Ät efter din ålder: de bästa kosttipsen för 70-årsåldern

Din kropp har särskilda behov när du fyller 70 år. Ta reda på hur du ska äta för att maximera dess vitalitet och hälsa.

Äldre kvinna äter ett äpple.

APTITEN kan minska med åldern, så om du är över 70 år måste du vara extra uppmärksam på att få i dig rätt näringsämnen i din kost.

© iStock

70+ kan se ut på många olika sätt idag. Vissa susar ner för skidbackar, cyklar mountainbike eller gör yoga, medan andra går med rullatorer och kämpar med sjukdomar.

70-talet är ett decennium då sjukdomar som diabetes, stroke, cancer, muskuloskeletal smärta och demens verkligen slår till.

Tyvärr är vi inte mästare på genetik eller otur. Men det du kan kontrollera är vad du äter och dricker.

Och här kan du faktiskt förebygga eller lindra en del av sjukdomarna genom en hälsosam och varierad kost.

De största kostutmaningarna i 70-årsåldern

Du förlorar oundvikligen benmassa efter 70 års ålder och muskelmassa fortsätter också att minska om du inte underhåller den med styrketräning.

Därför rekommenderar vi att du tar extra tillskott av D-vitamin och kalcium och äter mycket protein.

En annan utmaning för dig som är i 70-årsåldern kan vara att du lever ett mer stillasittande liv än tidigare och därför kanske känner dig mindre hungrig.

Läs också: Träna effektivt som senior – 6 tips för att behålla en stark kropp

I allmänhet avtar aptiten och törstkänslan efter 70 och vissa människor blir också kräsna ätare till följd av illamående, fysisk eller psykisk sjukdom.

Undernäring kan bli ett verkligt problem för dig i den här åldersgruppen.

Vissa kan också uppleva att deras make/maka går bort och att de måste laga mat och äta sina måltider på ett annat sätt än de varit vana vid.

Enligt matsociologen Jon Fuglsang är det särskilt utmanande för vissa män att plötsligt befinna sig ensamma efter många år.

"Det är viktigt att komma ihåg att äta en varierad kost. Särskilt i den äldre generationen, där det finns fler människor som har en 'kött, sås och potatis-kultur' med få grönsaker på tallriken."
— Jon Fuglsang, livsmedelssociolog och lektor vid Köpenhamns yrkeshögskola.

Tips för att äta nyttig i 70-årsåldern

Gråhårig kvinna dricker ett glas mjölk.

KALCIUM är särskilt viktigt när du har fyllt 70. Kom ihåg att ta extra tillskott även om du dricker mycket mjölk.

© iStock

Om du är liten i maten


Om du är helt frisk och har oförändrad aptit behöver du inte äta särskilt annorlunda för att du har fyllt 70 år, men många människor tappar aptiten med åldern.

Du behöver dock fortfarande vitaminer, mineraler, kostfiber, fett och protein. Och du behöver inte spara på kalorierna.

Skiva t ex brödet tunnare och lägg på mer ost och pålägg och använd rikligt med pesto, nötter, oliver, avokado och olja, eftersom fett är det näringsämne som innehåller mest energi per gram.

Yoghurt och äggrätter är också bra val eftersom de ger dig mycket protein.

Kom ihåg grönsakerna


Om du inte är väldigt kräsen och undernärd måste du komma ihåg grönsakerna även om du börjar komma upp i åren.

Om du inte kan äta riktigt lika mycket som du brukade, eller om dina tänder är lite för sköra för att mumsa på morötter, fokusera på kokta grönsaker.

Om du bara ångar eller ugnsbakar grönsakerna blir det mycket lättare att få i sig tillräckligt av dem.

Ugnsbakade morötter

BAKADE MORÖTTER – Det är lätt att äta grönsaker när de är såhär goda. Morötter i ugn – det är nästan som godis!

© Betina Hastoft

Ät tillsammans med andra


För många av oss är måltider förknippade med socialt umgänge. Om du känner dig ensam kan det vara en enorm boost för din matglädje att söka upp matgemenskaper eller äta regelbundna middagar med din familj – kanske över Facetime om de bor långt borta.

Läs också: 10 tecken på depression

Om du inte har en stor social krets kan du också sätta dig på ett kafé då och då. Det är trevligt att få sätta sig ner och äta en måltid som någon lagt upp fint.

Få i dig tillräckligt med vätska


När vi blir äldre försvinner vår törst långsamt, men det är fortfarande viktigt att hålla sig hydrerad för att motverka förstoppning, som blir vanligare med åldern.

Om du har svårt att få i dig tillräckligt med kalorier kan du dricka dig till några av dem genom att välja mjölk eller juice till eller mellan måltiderna.

Få i dig extra D-vitamin


Observera att när du är +70 rekommenderar Livsmedelsverket att du tar extra tillskott med 20 mikrogram D-vitamin eftersom du har svårare att tillgodogöra dig vitaminet.