Blandade inlagda sommargrönsaker

1 Dag
65 kcal

De inlagda grönsakerna kan användas som tillbehör till middagen. Du kan ev hacka dem grovt och blanda med färska örter först.

inlagda grönsaker

INLAGDA SOMMARGRÖNSAKER – Näringsvärde och vitamininnehåll bevaras i stort sett helt, men när du drar ur vattnet från grönsakerna med socker och salt, tar du bort möjligheterna för bakterier – det är därför inläggningar förlänger hållbarheten.

© wichmann+bendtsen

Blandade inlagda sommargrönsaker

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 STOR BURK

  • 500 g små morötter
  • 500 g blomkål
  • 2 knippa parris
  • 2 röd paprika

Lag:

  • 10 dl ättika
  • dl vatten
  • 4 dl socker
  • Smaksättare, t ex pepparkorn, lagerblad, stjärnanis, fänkålsfrön eller senapsfrön

Så här gör du:

  • Skär av ändarna av skalade eller skrubbade morötter och dela på längden.
  • Skär blomkål i små buketter och knäck ändarna av sparrisen.
  • Skär paprikan i grova tärningar.
  • Koka upp ättika, vatten och socker, till sockret smälter. Häll den ljumna lagen över grönsaker och låt dra i kylskåpet.

TIPS: Om du vill putsa klimatglorian och undvika matsvinn, så använd lagen som smaksättare i dina dressingar och marinader.

TIPS: Vill du att grönsakerna ska hålla längre så skölj glasburken med ett par tsk atamon innan du häller i grönsakerna och lagen.

I FORM 13/2023