att tänka på att äta varierat och hälsosamt.
Den första trimestern av graviditeten behöver man äta cirka 100 kcal extra, det motsvarar ungefär en frukt eller ett glas mjölk. I andra trimestern behövs cirka 300 kcal extra, vilket motsvarar ett litet mellanmål som en smörgås och en frukt. Mot slutet av graviditeten kan du behöva lite mer mat än vanligt, cirka 500 kcal. För en del passar det bäst att äta lite större portion till lunch och middag. Kanske gör du det automatiskt om du känner att du har mer aptit än vanligt? För andra känns det bättre att äta något extra mellanmål istället.
Om du känner att du går upp för lite i vikt ska du kontakta din barnmorska på mödravårdcentralen.
Är du drabbad av illamående under din graviditet? Läs mer om graviditet, illamående och kräkningar här
Att gå upp för mycket under graviditeten kan ge en ökad risk för komplikationer och ha effekter för din och ditt barns hälsa, under graviditeten och efter förlossningen. Då ökar risken för övervikt och fetma som kan ge
bland annat diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärtsjukdomar.
Gå på dina barnmorskebesök och prata med din barnmorska om dina värden om du känner dig osäker.
Här kan du hitta träningsprogram för gravida – båda för nybörjare och vältränade
Nej. Det är knappast någon nyhet för någon att alkohol kan vara skadligt för fostret, så alkohol ska undvikas.
Faktum är att det kan leda till både fosterdöd, för tidig födsel, missbildningar och kognitiva skador. Det visar alla vetenskapliga studier inom området. Fostret får samma promille som du, men har mycket svårare att bryta ner alkoholen.
Något man inte är säker på är var gränsen för en skadlig alkoholförbrukning går. Livsmedelsverket avråder från all typ av alkoholhaltig dryck Däremot är det okej att dricka små mängder av "alkoholfri" dryck som innehåller 0,5 % alkohol.
Men hur är det med den mysiga middagen med vin som ägde rum innan du ens visste att det var liv i magen? Har det skadat ditt ofödda barn? Det finns inget som tyder på det. Forskning visar att barn till mammor som har varit berusade några gånger innan de visste att de var gravida inte skadats.
Nej, men kattbajs är.
Kanske har du hört att katter inte är det bästa sällskapet för gravida. Det är båda sant och osant. Ni behöver verkligen inte göra er av med er katt, men nu har du chansen att spela ditt gravidkort rätt. Det är nämligen så att gravida inte ska tömma kattlåda. Det beror på parasiten Toxoplasma gondii. Det är en parasit som kan orsaka toxoplasma, vilket kan leda till missfall, missbildningar och blodförgiftning hos fostret. Katter har ofta parasiten i sin tarmkanal, och infektionen överförs via kattens avföring. Rått kött kan också innehålla toxoplasma gondii.
I de allra flesta fall märker man inte ens att man har smittats av toxoplasma. Och parasiten finns kvar i kroppen resten av ditt liv utan att orsaka hälsoproblem – såvida det inte sker en kraftig försämring av ditt normala immunförsvar, vilket man kan se vid till exempel AIDS.
Man tror att omrking 25 procent av oss har varit utsatta för smittan – ofta sker det i barndomen. Om du hade sjukdomen före graviditeten kommer fostret inte att smittas. Om man däremot får toxoplasma under graviditeten finns det en risk att sjukdomen kan överföras till det ofödda barnet. För de allra flesta foster kommer infektionen inte att ha någon betydelse. Men för ungefär en femtedel av fostren kommer toxoplasma att orsaka hälsoproblem som t ex missfall, missbildningar eller blodförgiftning.
Med det sagt så är risken för att ditt foster skulle smittas med toxoplasma väldigt liten. Varje år får cirka ½-1 % av oss smittan.
Källa: Barnmorska Tina Winther