Ät efter din ålder: de bästa kosttipsen för 70-årsåldern
Din kropp har särskilda behov när du fyller 70 år. Ta reda på hur du ska äta för att maximera dess vitalitet och hälsa.
Din kropp har särskilda behov när du fyller 70 år. Ta reda på hur du ska äta för att maximera dess vitalitet och hälsa.
70+ kan se ut på många olika sätt idag. Vissa susar ner för skidbackar, cyklar mountainbike eller gör yoga, medan andra går med rullatorer och kämpar med sjukdomar.
70-talet är ett decennium då sjukdomar som diabetes, stroke, cancer, muskuloskeletal smärta och demens verkligen slår till.
Tyvärr är vi inte mästare på genetik eller otur. Men det du kan kontrollera är vad du äter och dricker.
Och här kan du faktiskt förebygga eller lindra en del av sjukdomarna genom en hälsosam och varierad kost.
Du förlorar oundvikligen benmassa efter 70 års ålder och muskelmassa fortsätter också att minska om du inte underhåller den med styrketräning.
Därför rekommenderar vi att du tar extra tillskott av D-vitamin och kalcium och äter mycket protein.
En annan utmaning för dig som är i 70-årsåldern kan vara att du lever ett mer stillasittande liv än tidigare och därför kanske känner dig mindre hungrig.
Läs också: Träna effektivt som senior – 6 tips för att behålla en stark kropp
I allmänhet avtar aptiten och törstkänslan efter 70 och vissa människor blir också kräsna ätare till följd av illamående, fysisk eller psykisk sjukdom.
Undernäring kan bli ett verkligt problem för dig i den här åldersgruppen.
Vissa kan också uppleva att deras make/maka går bort och att de måste laga mat och äta sina måltider på ett annat sätt än de varit vana vid.
Enligt matsociologen Jon Fuglsang är det särskilt utmanande för vissa män att plötsligt befinna sig ensamma efter många år.
"Det är viktigt att komma ihåg att äta en varierad kost. Särskilt i den äldre generationen, där det finns fler människor som har en 'kött, sås och potatis-kultur' med få grönsaker på tallriken."— Jon Fuglsang, livsmedelssociolog och lektor vid Köpenhamns yrkeshögskola.
Om du är helt frisk och har oförändrad aptit behöver du inte äta särskilt annorlunda för att du har fyllt 70 år, men många människor tappar aptiten med åldern.
Du behöver dock fortfarande vitaminer, mineraler, kostfiber, fett och protein. Och du behöver inte spara på kalorierna.
Skiva t ex brödet tunnare och lägg på mer ost och pålägg och använd rikligt med pesto, nötter, oliver, avokado och olja, eftersom fett är det näringsämne som innehåller mest energi per gram.
Yoghurt och äggrätter är också bra val eftersom de ger dig mycket protein.
Om du inte är väldigt kräsen och undernärd måste du komma ihåg grönsakerna även om du börjar komma upp i åren.
Om du inte kan äta riktigt lika mycket som du brukade, eller om dina tänder är lite för sköra för att mumsa på morötter, fokusera på kokta grönsaker.
Om du bara ångar eller ugnsbakar grönsakerna blir det mycket lättare att få i sig tillräckligt av dem.
För många av oss är måltider förknippade med socialt umgänge. Om du känner dig ensam kan det vara en enorm boost för din matglädje att söka upp matgemenskaper eller äta regelbundna middagar med din familj – kanske över Facetime om de bor långt borta.
Läs också: 10 tecken på depression
Om du inte har en stor social krets kan du också sätta dig på ett kafé då och då. Det är trevligt att få sätta sig ner och äta en måltid som någon lagt upp fint.
När vi blir äldre försvinner vår törst långsamt, men det är fortfarande viktigt att hålla sig hydrerad för att motverka förstoppning, som blir vanligare med åldern.
Om du har svårt att få i dig tillräckligt med kalorier kan du dricka dig till några av dem genom att välja mjölk eller juice till eller mellan måltiderna.
Observera att när du är +70 rekommenderar Livsmedelsverket att du tar extra tillskott med 20 mikrogram D-vitamin eftersom du har svårare att tillgodogöra dig vitaminet.