Skyr – så använder du den proteinrika mjölkprodukten

Skyr är en krämig isländsk yoghurt som är perfekt till mellanmål, dessert eller som tillbehör till lunch eller middag. Här kan du se varför skyr är så bra – och vad du kan använda den till.

Den isländska skyren är fullproppad med protein och är ett bra mellanmål.

Skyr är en proteinrik yoghurt som är lite av en doldis bland svenska mjölkprodukter. Men är skyr egentligen nyttigt – och om ja, vad är den då bra för? Och hur använder man skyr i matlagningen? Få svar på alla dina frågor om skyr här.

Frågor och svar om skyr

Vad är skyr?

Skyr är en isländsk syrad mjölkprodukt med en speciell bakteriekultur. Skyr kännetecknas av dess låga fetthalt och höga proteininnehåll.

Vad är skyr gjort på?

Traditionellt tillverkas skyr på råmjölk, men idag använder man främst pastöriserad skummjölk.

Den pastöriserade mjölken fermenteras med skyrkultur i åtta timmar, så att den färdiga skyren får rätt bakteriesammansättning. Dessutom tillsätter man lite ostlöpe, som får skyren att koagulera/stelna.

Efter fermenteringen pressas den koagulerade mjölken genom ett filter, så att all den vätskerika vasslen silas bort. Detta gör man för att ge den färdiga skyren en tjock och krämig konsistens.

Hur många kalorier är det i skyr?

Skyr (0,5 % fett) innehåller 70 kcal per 100 g. Naturell lättyoghurt (0,5 % fett) innehåller 40 kcal per 100 g.

Hur mycket protein är det i skyr?

Jämfört med andra mjölkprodukter skiljer skyr ut sig tack vare det mycket höga proteininnehållet. Skyr innehåller faktiskt hela 11 g protein per 100 g. Naturell lättyoghurt innehåller 4,1 g protein per 100 g.

Skyr passar perfekt i en sund livsstil och fungerar som en god proteinkälla för t ex vegetarianer, som söker efter bra proteinkällor.

En portion skyr naturell (2 dl) innehåller lika mycket protein som ...

  • 6 dl naturell yoghurt
  • 3 ägg
  • 14 skivor salami

Här under kan du se det samlade näringsinnehållet i naturell skyr.