Den här soppan mättar rejält och tillfredsställer dina smaklökar.

Soppa med svartkål, bönor och chili

Nyttig och smakrik soppa med svartkål, vita bönor och chili som värme inifrån och ut.

24 november 2014 av Anne Larsen

Soppa med kål

2 personer

100 g torkade vita bönor
300 g svartkål/palmkål (eller savoykål)
2 stora vitlöksklyftor
2 msk extra jungfruolja
½ tsk torkade, malda chiliflingor (peperoncino)
1 burk körsbärstomater
Havssalt och nymalen peppar
Topping: Riven parmesan


Gör så här

  • Skölj och blötlägg bönorna i minst 8 timmar.
  • Skölj dem noga och koka dem sedan mjuka i lättsaltat vatten i 35 minuter.
  • Ett mycket bra tips är att koka en större mängd bönor och förvara dem i frysen. 100 g torkade bönor motsvarar 200 g blötlagda och kokta.
  • Skölj kålen noga och lägg bladen på en skärbräda­. Skär loss stjälkarna cirka fem cm från rotänden och kasta bort den. Skär sedan kålen i små fyrkantiga munsbitar.
  • Skiva vitlöksklyftorna i lövtunna skivor på ett rivjärn. Stek dem sedan gyllene i olivolja i en soppgryta. Lägg i peperoncino. Blanda väl.
  • Lägg i kålen ihop med en nypa salt och rör om i några minuter.
  • Lägg i tomaterna, fyll burken med vatten två gånger och häll i. Låt nu soppan sjuda i 10 minuter.
  • Lägg i bönorna och låt soppan sjuda färdigt i 5 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Mixa soppan med en stavmixer på cirka fem ställen. Soppan ska inte vara helt mixad, utan den ska vara lite rustik i konsistensen.
  • Servera den varma soppan med riven parmesan.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar