I FORM testar: Low carb-dieten

Är du redo att fylla tallriken med mättande proteiner och kalorifattiga grönsaker på bekostnad av energitäta matvaror med socker och stärkelse så är en low carb-diet kanske något för dig. Se hur vår testperson Marianne upplevde dieten.

Mariannes erfarenheter av att äta low carb

ÄT SMART MED LOW CARB-DIETEN Marianne skulle äta mer grönsaker – och dra ner på socker och stärkelse.

© Thomas Dahl

Så går du ner i vikt med low carb-dieten

Low carb-dieten är för dig som motiveras av att se snabba resultat på vågen och gärna vill kunna äta dig mätt.

Här kan du läsa mer om low carb-dieten och vilka principer som gäller om du vill följa den.

Dietens principer

  • Undvik eller skär ner på kolhydrater som bröd, pasta, godis och kakor.

  • Undvik alkohol och kaloririka drycker.

  • Var aktiv 30 minuter om dagen.

Se vår testperson Mariannes fantastiska resultat här och läs om hur hon upplevde low carb-dieten här.

Fördelar och nackdelar med low carb-dieten

Fördelar med low carb-dieten

  • Du går oftast ner mycket i början av en low carb-diet och det kan vara mycket motiverande och göra det enklare att fortsätta med dieten.

  • Du ska ha relativt mycket protein på tallriken när du äter low carb och eftersom protein mättar bättre än kolhydrater blir du oftast inte alls lika hungrig som med andra typer av dietmetoder.

  • När du under en period håller igen på sötsaker blir ditt sötsug helt nollställt eftersom ditt blodsocker blir mer stabilt. Många känner sig också mindre uppblåsta och mår bättre i allmänhet när de skippar sockret.

Nackdelar med low carb-dieten

  • Protein är ingen magisk komponent som automatiskt får dig att bli av med fettet och därför kan viktnedgången utebli om du äter för mycket, för energirikt eller för ofta.

  • Om du komponerar kosten fel riskerar du att missa viktiga näringsämnen eller att få för mycket animaliskt fett och protein från till exempel processade pålägg, vilka bland annat misstänks öka risken för cancer och livsstilssjukdomar.

  • När vissa livsmedel förbjuds – i det här fallet kolhydrater – kan det göra att du omedvetet blir mer sugen på dem.

Låter low carb-dieten som något för dig, så kan läsa mycket mer om dieten här.

Testpersonen Mariannes erfarenheter av low carb-dieten

Vår testperson Marianne testar low carb-dieten

MARIANNE-LOW-CARB-KUREN Fem centimeter smalare runt låren har dieten gett och det är lyckligtvis långtifrån bara muskelmassa.

© Thomas Dahl

Mariannes utgångspunkt

34-åriga Marianne arbetar med marknadsföring till vardags, bor ensam och är enligt henne själv ”värdelös i köket”. Marianne kan inte så mycket om matlagning, planerar aldrig mer än en dag i förväg och de flesta av veckans dagar slutar det med enkla lösningar som drickyoghurt, proteinbarer eller pasta med pesto, som hon sköljer ner med så mycket läsk hon kan bälga i sig – under helgerna uppblandat med rikliga mängder alkohol. Marianne vill gärna gå ner minst fem kilo, men hon vet inte hur hon ska kickstarta sin viktnedgång.

Mariannes viktresa

Vi har utmanat Marianne med en low carb-diet. Det finns många sådana, till exempel Dukan-dieten, LCHF eller Atkins. Gemensamt för dem alla är att du ska undvika eller kraftigt skära ner på kolhydrater som bröd, pasta, läsk, frukt, gryn, ris, potatis och kakor. Om du vill ge dig i kast med en low carb-diet som den Marianne har testat rekommenderar vi att du undviker kolhydrater, men inte slutar helt med dem. På det viset kan du fortfarande äta grönsaker, nötter, bär och frukt som har viktiga fibrer, antioxidanter och vitaminer som din kropp behöver.

Utöver den ändrade kosten har Marianne fått rådet att inte dricka alkohol eller något annat med kalorier i, och att vara aktiv minst en halvtimme varje dag. Hon har dock inte fått något tak för hur mycket eller när hon måste äta. Om du vill ha bra tips för att äta low carb på ett hälsosamt sätt kan du se exempel på en dagsmeny eller hitta inspiration i vår stora katalog med low carb-recept här.

Mariannes resultat

Ålder: 34 år

Längd: 176 cm

Hela viktnedgången består i stort sett bara av fett och Mariannes BMI har gått hela vägen ner till kategorin ”normalviktig”.

Mariannes viktnedgång efter low carb-dieten
Fett från 8-timmarsdieten

Nästan 4,7 kg rent fett blev resultatet av Mariannes diet.

© Thomas Dahl

Mariannes tips till dig

Tänk på målet

Det är möjligt att det är lite trist just nu, men fokusera istället på att du håller på med något som är bra för dig själv.

Planera

Det blir betydligt enklare att leva efter principerna när du väl har lyckats fylla på med grund­ingredienser som kål, fisk och mejeriprodukter i kylskåpet.

Vill du liksom Marianne prova low carb-dieten, så kan du hitta råd och hjälp här.

Så tyckte vår testperson Marianne om low carb-dieten

Är det något som har överraskat dig?

Det har varit enklare än jag trodde att det skulle vara. Det är faktiskt ofattbart hur snabbt man kan ändra sig och starta ett helt nytt liv. Förut kastade jag mig över alla sötsaker jag kom över – även de som inte var mina. Nu har jag blivit en sådan där som mycket väl kan säga nej tack, och det första jag siktar in mig på när jag handlar är grönsaksavdelningen.

Vilka utmaningar har du stött på under testet?

Bristen på en konkret kostplan har gjort att jag ibland har haft svårt att hålla koll på mig själv. Jag har bland annat kommit på mig själv med att äta åtta ostbitar på en dag bara för att jag trodde att jag fick göra det. Jag har också isolerat mig själv lite eftersom jag varit rädd för att falla för frestelser och det har gått ut över mitt humör. Efter hand har jag dock upptäckt att jag kan träffa mina vänner över en sallad istället för en hamburgare.

Vad vill du ta med dig efter det här?

Jag är superglad över att ha kunnat börja göra flera rätter själv. Jag har blivit så mycket bättre i köket att jag faktiskt funderar på att börja bjuda in folk på hemlagad middag istället för takeaway – och det är ganska stort.

LÄS OCKSÅ: Pulverkur – är det verkligen effektivt för viktminskning?

Så här har det gått

Åtta veckor senare:

Marianne har gått ner ett kilo till

”Jag är jätteglad över att jag inte har gått upp i vikt, men jag vill fortfarande gå ner lite till. Processen har gjort det mycket tydligt för mig att jag inte kan fortsätta äta som jag gjorde förut. Min plan är att hålla fast vid principerna om att undvika bröd och pasta. Och det är slut med att äta godis varje dag. Jag har också börjat fokusera mer på att röra på mig. Jag kanske inte hinner träna, men jag har blivit mer konsekvent med att gå långa promenader och det hjälper både min vikt och mitt humör.”

Utmaningen efter dieten:

Om du ökar ditt intag av kolhydrater, särskilt i form av bröd, pasta, frukt och socker, utan att samtidigt dra ner på fett och proteiner, sticker kalorierna iväg och du börjar gå upp i vikt igen.

Din strategi:

Först och främst har du under dieten tagit bort alla tomma sockerkalorier som döljer sig i godis, läsk och bakverk. Håll fast vid det. Använd också en kaloriräknare för att ta reda på hur mycket frukt, bröd eller pasta du kan äta genom att ta bort en del fett från din kost, till exempel i form av olja, pesto eller fet crème fraîche.

Vill du öka din fettförbränning via kosten så är keto-dieten en metod för dig. Lär dig mer om hur du uppnår ketos här.