Enkla, kalljästa frukostfrallor

7½ timmar
159 kcal

Älskar du också hembakat? I matlådan, på födelsedagen och till frukostbordet? Här får du ett recept på goda frukostfrallor som nästan bakar sig själva.

Grova frallor

ENKLA, KALLJÄSTA FRUKOSTFRALLOR – Använd hög bärme så att du får spröd skorpa och luftigt inre.

© wichmann+bendtsen

Enkla kalljästa frukostfrallor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st

  • 2¼ g jäst
  • ½ dl vatten
  • 33 g vetemjöl
  • 17 g fullkornsvetemjöl
  • 22 g havregryn
  • 8¾ g linfrön
  • ¼ msk honung
  • ¼ tsk havssalt

Så gör du

  • Lös upp jästen i vattnet. Blanda ner de resterande ingredienserna med en slev.
  • Täck bunken med lock eller plastfilm och ställ i kylen över natten eller minst 7 timmar.
  • Ställ en plåt i ugnen och värm ugnen till 220 grader.
  • Forma frallor med en sked och lägg på bakplåtspapper.
  • Dra över bakplåtspapper på den varma plåten. Grädda i 20 min.

LÄS OCKSA: Gör ditt eget surdegsbröd

TIPS! Du kan med fördel baka en dubbel portion och ha degen stående i kylen till två morgnar.

TIPS! Försök att knåda degen så lite som möjligt för att undvika att slå luften ur degen när du formar frallorna.

TIPS! Du kan ersätta lite av mjölet med Tipo00 eller manitobamjöl, som båda ger dig en elastisk deg och ett färdigt bröd med stora, härliga hål.

TIPS! Har du en skvätt yoghurt eller standardmjölk kan du ersätta vattnet med det. Det kommer ge bröden mer smak.

TIPS! Du kan skippa kalljäsningen, men använd isåfall minst 25 g jäst och låt jäsa med bakduk på en ljummen plats i minst en timme.