Du har säkert hört att vi alla borde dra ner på mängden kött för klimatets skull. Och för hälsans. Om du gillar kött kan det dock svårt att vara utan helt, eftersom det ger massor av smak till en rätt. Lösningen kan vara att nöja sig med bara lite, och det är precis vad vi gör i veckans meny. Vi lovar dig att du kommer att bli mätt!
När det ska hållas igen på köttet är bacon och parmaskinka bra val, för även små mängder ger massor av smak. Det tricket använder vi oss av i veckans meny, t ex på måndag då vi strösslar spödstekt bacon över en smarrig broccolisallad med äåpplen och granatäppelkärnor.
På tisdag blir det lite chilistekta räkor som får krydda en smakrik thaisoppa. Och på onsdag är det parmaskinkas tur när den får vara kronan på verket på en härlig pasta med tomatsås. Har du barn med känsliga smaklökar är det lätt att göra separata portioner, där du minskar lite på chilin i deras.
Veckans vegetariska rätt är en god sallad med lila spetskål, apelsin och avokado. Vi rundar av veckan med goda broccolipizzor med topping av bland annat grillade grönsaker, getost och parmaskinka och serverar en spröd rödbetssallad till – inte illa...
På helgen kan man bli sugen på lite choklad. Vad sägs till exempel om en portion chokladglass med jordnötssmörssås och smält choklad? Den är supergod och vi lovat att det inte innehåller ett enda gram kött!
Smakliga måltider!
Veckans tips
Bli mätt – även utan kött När du minskar mängden kött är det en bra idé att öka mängden fullkorn, vegetabiliska proteiner och proteinrika mejeriprodukter, så du får in mättande saker i din måltid.
Fullkorn:
Fullkornspasta, råris och grovt bröd.
Vegetabiliska proteiner:
Baljväxter i form av kikärter, linser och bönor. Quinoa, gröna ärtor, broccoli och nötter och frön.
Mejeriprodukter och ägg:
Ost, keso, kvarg och ägg.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.