Du har säkert insett att vi alla borde dra ner på köttet. För klimatets skull. Och för vår hälsas skull. Men om du älskar kött kan det vara svårt att avstå från det, eftersom det ger så mycket smak till en rätt. Lösningen kan vara att nöja sig med en liten bit, och det är precis vad vi gör i veckans meny. Du kommer att bli mätt!
När du drar ner på köttet är bacon och parmaskinka bra val, eftersom även små mängder ger mycket smak.
Vi använder detta trick flera gånger i veckans meny, till exempel när vi på måndag strör krispigt bacon över en broccolisallad med äpplen och granatäppelkärnor.
På tisdag blir det ångande het soppa med bara 125 g nötfärs för två personer.
Nästa dag är det fiskdag och den här gången blir det en god pastarätt med räkor, fänkål, tomater och dill.
Veckans vegetariska rätt är en matig sallad med rödkål, apelsin och avokado. Rostade kikärtor står för det mättande proteinet.
Vi avrundar veckan med gröna broccolipizzor toppade med grillade grönsaker, getost och – lite – parmaskinka och serverade med en krispig rödbetssallad – inte illa!
Om du har tid för att baka i helgen föreslår vi att du provar våra kvargfrallor. Det är ett av de mest populära recepten vi har. Med all rätt. De är både enkla och goda.
Smakliga måltider!
Veckans tips
Bli mätt – även utan kött När du minskar mängden kött är det en bra idé att öka mängden fullkorn, vegetabiliska proteiner och proteinrika mejeriprodukter, så du får in mättande saker i din måltid.
Fullkorn:
Fullkornspasta, råris och grovt bröd.
Vegetabiliska proteiner:
Baljväxter i form av kikärter, linser och bönor. Quinoa, gröna ärtor, broccoli och nötter och frön.
Mejeriprodukter och ägg:
Ost, keso, kvarg och ägg.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.