Ät efter din ålder: de bästa kosttipsen för 50-årsåldern

Om du vill må bra i din kropp och minimera risken för de sjukdomar som kommer med åldern, kolla in våra hälsosamma tips för förnuftiga matval i 50-årsåldern.

Kvinna i femtioårsåldern med en salladsskål.

SUND KOST – Om du vill kan 50-årsåldern bli en vändpunkt där du sätter dig själv och din hälsa i första rummet, kanske för första gången på många år.

© iStock

Har du levt lite för gott de senaste decennierna med mycket fet mat, sötsaker och alkohol? Kanske i kombination med en inaktiv livsstil? Då slår det till på allvar i 50-årsåldern.

Tyvärr har du gått in i det årtionde där flest människor är överviktiga, flest människor har sömnproblem (särskilt kvinnor), flest människor dricker mer än vad som anses hälsosamt och ett årtionde där risken för hjärt-kärlsjukdomar verkligen ökar.

Det är också då kvinnor oftast går igenom klimakteriet och producerar mindre av det kvinnliga hormonet östrogen, vilket för vissa leder till skörare skelett, ökad risk för blodproppar och viktuppgång.

Den goda nyheten är att det inte är för sent att göra märkbara förändringar i kost och motion som hjälper dig att leva ett lyckligt och hälsosamt liv på äldre dagar.

Mer tid och större acceptans för kroppen

I 50-årsåldern kan du befinna dig i en fas i livet där mer tid och energi frigörs när barnen flyttar hemifrån.

Det innebär mer tid för matlagning och matvanor som tillgodoser dina egna behov.

Det kan också finnas en större acceptans för din kropp och ditt utseende, vilket är bra eftersom det gör att du kan fokusera på hälsa snarare än orealistiska kroppsideal.

Men det kan också få dig att vila på lagrarna när det gäller kost och motion. De vanor som du har byggt upp nu är fast förankrade och det blir inte nödvändigtvis lättare att göra stora förändringar när du blir äldre.

Förekomsten av övervikt och fetma har ökat kontinuerligt i den vuxna befolkningen sedan 80-talet. Idag har 51 procent antingen övervikt eller fetma.
— Källa: Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor

Tips för att äta nyttigt i 50-årsåldern

Frukt och grönt i regnbågens alla färger

VARIATION är bra. Om du till exempel väljer från hela färgspektrat av frukt och grönsaker, får du i dig det du behöver.

© Istock

Ät frukt och grönsaker i regnbågens alla färger


Många kroppsliga problem sätter in när du når ett halvt sekel. Men du kan förebygga och eventuellt lindra dem om du äter en varierad kost fylld med frukt och grönsaker i alla färger.

Det ger dig gott om vitaminer, mineraler och antioxidanter och därmed goda förutsättningar för att bygga upp ett starkt immunförsvar och en frisk tarmflora.

Ät t ex:

  • röda chilifrukter, paprika och tomater
  • rosa rödkål och rödbetor
  • gul mango och ingefära
  • orange morötter och apelsiner
  • grön avokado, spenat och grönkål
  • blå blåbär och plommon
  • lila björnbär och auberginer
  • vita palsternackor och selleri

Läs också: Kostplan – så här äter du antiinflammatoriskt

Ät dig mätt på nyttig mat


Få i dig rikligt med magert protein och mättande kostfiber från grova grönsaker och fullkorn i dina måltider.

Det gör det lättare att hålla ett kaloriunderskott om du behöver gå ner i vikt eller om du har blivit mer inaktiv med åldern.

Läs också: Kaloriräknare - Hur många kalorier behöver jag?

Fyll halva tallriken med grönsaker Utnyttja det faktum att du kanske är klar med att laga mat till kräsna barn och tonåringar för att äta mer grönt och växtbaserat.

Tips för att äta med måtta:

  • Lägg ner besticken mellan varje tugga
  • Tugga maten ordentligt
  • Drick lite vatten mellan varje tugga
  • Vänta minst 10 minuter från sista tuggan till att du tar en ny portion

Få i dig mycket nyttiga fettsyror


Ät mycket hälsosamma fettsyror från fisk, avokado, nötter och frön eftersom de hjälper hjärtat, hjärnan och lederna.

Nyttiga fettsyror förebygger också högt blodtryck och kolesterol, som för många människor uppträder vid medelåldern.

Läs också: Så väljer du det nyttiga fettet

Hälsosamma fetter: lax, avokado, olja och nötter

SATSA PÅ nyttiga fetter från fet fisk, nötter, avokado och oljor som olivolja och rapsolja.

© iStock

Hjälp ditt skelett


Få i dig rikligt med kalciumrika mejeriprodukter som ost och yoghurt, samt vitamin K från bladgrönsaker och vitamin D från fet fisk.

Ta hand om ditt skelett: Så undviker du onödig förlust av benmassa

Under klimakteriet påskyndas nedbrytningen av skelettet avsevärt, vilket är anledningen till att fler kvinnor än män utvecklar benskörhet.

Undvik mat som förvärrar värmevallningar


Tyvärr finns det ingen speciell diet som hjälper dig att ta dig igenom klimakteriet utan obehag.

Du kan dock försöka minska på kryddstark mat, koffeinhaltiga drycker och alkohol om du lider av värmevallningar under klimakteriet.

Läs också: Så här tar du dig lättare genom klimakteriet