Kvinna luktar på bröd.
© iStock

4 sunda alternativ till bröd

Nu tänker du kanske "vad är en hamburgare utan bröd?". Men bara lugn, du behöver inte vara utan en saftig burgare – du ersätter bara brödet med ett sundare och grönare alternativ. Här får du 4 utmärkta förslag.

17 augusti 2017 av Martin Kreutzer

Hejdå till bröd och hej till sundare och lättare middagsmat

Hamburgerbröd, tunnbröd, krutonger, wraps och smörgåsar ... Brödet smyger sig ofta in på middagstallriken för att det är så fantastiskt gott. Men du kan faktiskt hitta sunda brödalternativ utan att kompromissa med smaken.

Paprika

Paprika: C-vitaminbomb 

© iStock

Paprika

Vinst: Paprika är en mycket kalorisnål grönsak. Du får mindre än en tiondel så många kalorier som i bröd. Kroppen mår inte bara bra av de sparade kalorierna utan även de enorma mängderna vitamin C. Innehållet ökar med mognadsgraden så en röd paprika innehåller nästan dubbelt så mycket som en grön. Även den har dock så mycket C-vitamin att en halv parika räcker för att täcka hela ditt dagsbehov av det stärkande vitaminet. 

Så här gör du: En lätt grillad paprika fungerar utmärkt som ersättning för hamburgerbrödet. Den gula är bäst eftersom smaken är en god kompromiss mellan sötma och beska.

Spetskål

Spetskål: Superlätt 

© iStock

Spetskål

Vinst: Du kan spara 90 procent av de kalorier du skulle fått från bröd om du istället väljer spetskål. Det är en enorm besparing som gör det enkelt att laga en blodsockervänlig måltid för att gå ner i vikt. Fiberinnehållet är inte riktigt i klass med brödet, men har dock så att det räcker för att ge dina käkar och mage något att arbeta med. Liksom all annan kål ger spetskål dig en uppsjö stärkande växtämnen och stora mängder vitamin C.

Så här gör du: Bladen passar perfekt som wrap runt lite kyckling. De kan också läggas i lager och därmed ersätta både korv- och hamburgerbröd.

Portabellosvamp

Portabellosvamp: 10 x färre kalorier 

© iStock

Portabellosvamp

Vinst: Det finns nästan tio gånger så många kalorier i bröd som i porta­bellosvampen så det är ingen tvekan om att sparade kalorier är den bruna svampens bästa gren. Eftersom det särskilt är kolhydratmängden som är helt i botten så gör det svampen mycket lämplig för träningsfria dagar då du försöker hålla nere kolhydratintaget.

Så här gör du: Svampen är perfekt som ersättning för brödet till en hamburgare eller macka. Stek den i en panna eller grilla den. Tryck den platt och använd en som överdel och en som underdel.

Avokado

Avokado: Nyttigt fett 

© iStock

Avokado

vinst: Den feta frukten är perfekt för dig som vill dra in på kolhydraterna. Kalorimässigt ligger avokadon runt 100 kcal lägre än brödet per 100 gram, vilket därmed gör att den inte är så ”farlig” som många tror. En stor del av energin kommer från supernyttiga MUFA, antiinflammatoriska fettsyror, som bland annat är bra för blodomloppet. Med dubbelt så mycket fibrer som bröd får du en bra tarmfunktion, vilket gynnar både välmående och immunförsvar.

Så här gör du: En fast avokado är en bra ersättning för hamburger­bröd – men ät med kniv och gaffel …

Här kan du hitta många fler läckra recept på hamburgare utan bröd.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar