Så använder du fryspåsen bäst

Läs mer om fryspåsen här, och lär dig använda den på bästa sätt.

Bär i fryspåsar

DET ENKLA VALET Fryspåsar är bra om man har begränsad plats i frysen.

© iStock

Vad är de bra för?

Den genomskinliga påsen med det lilla skrivfältet är bra för alla matvaror. Som namnet antyder är den också ett bra val när du ska frysa in din mat. Fryspåsar är nämligen, till skillnad från många andra typer av förpackningar, framtagna för att kunna tåla de låga temperaturerna. En del plastbehållare tål också att frysas in, men fördelen med påsen är att den inte tar alls lika mycket plats i frysen.

LÄS OCKSA: Så länge håller din mat i frysen

Vad ska du vara uppmärksam på?

I grunden är en fryspåse inte avsedd för varm mat. Om du behöver en påse som tål värme ska du välja en produkt som är avsedd för det. Kolla också att det i övrigt faktiskt är en fryspåse du har fått tag på och inte en matpåse. De två liknar varandra till förväxling, men matpåsen är tillverkad i ett tunnare material och är inte avsedd för nedfrysning.

Det finns dessutom ett hav av plastpåsar, men du bör bara ha mat i dem som är gjorda för ändamålet. Sop- och matbutikspåsen är bäst att hålla långt borta från maten.

Goda råd

  • Packa om köttet till en fryspåse innan du lägger det i frysen. Originalförpackningen kan innehålla för mycket syre, vilket kan göra att köttet härsknar.
  • Se till att pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen innan du försluter den och lägger den i frysen. På det viset fryser maten snabbare, vilket bevarar dess kvalitet.

Källa: Stine Müller, projektledare för konsumentrådet Tænk